Nachtschade, wat is het en wat doet het?

Wat zijn nachtschade groenten?

De familie van de nachtschade Solanaceae bestaat uit een groot aantal planten waarvan een klein gedeelte eetbaar is en een ander gedeelte extreem giftig voor de mens. De naam nachtschade komt van het feit dat sommige van de planten ’s nachts bloeien en andere soorten het liefst in de schaduw groeien.

Welke groenten vallen eronder?

Onder de eetbare varianten van de nachtschade familie vallen o.a. : tomaat, aubergine, paprika, pepers, ashwagandha, goji bessen en aardappel. (zoete aardappel is van een andere familie en valt niet onder de nachtschade). In de giftige variant is de Belladonna wellicht een van de bekendste, maar de lijst is nog veel langer. Sommigen mensen gaan ervan uit dat alle nachtschades slecht zijn. Een plant die zoveel giftige variaties heeft kan niet goed zijn voor een mens. (en er zijn meer dan 2000 verschillende soorten die onder de nachtschade familie vallen) En leuk feitje; de tabaksplant hoort ook tot deze familie.

20151101 MH2A5275

Wat zijn de risico’s van nachtschades?

Of je gevoelig bent voor nachtschades is heel erg afhankelijk van de persoon. Sommige mensen hebben er geen problemen mee, anderen reageren er sterk op. Let ook op dat als je nachtschades wilt vermijden het ook in heel veel bijproducten zit. sambal, tabasco, bijna alle specerijen mixen en ga zo nog maar even door.

Nachtschade bevat het zogeheten anti-nutriënt: saponine (het blad, de bloemen en het fruit van de nachtschade soorten bevat glycoalkaloïden) Dit zijn natuurlijk afweerstoffen die de plant produceert om zich te verdedigen tegen insecten, schimmel en andere roofdieren. Jammer genoeg kunnen deze stofjes ook schadelijk zijn voor de mens.

Eet je veel nachtschade planten dan kan dit uiteindelijk leiden tot een lekkende darm of andere darmklachten. Er zijn zelfs berichten van mensen die vergiftigingsverschijnselen kregen na het eten van een extreme hoeveelheid aardappelen. Zeker mensen die leiden aan een auto-immuunziekte of last hebben van gewrichtsklachten zoals reuma kunnen de nachtschades beter helemaal vermijden.

20151101 MH2A5272

Ben jij gevoelig voor de nachtschade?

Het is niet alleen maar kommer en kwel als het gaat over de nachtschade. Niet iedereen is er even gevoelig voor en veel mensen kunnen een matige hoeveelheid nachtschades prima verdragen. Wil je weten hoe jouw lijf erop reageert dan is het het beste om dit met een 30 dagen eliminatiedieet (zoals de whole30) eens uit te proberen. Baat het niet dan schaadt het zeker niet. De nachtschade familie bevat ook heel veel antioxidanten, vitamines en mineralen dus een gematigde consumptie van deze groentes is niet per definitie slecht.

Er is reden om aan te nemen dat de manier van telen van belang is voor gehalte aan glycoalkaloïden in de groente. Een kas geteelde tomaat zal meer schadelijke stoffen bevatten dan een biologische tomaat die op zijn gemakje in de zon heeft kunnen groeien. Let daar dan ook zeker op als je besluit om wél nachtschades te eten.

Zijn nachtschades paleo of niet?

Zoals je waarschijnlijk al wel kunt aflezen aan het bovenstaande zijn hier ook meerdere antwoorden nodig. Het is een van die dingen die in het grijze gebied valt. Kun je prima tegen het eten van nachtschade planten voeg ze dan met mate toe aan je dieet. Volg je een autoimmuunprotocol (AIP) of heb je last van lekkende darm of gewrichtsklachten? Dan is raadzaam om de nachtschades helemaal te vermijden. Twijfel je of je er wel of niet tegen kunt, volg dan een eliminatiedieet om een overgevoeligheid wel of niet uit te sluiten.

Wil je paleo gaan eten maar weet je niet waar je moet beginnen? Check dan deze post.

Delen is fijn!