Simone's Kitchen

En de strijd gaat door…

voeding

Hoe lang is het geleden dat ik jullie vertelde over mijn problemen met eten? Een paar maanden? In de tussentijd hebben we een whole30 afgerond en dat ging erg goed. Afgevallen en wat er nog meer allemaal was veranderd kun je hier lezen. Genoeg om best blij mee te zijn en je zou zeggen dat het ook genoeg zou moeten zijn om op de ingeslagen weg door te gaan. Maar het gaat dan een tijd goed en voor je er erg in hebt ben je weer terug in je oude gewoontes. Niet helemaal hoor, maar toch.. het sluipt er zó makkelijk allemaal weer in!

En niet gek eigenlijk want laten we eerlijk zijn, alles is lekker. Dussssss….

En toen zag ik van de week de documentaire fat, sick and nearly dead van Joe Cross. Joe, voor diegenen die de film niet hebben gezien, is ziek (urticaria, een of andere speciale vorm) slikt elke dag prednison en weegt een kilootje of 145. Joe heeft zich voorgenomen om 60 dagen lang alleen sap te ‘eten’. Groentesap, fruitsap, uit een juicer/sapmachine. Onder medische begeleiding overigens, want om dat soort dingen in je eentje te ondernemen is denk ik niet zo handig. Ik zeg het er maar even bij.

Hij gaat van een ‘gewone’ voeding met veel fast food en bewerkte voedingsmiddelen, naar alleen maar groente en fruit voor 60 dagen lang. Dat hij vervolgens afvalt is natuurlijk geen wonder te noemen, maar wat veel interessanter is… er gebeurde nog veel meer met zijn lichaam, zijn gezondheid en zijn ziekte. Ik zal je de details besparen, want dan wordt het een wel erg lang verhaal, maar hij is volledig van de medicijnen af en heeft geen last meer gehad van zijn aandoening sinds die tijd. Er is een deel 2 van gemaakt, 7 jaar later, en ook daarin is Joe nog steeds erg gezond (wel iets zwaarder weer geworden maar in geen verhouding met toen) en bezoekt hij een aantal mensen die – geïnspireerd door film 1 – ook een “reboot” hebben gedaan en voor sommigen is hun leven veranderd. En ik snap ook wel dat al die mensen waar het niet werkte, of niet lukte of wat dan ook, niet aan het woord komen. Die hebben natuurlijk niet gereageerd op de oproep. Maar toch vind ik de film heel realistisch. Zo is er in deel 1 een vrachtwagen chauffeur, Phil, die ook enorm afvalt met het sapgebeuren maar uiteindelijk dan toch weer terugvalt (persoonlijke problemen, geen support system enzovoort) en dat wordt óók in de tweede film getoond. Dus het is niet allemaal rozengeur en manenschijn. Leuke film om te kijken als je dat soort dingen interessant vindt.

En wees niet bang, ik heb niet meteen de intentie om ook 60 dagen lang op alleen sap te leven, maar het zette me wel aan het denken. Ik vind sowieso de link tussen voeding en gezondheid super interessant en ben eigenlijk nog op zoek naar een korte opleiding/cursus/workshop in Nederland daarvoor, maar tot nu toe nog niet gevonden wat ik zoek (tips zijn welkom!) Ik wil geen voedingsdeskundige worden en ben ook niet van plan om er mijn brood mee te gaan verdienen, maar ik wil er gewoon wel meer van weten.

En een sapcentrifuge gaat er ook komen. Weten jullie dat ook vast. Haha… Ik ben nog aan het uitzoeken welke. Heb al een aantal goede tips gekregen van mensen maar de beslissing is nog niet genomen.

Meer sap dus. Is meteen een uitstekende manier om de overvloed aan groente die ik soms in de koelkast heb liggen op te maken. En meer gezonde voedingsstoffen in de tussentijd binnen te krijgen.

