In Wassenaar ligt landgoed Voorlinden. Hier vind je in een monumentaal landhuis in Engelse stijl dat dienst doet als restaurant. En hoewel het heerlijk vertoeven is in dit landhuis en onder ander het citroen meringuetaartje en de kroketten op brood prima smaakten, is het iets anders dat maakt dat deze plek echt het bezoeken waard is.

In de tuinen van landgoed Voorlinden – waarin je overigens ook heel leuk kunt wandelen – bevindt zich namelijk Museum Voorlinden: een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst. Misschien wil je na het lezen van deze zin eigenlijk al afhaken – je bent tenslotte op Simone’s Kitchen – maar wacht nog heel eventjes. Museum Voorlinden is namelijk een plek waar je van de ene verbazing in de andere valt. In elke zaal vind je weer iets verrassends, bijzonders of zelfs geks. Je voelt je bijna weer even kind (museum is trouwens super geschikt voor kinderen).

voorlinden parasol

Vol verwondering

De vaste collectie bestaat uit een aantal wonderlijk grote werken. Een zwembad (Leandro Erlich) bijvoorbeeld dat je zowel van onder als boven water kunt ‘bekijken’. Wonderlijk is ook de installatie Sigh (Sam Taylor-Johnson) waarbij je op beeld het BBC Concert Orchestra zonder instrumenten een muziekstuk ziet spelen. Typisch zo’n gevalletje van je moet het zien en ervaren. Echt heel tof. Leuk is de minilift van Maurizio Catelan, want waar gaat die heen? Echt onder de indruk was ik van Skyspace (James Turell): een rustgevende ruimte met een vierkant gat in het plafond.

voorlinden zwembad

SAY CHEESE

Tot en met 11 juni is er naast de vaste collectie een hele toffe tentoonstelling te zien: ‘Say Cheese’ van Martin Creed. Deze tentoonstelling gaat op het gebied van verwondering en kind voelen nog een stapje verder. We betreden de tentoonstelling via een ruimte die voor meer dan de helft gevuld was met blauwe ballonnen: een soort ballenbak dus. Ook de andere werken van Creed spreken tot de verbeelding. Veel kleur, geluid, licht en beweging. Vaak ook een beetje vreemd. Installaties van cactussen, toiletrollen, gloeilampen, ballen en stoelen bijvoorbeeld. Bij sommige dingen denk je ‘dit had ik ook kunnen bedenken/maken’. Maar hij heeft het daadwerkelijk gedaan.

voorlinden don't worry

Heel blij werk ik van een wand vol afdrukken van broccoli. Creed heeft 1000 gehalveerde broccolistronkjes gestempeld met 1000 verschillende verfsoorten. Hij gebruikte zelfs nagellak. Het resultaat is echt heel tof. Juist door al die kleuren en de enorme hoeveelheid aan afdrukken.

voorlinden broccoli

Ga het ervaren

Wellicht klinkt mijn enthousiasme je een beetje warrig in de oren. Museum Voorlinden is echt een plek die je zelf moet ervaren. Het museum is ruim van opzet, heel licht en met een hele verrassende inhoud. Anders dan de meeste musea die ik tot nu toe in Nederland heb mogen bezoeken. Daarbij ligt het landgoed op een heerlijke plek. Duinen, bos en zee zijn om de hoek. Perfect voor een dagje weg dus.
Neem ook zeker een kijkje in het landhuis. Voor een lekkere lunch, taartje of borrel met hap dus, maar je vindt in het rijksmonument ook nog wat voorwerpen uit de collectie van het museum.

voorlinden ballon

Voorlinden museum & gardens

Buurtweg 90,  Wassenaar

Delen is fijn!