Wat is een trackback?

Als je al een tijdje aan het bloggen bent zul je op een gegeven moment ergens in je comments een ‘trackback’ tegen komen.
Het is dan ook het makkelijkste om een trackback te zien als een soort comment, behalve dat het niet door een persoon is geschreven maar door een machine.
Hoe zit dat dan?
Stel een ander Blogger heeft jouw artikel gelezen over je recept voor de ultieme pesto. Deze Blogger vind het zo’n geweldig stuk of recept dat ze er zelf een post over schrijven en in dit artikel jouw stuk crediten als de bron.
Op het moment dat ze hier een link naar jouw artikel over pesto verwerken ontstaat er een trackback.
Het is een automatisch gegeneerde memo van dat blog naar jouw blog dat iemand een stukje over jouw site heeft geschreven. In deze memo staat de bron van de trackback (in dit geval de Blogger die over jouw pesto schrijft), een datum en tijd en een klein stukje uit haar post.

Wat is een trackback | simoneskitchen.nl

Een trackback komt binnen als een comment op jouw site en indien je deze approved vind je de trackback terug in de comment section op je blog.

Hetzelfde gebeurd als jij teruglinkt naar een post die je a eerder hebt geschreven. Stel je hebt een artikel gemaakt over de tien beste pesto merken en je refereert hier weer terug naar je eigen pesto artikel, dan creëert dit ook een trackback.
Nagenoeg alle blog platforms ondersteunen trackbacks.

Elke blogger vind het fijn als een artikel wordt gewaardeerd en het geven van een trackback aan een ander is ook een leuke manier om te laten zien dat je iets waardeert.

Dat trackbacks ook gebruikt worden als spam is op zijn zachtst gezegd frustrerend. Hoe hiermee om te gaan vertellen we in het stuk over spam en wat je er aan kunt doen!

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

9 comments

  1. Kijk dit is nu handig! Ik vroeg me al af waar die linkjes vandaan kwamen 🙂 Is het verstandig/handig om je eigen trackbacks te laten staan (wanneer je zelf teruglinkt naar een eigen blog post) of maakt dat niet uit?

  2. Een en al “ahaaaaaaa! ” hier:) Ik dacht altijd dat het een bug was! Thanks!

  3. Hoi Simone, ik link vaak terug naar andere artikelen op mijn eigen blog en krijg dan een ‘pingback’. Eerst liet ik die toe, maar dat stond heel raar onder mijn artikelen. Dus dat doe ik niet meer. Kan je deze ook gewoon negeren, zoals ik doe?

  4. Gebeurt dit al vanaf het begin? Ik heb namelijk op Blogger al wel een keer teruggelinkt naar een ander artikel, maar heb nog nooit zo’n trackback gezien!

  5. Ik ga gelijk eens even kijken in mijn instellingen. Dacht dat ik het aan had staan in blogger, maar zie nergens iets terugkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *