Sportvasten heb je wellicht wel eens langs zien komen de laatste tijd. Marco Borsato schijnt het gedaan te hebben en hoewel het niet perse het nieuwe buzz woord is, hoor je het wel geregeld. In dit artikel vertel ik je wat sportvasten nou eigenlijk is en hoe het mij de afgelopen 10 dagen is bevallen.

Sportvasten

Wat is sportvasten?

Sportvasten is om te beginnen niet iets wat je alleen doet. Je doet het onder begeleiding van een coach die bijhoudt hoe het met je gaat en bijstuurt waar nodig. Ik koos – natuurlijk – om dit te doen bij Urban Gym Almere, onder begeleiding van Niels de Haan. Check hier alle info. (Goed om te weten dat de volgende sessies pas weer in het nieuwe jaar beginnen op woensdag 12 januari 2022)

Een sportvastenkuur duurt 10 dagen waarin je eerst drie dagen afbouwt, dan drie dagen vast en dan weer vier dagen opbouwt. Gedurende de hele periode krijg je speciale supplementen om te voorkomen dat je ergens tekorten krijgt en een compleet schema met wat je moet (ja moet) eten. Daarnaast wordt via urinestrips die je zelf gebruikt, getest of je lichaam al ketonen produceert.

Het idee achter sportvasten is dat je lichaam over gaat schakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. Om dat te doen sport je ook elke dag. Niet extreem lang maar 20-30 minuten cardio training. Voor je begint worden er een aantal zaken doorgenomen en wordt door je coach bepaald wat jouw ideale hartslag is tijdens de 10 dagen.

Voor wie is sportvasten?

Ondanks de naam “sportvasten” is het zeker niet alleen geschikt voor sporters. Er zijn vele redenen te bedenken waarom je zou willen sportvasten. Afvallen, meer energie krijgen, minder last van allergische reacties, mentale training en verbetering van sportprestaties bijvoorbeeld.

Sportvasten wordt ook door iedere coach/club net weer even wat anders aangepakt. Bij Urban Gym zitten er allerlei extra’s in zoals een workshop, dagelijks app contact en extra trainingsmomenten.

Vasten

Dat vasten goed voor je is, wordt steeds vaker aangetoond. In onze “luie mensen” maatschappij is je lichaam af en toe uitdagen goed voor je. Dat blijkt ook wel uit de populariteit van intermittent fasting.

Sportvasten

Tijdens een sportvastenkuur verandert je lichaamssamenstelling en je stofwisseling. Niet alleen schakelt je lichaam over naar vetverbranding maar je vetpercentage gaat ook daadwerkelijk naar beneden.

Waarom ging ik sportvasten?

Nou eigenlijk omdat Nicole – mijn personal trainer – zei dat het wel een goed idee was. Haha… Dat is gedeeltelijk wel waar, maar uiteraard stond ik er zelf ook achter. Ik wil een aantal kilo kwijt waar ik al een eeuwigheid mee bezig ben maar wat gewoon niet opschiet. Niet omdat ik niet afval maar omdat ik mijn eetgewoontes lastig onder controle krijg. Al dat eten de hele dag om me heen helpt niet mee.

Dat is nu natuurlijk niet veranderd, maar het sportvasten geeft je wel een boost. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Je bent uiteindelijk altijd sterker dan je denkt.

Sportvasten

Hoe vond ik het sportvasten?

Aan de ene kant vond ik het wel meevallen, maar aan de andere kant vond ik het ook af en toe best pittig. Met name de drie dagen niks eten (alleen 300 ml sap verdeeld over de dag) vond ik lastig. Mijn energie niveau was laag en ik had echt wel zin om iets te eten. (ook niet zo handig om dan naar Masterchef Australie te gaan kijken natuurlijk)

De eerste drie afbouwdagen was mijn energie nog prima. Veel mensen gaven aan dat dag 3 de zwaarste dag is maar dat vond ik zelf dag 4; de eerste echte vastendag. Het sporten zelf vond ik het lastigste op dag 7. Niet zo heel gek natuurlijk na drie dagen vasten. De eerste dag dat we weer mochten eten en de dag erna had ik nul energie. Op dag 9 en 10 was de energie echter volop aanwezig. Zoals een van de sportvasters zei ‘ ik ben net een duracel konijntje…’.

Eindresultaat

Na 10 dagen ben ik 6 cm verloren rondom mijn buik en 4 kilo. Mijn vetpercentage is 1.4% gedaald. Een prima resultaat voor 10 dagen lijkt me zo. De resultaten van sommigen van de anderen in mijn groep zijn nog vele malen mooier. Zo zag ik cijfers voorbij komen met 7 kilo en 2% vetpercentage. Of je man of vrouw bent scheelt overigens ook enorm.

Behalve de kilo’s merk ik ook dat ik lekker veel energie heb. Ik had voor ik begon een soort irritante pukkeltjes in mijn gezicht, die na 4 dagen al compleet verdwenen was.

En nu?

Een van de belangrijkste dingen van sportvasten voor mij is ook wel een stukje mentale focus. Ik wilde de smaak van het sporten weer te pakken krijgen en ik wilde mijn voeding weer even terug op de rit hebben. Nu is het vervolgens natuurlijk een kwestie van doorpakken. Maar ik heb goede moed en heb er zin in!

Delen is fijn!