Ik heb zelfs even overwogen om dit helemaal niet op te schrijven. Want zit er überhaupt iemand te wachten op mijn hersenspinsels over gezondheid, mijn eeuwige strijd enzovoort? (Vandaar….. zie helemaal onderaan…:) ) Maar ja dat is wel hoe ik in elkaar zit… Een rare mix van taarten bakken en sla eten, zeg maar… 🙂 En ik denk maar zo dat ik zeker niet de enige ben die dat ellendige dilemma heeft!

En dat hele juicen lijkt me eigenlijk wel leuk om uit te vinden, kijken wat ik lekker vind en – vooral – hoe ik me voel als ik (veel) meer groente en fruit ga eten als nu het geval is.

En dus the story continues… 🙂

P.S. En omdat ik nou eenmaal een blogjunkie ben heb ik stiekem toch een nieuw blog gemaakt. Het heet Fruits & Veggies en gaat over gezondheid, zin en onzin van diëten en natuurlijk mijn poging tot… Er staat nog niet veel op (spiksplinternieuw) en er komt ook maar een keer per week een nieuwe blog (want ja, ik heb ook maar 24 uur in een dag natuurlijk) maar als je het interessant vind…. Je vind het hier! De updates over het juicen komen daar ook te staan.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

24 comments

 1. Hoi Simone, als je interesse hebt in een opleiding rond voeding en gezondheid vind ik de opleiding Trainer Hormoonfactor bij Sonnevelt wel een aanrader. Die belicht verschillende aspecten: verband tussen voeding en hormonen en gezondheidsklachten, belang van een goede darmflora, psychologie van eetgedrag en ook training en stress. Het is wel pittig maar je haalt er heel veel uit.

 2. Goed stuk! Herkenbaar! Houd me op de hoogte van jouw zoektocht ajb Heb opk interesse 

 3. Ooooh! Gewoon een nieuw blog! Nou, ik vind het leuk! Leuke naam ook. 

 4. Ik wist het…. nav je tweet van gisteren kon er natuurlijk een blog niet achterblijven. Ik heb je nieuwe blog al gelezen, en 1x naar de sportschool gaan? Dat is pas echt zonde van je geld. Dus nogmaals. Maak er vaste dagen/tijden van. Desnoods sochtends op 7 uur ( zo vroeg gaat tie van mij open) dan ben je echt nog niet aan het fotograveren. Maar goed ik ben ook weer aangekomen want al 9 weken geen keuken en leef een beetje op potjes/zakjes/magentron voer. Ook niet heel goed. Dus ook hier moet de knop weer heel goed om, al blijf ik het sporten goed volhouden. Vind het ook erg leuk om te doen. Blijf zoeken naar iets wat je wel leuk vind om te doen, dat maakt het een stuk makkelijker hoor. En nogmaals ik wil je echt ondersteunen met alles en je een schop onder je kont geven maar dan moet je het vaker aangeven dan 1x per 2 maanden 😉 nou je koffie in bed is vast op, dus hup ga wat doen 😉 Liefs Sabine

  • Haha… Sabine… 🙂 Die van mij gaat om 8 uur open (geloof ik) maar nee, dan ben ik nog niet aan het fotograferen maar eh… wat dacht je van naar de locatie rijden en dergelijke? Soms echt wel vroeg hoor. Maar goed, je hebt gelijk natuurlijk… Ik ben gewoon een slappe hap.. 😉

 5. Fit voor ouwe wijven, haha. Ik vind het erg interessant je stukken over gezond eten te lezen. En heel herkenbaar, een tijd goed gezond kunnen eten en dan sluipen de lekkere, vette en zoete dingen er toch weer in. Je nieuwe blog ga ik ook volgen Hij ziet er fantastisch uit. Met die prachtige mooie foto’s die jij altijd maakt, super.

 6. Ik dacht laatst nog aan je Simone, omdat je naar de cursus/opleiding had gedaan doe ik dat nog steeds zou laten weten maar inmiddels niet meer wist op elke post dat was. Sorry voor de vertraging. Hier dan toch: https://www.ortho.nl/educatie/algemene-orthomoleculaire-voedingsleer. Ik vind het een oke cursus, maar ik vind et vervelend dat er geen literatuurverwijzingen bij horen. Ik weet dat het klopt, het instituut staat goed bekend, maar ik ben universitair geschoold en heb juist geleerd zelf onderzoeken tegen het licht te houden. Vind het toch lastig alles zo aan te nemen. Maar nogmaals, als je geen last hebt van zon vorm van eigenwijzigheid is het een prima cursus.

