Nog niet eens zo heel erg lang geleden was biologisch iets voor geitenwollensokken types. Je haalde het bij de reformwinkel en in de supermarkt was er geen biologisch te vinden. Dat is de laatste tijd flink aan het veranderen. De consument wordt bewuster van wat er op zijn of haar bord komt en voor veel mensen – inclusief mijzelf – is biologisch daar een groot onderdeel van.

Maar wat weet je eigenlijk over biologisch? Is alle biologisch hetzelfde bijvoorbeeld? Of is de bio die je in de supermarkt koopt stiekem ‘minder biologisch’? Het waren vragen die ik zelf had en toen ik werd uitgenodigd voor de Bio Buiten Expeditie was ik er meteen voor te porren. Het weer zat gelukkig mee, nadat het de vorige dag de hele dag geplenst had.

Fruittuin van West

Onze eerste stop was net onder de rook van Amsterdam bij de Fruittuin van West. We waren op pad met een klein groepje foodbloggers. Dus gezellig was het sowieso!

Onder het genot van een lekker kopje koffie kregen we eerst een quiz over biologisch. Om eens even te kijken wat we er nou zelf van af wisten. Nou lang niet alles bleek. Want wat is biologisch nou eigenlijk precies en wat is het verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch? En waarom is het belangrijk om je bewust te zijn van je keuzes? Ik ga het je vandaag proberen uit te leggen. Maar heb je vragen laat het dan vooral weten. Na de koffie kregen we een rondleiding over het terrein door Wil Sturkenboom, die samen met zijn vrouw Lisan de fruittuin heeft opgericht. Ik ga er nog een keer terug om varkens te knuffelen… 🙂

Distel met een bijtje erop
Artisjok!

Wat is biologisch?

Biologisch is eigenlijk een verzamelnaam voor producten die geproduceerd zijn volgens de regels voor biologisch producten. Die worden streng gehandhaafd en gecontroleerd. Waar moet biologische voeding aan voldoen voor er een keurmerk kan worden toegekend:

  • De producent moet kunnen aantonen dat alle ingrediënten biologisch zijn
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat wil overigens niet zeggen dat er in de biologische landbouw helemaal geen middelen worden gebruikt. Het verschil is wel dat die middelen streng gereguleerd zijn en niet chemisch. Bovendien werkt een bio-boer zo natuurlijk mogelijk, zodat planten en dieren zo min mogelijk ziek worden.
  • Dierenwelzijn – eentje die voor mij persoonlijk altijd heel belangrijk is. Zo hebben de dieren voldoende ruimte en wordt er geen preventieve antibiotica gebruikt. Ook zijn preventieve amputaties van bijvoorbeeld snavels en krulstaartjes niet toegestaan.
  • GMO of andere genetische manipulaties kom je niet tegen bij biologische producten. En ook geen kunstmatige geur- en kleurstoffen.
  • Bij samengestelde ingrediënten moet minimaal 95% bestaan uit biologische producten. En alleen als een product niet biologisch verkrijgbaar is kan dat goedgekeurd worden.

Biologisch uit de super is net zo biologisch als datgeen wat je misschien bij een lokaal boertje koopt. Voor mij voelt dan wel heel anders en in het kader van het supporten van lokaal wint die boer om de hoek het dan wel voor mij, maar qua voorwaarden en regels zijn de producten dus identiek.

Wat is biologisch-dynamisch?

Biologisch-dynamisch gaat nog een stapje verder dan biologisch. Het keurmerk voor de BD land- en tuinbouw is Demeter. Als je dat logo ziet op een product dan weet je dat het van een biodynamisch werkend bedrijf is. Bij deze vorm van landbouw wordt nog veel meer gekeken naar de samenhang van bodem, plant, dier en mens. De vruchtwisseling – die ook plaatsvindt bij biologisch – is ruimer. De omgeving – het landschap en de biodiversiteit – is belangrijk en er wordt zoveel mogelijk een gesloten kringloop op het eigen bedrijf gebruikt.

Een mooi voorbeeld vond ik de kippen die rondscharrelden bij de Fruittuin van West. De kippen eten de insecten, larven, maar ook de gevallen vruchten van de grond. Op die manier voorkomen ze dat de vruchten gaan schimmelen en weer invloed hebben op de planten die erboven hangen. Bovendien is al dat gescharrel ook weer goed voor de grond en zo helpt het een het ander. Behalve kippen lopen er ook een paar varkens rond te scharrelen. Een ontzettend leuke plek voor een lunch ook trouwens!

Lekker!

Wij maakten onze eigen lunch van de producten die we uit de tuin plukten! Want biologisch vind ik gewoon echt lekkerder. Ik moet eerlijk bekennen dat de uitzondering op die regel voor mij bleekselderij is. Ik vind biologische bleekselderij rauw echt niet lekker. Dus dat is de enige groente die ik niet bio eet. 🙂

In veel producten in de reguliere landbouw worden bepaalde smaken uit de groentes gekweekt omdat mensen daar minder dol op zijn. Zo worden lof en spruitjes minder bitter gekweekt dan ze eigenlijk zijn. Eet maar eens een stronkje witlof van gewoon en eentje van een biologische oorsprong na elkaar en je proeft meteen het verschil. Ik hou van pittige radijsjes en bittere witlof. Dat maakt het nou juist zo’n fijne groente! Lekkerder dus biologisch!

Na de lunch vertrokken we naar onze volgende bestemming Land en Boschzigt in ’s Graveland waar Sijmen Brandsma en Sissie Haijtema de oudste biologisch dynamische boerderijen uit Nederland runnen. Sijmen leidde ons rond over het landgoed waar we begonnen in de druiventuin en vandaar over staken naar de ‘echte’ boerderij.

Druiventrossen aan een druivenrank
Hollandse druiven

Passie

Wat opviel op beide locaties was de passie van de boeren en van de mensen die er werken. Zo mooi om te zien!

Sijmen liet ons ook nog even zien hoe een witlof er nou eigenlijk uitziet als de plant die je normaal niet tegenkomt in de winkel. Op de foto hieronder heeft hij de wortel van de witlof vast. Witlof is tweejarig dus pas het jaar erna komt het mooie witte stronkje dat wij kennen tevoorschijn. Schijnbaar makkelijk zelf te kweken als je die lange wortel ergens in een emmer met aarde stopt en in het donker ‘vergeet’.

Al met al gingen we met een zak appels en peren en een emmer vol met inspiratie naar huis. Ik vond het heel verhelderend om te zien en te horen hoe het er nou in de praktijk uitziet. Ik heb bij de opleiding Natuurvoeding natuurlijk het nodige te horen gekregen over bio en bio-dynamisch maar in de praktijk had ik het nog niet eerder gezien.

Er is natuurlijk nog enorm veel te zeggen over hoe wij – als mensen – omgaan met de aarde en wat de toekomst is van de landbouw. Ik kan er nog wel uren over doorpraten maar aangezien de post inmiddels al flink lang is geworden, komt er een vervolg…

Met de appels en peren ga ik binnenkort nog een lekker recept maken dus die komt vandaag of morgen ook nog online!

Voor meer informatie over biologisch check je de website Bio lekker voor je!

BioBuitenExpeditie EU balk12 3
Foto: © 2019, Joke Schut / www.jokeschut.nl
BioBuitenExpeditie EU balk34 3
Foto: © 2019, Joke Schut / www.jokeschut.nl

Disclaimer: Dit artikel is een samenwerking met Bio lekker voor je, een campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie.

Delen is fijn!