arroz con leche of rijstepap
rijstepap

Joechee!! We zijn weer in Hollanda (al een tijdje natuurlijk)!! Terug van wat met stip gestegen is naar nummer 1 op onze lijst met slechtste vakanties ooit. En omdat we eigenlijk amper echt Mexicaans hebben gegeten leek het me dan weer het uitgelezen moment om jullie eens te verblijden met een heus Mexicaans dessert. Eigenlijk heeft nagenoeg elk land wel een versie van dit dessert. In Nederland heet het alleen rijstepap, in Frankrijk Riz au lait en ik gok dat er nog wel meer variaties op zijn. De oorsprong van arroz con leche is denk ik in ieder geval Spaans of Portugees maar je moet voor de grap maar eens zoeken op wikipedia naar ricepudding en dan kijken hoeveel variaties erop bestaan! Waanzinnig gewoon. Tejberizs in Hongarije, Tameloriz in Kosovo, Arroz con Leche in Mexico, Spanje en Costa Rica en nou ja de lijst is eindeloos lang, maar de basis is voor alle recepten min of meer gelijk.

Bij het Mexicaanse buffet – van de twee buffetten die we in Mexico hadden – was altijd wel een soort smakeloze variant op arroz con leche te vinden. Jammer, want een goed gemaakte rijstepap is heerlijk. Vind ik tenminste; het is natuurlijk een ouderwets recept. Althans als je kijkt naar het eten van rijstepap dan is het volgens mij wel enigszins ‘uit’ in Nederland. Wij aten vroeger thuis wel van die kant en klare rijstepap uit een pakje. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat ik dat ook echt niet te eten vond. Mijn variant op de Mexicaanse arroz con leche is met specerijen en in deze tijd van het jaar gebruik ik vooral veel kaneel, kruidnagel en steranijs. Onwijs lekker met stoofpeertjes! Maar ook met gewoon vers fruit is dit een lekker en makkelijk dessert. En omdat ik toevallig net verblijd was met een prachtig pakket van Alpro soja met o.a. Amandeldrink (ongezoet) en Alpro soja light heb ik dat hier voor de arroz con leche gebruikt. (En kijk onder aan de post even voor de leuke winactie!)

ingredienten voor de arroz con leche | simoneskitchen.nl

Ik vond het zeker wat toevoegen aan het geheel. Tijdens de hele kooktijd heb ik kaneel en steranijs mee laten pruttelen en halverwege gedroogde cranberries toegevoegd. De Alpro amandeldrink (ongezoet) geeft het net een lekkere amandelsmaak wat het meteen een wat apartere variant op rijstepap maakt. Ik vond het een winnaar en zoals te doen gebruikelijk als ik iets maak, was het weer veel te veel. Maar dat is niet erg, want je kunt dit warm eten als dessert of je kunt het koud eten als ontbijt (of warm dat kan natuurlijk ook)

arroz con leche met kaneel, cranberries en steranijs | simoneskitchen.nl
arroz con leche of rijstepap
Print recept Pin recept
No ratings yet

Arroz con leche

Ik had het de volgende ochtend koud met cranberry compote… Lekker!
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 gr pandan rijst
  • 2 kaneel stokjes
  • 1 steranijs
  • 1/4 tl zout
  • 500 ml water
  • 470 ml Alpro Amandeldrink ongezoet
  • 240 ml Alpro Verse Sojadrink light
  • 1/2 cup gedroogde cranberries
  • 200 gr suiker
  • gemalen kaneel ter garnering

Instructies

  • In een niet te klein steelpannetje doe je de rijst, de kaneelstokjes, de steranijs, zout en het water en breng dit rustig aan de kook. Dek de pan af met een deksel en zet het vuur laag. Laat het rustig pruttelen tot alle vloeistof is opgenomen, ongeveer 15 minuten.
  • Giet de Alpro amandeldrink ongezoet en de Alpro Sojadrink light erbij en laat dit weer even opwarmen tot het begint te borrelen. Roer nu de suiker erdoor en doe de gedroogde cranberries erbij, laat het onafgedekt voor een minuut of 10-15 door pruttelen en roer af en toe even door.
  • Zet het vuur uit, dek af en laat het iets afkoelen. Om te serveren, bestrooi je het met wat gemalen kaneel.
  • Serveer warm of koud naar keuze.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Arroz con leche oftewel rijstepap | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!