 7. Wauw, er zijn wat zinsdelen blijven hangen in mijn reactie: je had gevraagd naar de cursus die ik doe en dat zou ik je nog steeds laten weten. Maar wellicht was je er al uit. Sorry, ha ha, gewezen journalist nog wel. uhrrie.

  • Haha Jonette! Dank voor de link. Nee ik had deze nog niet gevonden. Wel een aantal andere overigens. Gek ook dat er geen literatuur verwijzingen bij staan. Ik heb wel een beetje hetzelfde als jij vrees ik. Er zijn zoveel tegenstrijdige meningen op dit gebied. Juist dan is het belangrijk om onderzoeken te bekijken, denk ik. Maar ik ga er in ieder geval even naar kijken!

 8. Ik vind het echt tof (én knap) dat je hier online zo eerlijk over bent Simone! Iedereen heeft zo zijn struggles, maar het op internet zetten kan soms best confronterend zijn. Sommige dingen zijn ook best herkenbaar! Ik zelf ben voorstander van gezond en fit i.p.v. super dun ten koste van alles en het is goed om te lezen dat steeds meer mensen er zo over denken! Je hoeft social media maar even door te scrollen haha. En een nieuwe blog kon natuurlijk niet achterblijven! Leuk, ik ga je weer volgen!

 9. So The battle goes on. Wat geef jij erom? Taartjes naast sla, ik vind het allemaal superfood ehhh supergood! Zolang je er maar over blijft schrijven.

 10. Leuk Simone! Ik heb je nieuwe website bij mijn favouriten gezet en volg je daar dan nu ook 🙂

 11. Leuk om te lezen, ik ga je nieuwe blog bezoeken (je bent er maar druk mee!). Ik heb zelf geen juicer, want te duur, te groot, te langzaam en te bewerkelijk (qua schoonmaken). Ik heb wel een paar keer een sapkuur gedaan, zowel volledig als deels, en dat beviel erg goed. Ik voelde me enorm fit maar helaas verval ik toch snel weer in oude gewoonten. Gelukkig weeg ik ook geen 145 kilo. Haha. Benieuwd of je een opleiding vindt die bij je past!

 12. Hallo Simone, heeeeeel herkenbaar. Ik ben ook zo’n type die volledig door kan slaan en alleen maar hele gezonde en verantwoorde dingen eet en boos wordt op mensen die wel iets lekkers nemen ha,ha. Ik heb een slowjuicer gekocht (versapers) en heb hem best veel gebruikt maar als ik dan weer aan mijn wijntje zit ……. vind ik het toch weer teveel gedoe alhoewel je de sapjes prima in kunt vriezen en dus voor een heel week sapjes kunt maken (tip van Jacqueline van Lieshout van van Gifbelt naar Tempel). Ik vind ook de link tussen eten en gezondheid interessant en doe een opleiding Natuurvoedingskundige, pffff best pittig hoor en ik heb me voorgenomen uiterlijk maart 2016 examen te doen (ben vanaf augustus 2014 bezig). Ik wil wel maar zo lastig hier in Zuid Frankrijk waar de wijn goedkoper is dan water ……

  • O ja dat kan ik me zo levendig voorstellen! Leuk dat je een opleiding natuurvoedingsdeskundige volgt. Doe je dat schriftelijk? Ik zit nu te kijken naar een aangepaste versie van de opleiding Integrative Nutrition. Nog even kijken hoe een en ander uit gaat pakken maar ben wel benieuwd. Ik heb ook voor een versapers gekozen. Moet nog even wachten op de mijne (ik wil het nieuwe model en die komt pas eind van deze maand uit dus vandaar dat het iets langer duurt)

 13. Ik volg de opleiding schriftelijk via Civas maar zoals gezegd heeeel pittig hoor! Veel plezier van je Versapers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.