voeding

Hoe lang is het geleden dat ik jullie vertelde over mijn problemen met eten? Een paar maanden? In de tussentijd hebben we een whole30 afgerond en dat ging erg goed. Afgevallen en wat er nog meer allemaal was veranderd kun je hier lezen. Genoeg om best blij mee te zijn en je zou zeggen dat het ook genoeg zou moeten zijn om op de ingeslagen weg door te gaan. Maar het gaat dan een tijd goed en voor je er erg in hebt ben je weer terug in je oude gewoontes. Niet helemaal hoor, maar toch.. het sluipt er zó makkelijk allemaal weer in!

En niet gek eigenlijk want laten we eerlijk zijn, alles is lekker. Dussssss….

En toen zag ik van de week de documentaire fat, sick and nearly dead van Joe Cross. Joe, voor diegenen die de film niet hebben gezien, is ziek (urticaria, een of andere speciale vorm) slikt elke dag prednison en weegt een kilootje of 145. Joe heeft zich voorgenomen om 60 dagen lang alleen sap te ‘eten’. Groentesap, fruitsap, uit een juicer/sapmachine. Onder medische begeleiding overigens, want om dat soort dingen in je eentje te ondernemen is denk ik niet zo handig. Ik zeg het er maar even bij.

Hij gaat van een ‘gewone’ voeding met veel fast food en bewerkte voedingsmiddelen, naar alleen maar groente en fruit voor 60 dagen lang. Dat hij vervolgens afvalt is natuurlijk geen wonder te noemen, maar wat veel interessanter is… er gebeurde nog veel meer met zijn lichaam, zijn gezondheid en zijn ziekte. Ik zal je de details besparen, want dan wordt het een wel erg lang verhaal, maar hij is volledig van de medicijnen af en heeft geen last meer gehad van zijn aandoening sinds die tijd. Er is een deel 2 van gemaakt, 7 jaar later, en ook daarin is Joe nog steeds erg gezond (wel iets zwaarder weer geworden maar in geen verhouding met toen) en bezoekt hij een aantal mensen die – geïnspireerd door film 1 – ook een “reboot” hebben gedaan en voor sommigen is hun leven veranderd. En ik snap ook wel dat al die mensen waar het niet werkte, of niet lukte of wat dan ook, niet aan het woord komen. Die hebben natuurlijk niet gereageerd op de oproep. Maar toch vind ik de film heel realistisch. Zo is er in deel 1 een vrachtwagen chauffeur, Phil, die ook enorm afvalt met het sapgebeuren maar uiteindelijk dan toch weer terugvalt (persoonlijke problemen, geen support system enzovoort) en dat wordt óók in de tweede film getoond. Dus het is niet allemaal rozengeur en manenschijn. Leuke film om te kijken als je dat soort dingen interessant vindt.

En wees niet bang, ik heb niet meteen de intentie om ook 60 dagen lang op alleen sap te leven, maar het zette me wel aan het denken. Ik vind sowieso de link tussen voeding en gezondheid super interessant en ben eigenlijk nog op zoek naar een korte opleiding/cursus/workshop in Nederland daarvoor, maar tot nu toe nog niet gevonden wat ik zoek (tips zijn welkom!) Ik wil geen voedingsdeskundige worden en ben ook niet van plan om er mijn brood mee te gaan verdienen, maar ik wil er gewoon wel meer van weten.

En een sapcentrifuge gaat er ook komen. Weten jullie dat ook vast. Haha… Ik ben nog aan het uitzoeken welke. Heb al een aantal goede tips gekregen van mensen maar de beslissing is nog niet genomen.

Meer sap dus. Is meteen een uitstekende manier om de overvloed aan groente die ik soms in de koelkast heb liggen op te maken. En meer gezonde voedingsstoffen in de tussentijd binnen te krijgen.

Ik heb zelfs even overwogen om dit helemaal niet op te schrijven. Want zit er überhaupt iemand te wachten op mijn hersenspinsels over gezondheid, mijn eeuwige strijd enzovoort? (Vandaar….. zie helemaal onderaan…:) ) Maar ja dat is wel hoe ik in elkaar zit… Een rare mix van taarten bakken en sla eten, zeg maar… 🙂 En ik denk maar zo dat ik zeker niet de enige ben die dat ellendige dilemma heeft!

En dat hele juicen lijkt me eigenlijk wel leuk om uit te vinden, kijken wat ik lekker vind en – vooral – hoe ik me voel als ik (veel) meer groente en fruit ga eten als nu het geval is.

En dus the story continues… 🙂

P.S. En omdat ik nou eenmaal een blogjunkie ben heb ik stiekem toch een nieuw blog gemaakt. Het heet Fruits & Veggies en gaat over gezondheid, zin en onzin van diëten en natuurlijk mijn poging tot… Er staat nog niet veel op (spiksplinternieuw) en er komt ook maar een keer per week een nieuwe blog (want ja, ik heb ook maar 24 uur in een dag natuurlijk) maar als je het interessant vind…. Je vind het hier! De updates over het juicen komen daar ook te staan.

Delen is fijn!