Phoe… week drie alweer.. Hoe het gaat? Tja, uhm… ik vind het best nog wel lastig op zijn tijd. Niet zozeer om wat te eten te maken dat onder de drie euro per dag is, maar om heel eerlijk te zijn; ik vind het saai. Want je keuzes zijn drastisch beperkt; “even” een onsje prosciutto halen of verse vijgen (om maar wat te noemen) of een mooi stuk vlees… Dat kan simpelweg niet. Nu zijn wij in de luxe positie dat we ons daar in het dagelijks leven gelukkig geen zorgen over hoeven te maken en zoals je kunt zien aan het overzicht van deze week hebben we best een beetje gesmokkelt en zitten we dan ook boven budget voor deze week. En dat zit je zo….

Een goede leerschool is het wel, want ook al hoeven we dan god zij dank niet zo erg op de centjes te letten, we kunnen wel degelijk een heleboel besparen door simpelweg wat beter op te letten. En dat heb ik wel geleerd. Voor de kooksessie met Charlotte van afgelopen vrijdag liepen we door de supermarkt en bij een aantal dingen – die ik normaal in mijn mandje zou hebben geknikkerd – dacht ik toch; ‘Belachelijk.. Dat kost bij die of die supermarkt maar zo of zo veel…’ En dan gewoon niet kopen.. Hahaha. Dus toch echt wel wat opgestoken van deze challenge.

Het lastigste vind ik het als ik druk ben zoals nu. Dan heb ik niet de tijd om eens goed na te denken over een creatief recept. Dan kom ik thuis en dan wil ik eten. Normaal zou ik dan een pastaatje in elkaar slingeren met diverse attributen die ik in huis heb en hoewel dat in principe nog wel kan, wordt het wel een ander pastaatje. Want over budget willen we dan ook liefst niet komen. Plus dat Tom nu kookt en dan ben ik afhankelijk van wat hij bedenkt dus…

20140214-MH2A5843

Wat hebben we gegeten:

Maandag ; bloemkoolrijst met butterchicken curry. Dit is een beetje een lastige omdat ik nog butterchicken mix had liggen van Taste of Amsterdam van vorig jaar. Ja echt… Zo’n pakje met curry mix en ik dacht dat het wel handig was om de oude voorraad eens op te maken. De prijs weet ik dus niet meer precies maar ik weet nog wel dat we een heel pakket curry dingetjes hebben gekocht voor tien euro. Ik ga daarom even uit van een prijs van 1 euro voor de curry mix. De bloemkool was € 0.60 (groentepakket), kipfilet 200 gr was € 1,00, curry dan ook € 1,00. Voor erdoor hebben we nog een halve paprika gebruikt € 0,25 ct en een halve courgette € 0.20 cent. Totaal dus € 3,05.

Dinsdag en woensdag ; Hutspot met rookworst. De wortel was in de aanbieding van de week bij de Lidle dus hebben we een kilo gekocht voor 39 cent. Tom is gek op hutspot dus maakte voor twee dagen een grote pan hutspot. Daar ging in: 1 kg wortel € 0,39 ct, 1 kilo uien € 0,50, 2 kilo aardappels € 0.60, spekjes 200 gr € 1,50. Totaal voor de hutspot komt dus op € 2,99. Per dag € 1,50. De rookworst is natuurlijk het duurste onderdeel en kost € 1,= per dag. Beide dagen dus € 2,50.

Donderdag – zuurkool ovenschotel met gehakt en spekjes. Zuurkool € 0,50, aardappel € 0,30, ananas € 0,69, spekjes € 0,70. Basis € 2,20 voor 2 dagen (of vier personen) oftewel € 1,10 per dag. Tweede helft ingevroren. Recept van de zuurkool volgt volgende week!
Bij de versie van donderdag hebben we gehakt gebruikt in de ovenschotel en geraspte kaas en ui. € 1,00 gehakt, kaas € 0,60, ui € 0,07. Totaal dus € 2,77

20140214-MH2A5851

Vrijdag – Vrijdag kwam een vriendinnetje koken dus zaten we eigenlijk ruim over budget… We hebben van alles gekookt, maar ook zelf pasta gemaakt en een zeer budget vriendelijke salade van knolselderij en wortel. Ik tel hier alleen de pasta mee omdat die de hoofdmaaltijd was en we deze normaal gesproken zonder attributen zouden eten. Misschien met de salade, dat zou kunnen.
Geen vlees dus dat scheelt al aanzienlijk in de kosten, maar daarentegen zijn we ons redelijk te buiten gegaan aan kwaliteits ingrediënten. Over budget dus. Toch… Al klinkt dat raar, vind ik het eigenlijk omgerekend nog mee vallen. Met zijn tweeën voor 7,50 een maaltijd is toch niet heel slecht. Ar in het kader van onze budget challenge dus eroverheen.
Pasta met amandelpesto.
Pasta – bloem en ei (4 stuks) ei € 0,40, bloem € 0,40. Dit maakt genoeg pasta voor vier personen.
Kerstomaatjes € 2,79 (ik ben kieskeurig met tomaat en deze vind ik het lekkerste… Niet echt het voordeligste dus)
Amandelen € 4,50
Basilicum € 1,99
Parmezaanse kaas € 5,00 (de echte he…. Oops)
Knoflook € 0,05
Olijfolie € 0,20
Totaal een ‘shocking’ € 15,33. Dit is voor 4 personen dus voor twee zou dat neerkomen op € 7,66… Over budget kun je dus wel stellen….!

Zaterdag – knolselderij met wortel salade. Knolselderij € 0,25, wortels € 0,50, rozijnen € 0,35, mayonaise € 0,25, rode wijn azijn € 0,10, olijfolie € 0,25 pompoenpitten € 0,50, gemengde noten € 2,00. Totaal lijkt veel met € 4,55…. maar deze salade was dan wel voor 8 porties!!! Dus totaal per persoon komt op € 0,57 per portie. Totaal voor twee dus € 1,14. Hierbij aten wij een biefstukje € 1,50 en gebakken aardappeltjes € 0,30. Totaal voor twee € 2,94

Zondag – Erwtensoep. Prijs volgt nog… Spliterwten € 0,50, knolselderij € 0,50... We waren laat thuis zondag en geen zin meer om te koken… Dus we hebben een patatje gehaald. Schade € 10,65

Startbedrag begin van de week was € 58,08. Totaal uitgegeven = € 23,92. € 32,07 Dat komt op een gemiddelde van 3,42 € 4,00 per dag. Niet dramatisch over budget maar toch wel een pietsie!

Budget nog over voor rest van de maand is € 34,16  € 26,01… Oei dat is dus eigenlijk nog maar € 2,16 per dag!

Delen is fijn!