canstockphoto51977100

Sorry maar ik moet het even met jullie hebben over poep. Ja dat lees je goed. Het proces in ons lichaam waar we eigenlijk het liefst niet teveel bij stil willen staan en waar we het al helemaal niet over willen hebben. Maar het is ook het stuk dat meer over je gezondheid zegt dan je denkt. Dus… vandaag hebben we het over poep.

Een flink aantal jaar geleden hadden we thuis zo’n wc-pot waar je drol in bleef liggen. Dus je kon – na je toiletgang – even achterom kijken en tevreden concluderen dat je weer een mooie had gedraaid. Of niet natuurlijk maar daar komen we zo op. Een kundige wc-bouwer concludeerde echter dat het veel makkelijker en schoner zou zijn als je drol hup in éen keer zou verdwijnen in het water. Scheelt remsporen in de pot, scheelt stank en je hoeft over dat gedeelte van je lichaam niet meer na te denken.

En hoewel ik blij ben dat die remsporen er niet zijn en die stank minder is, vind ik het toch stiekem jammer. Want ik kijk graag even achterom hoe mijn drol gedraaid is. Is de kleur mooi? Heeft het gladde randen of ben ik konijnenkeutels aan het poepen? Allemaal zaken die heel veel zeggen over je gezondheid en daarom belangrijk zijn om in de gaten te houden. In de studio hebben we wel nog zo’n ouderwetse pot en ik vind het heerlijk om daar af en toe een grote boodschap te doen. Heb ik beter zicht op de staat van mijn darmen dan thuis. Ik heb al besloten dat we – als er straks een nieuwe badkamer gaat komen – weer zo’n ouderwetse pot laten installeren.

Want wat zegt je ontlasting nu eigenlijk over je gezondheid?

Het wordt steeds duidelijker dat je darmen veel belangrijker zijn dan we jaren lang gedacht hebben. Het grootste gedeelte van je immuunsysteem schuilt in je darmen. Maar ook de opname van veel voedingsstoffen wordt geregeld in je darmen. Dus werken die niet naar behoren dan kun je nog zo goed eten, maar dan komen die voedingsstoffen niet op de plek van bestemming. Zonde van al dat fijne eten natuurlijk. Er valt natuurlijk heel veel te zeggen over je darmen, hoe ze werken en hoe je ze zo gezond mogelijk houdt. Maar we gingen het vandaag hebben over je ontlasting en waarom je daar misschien wat vaker naar moet kijken.

Verstopping

Ik weet bijvoorbeeld van mijn darmen dat ze snel in de war zijn als ik te weinig vezels eet. Een weekje te weinig groente en ik kan de klok erop gelijk zetten: konijnenkeutels. Voor sommige mensen is het aan de orde van de dag en het nieuwe ‘normaal’. Of juist andersom: continue een staat van milde (of hevige) diarree…

Wat is normaal?

Over een onderwerp waar mensen het niet zo snel over hebben is het lastig om te bepalen wat nu eigenlijk normaal is. Daarom is de Bristol stool chart, hieronder afgebeeld, zo handig. Een normale ontlasting valt in type 3 of 4. Alle overige types zijn dus minder ideaal.

Schermafdruk 2018 10 28 10.29.34 e1540719124686

En dan hebben we nog de kleur van je ontlasting. Die hoort het meest te lijken op dat wat je in een potje pindakaas vindt. Geel, grijs, rood, zwart is dus niet normaal en kan wijzen op een afwijking in je darmen.

Geel is vaak een teken dat er iets mis is met je galproductie (verstoping of steentjes) of wellicht heb je iets te vaak en iets te diep in het glaasje gekeken. Zwarte ontlasting kan een teken zijn dat er ergens in je darmkanaal een bloeding is (de ontlasting kleurt zwart door oud bloed), maar ook als je last hebt van obstipatie wordt je ontlasting donkerder doordat het langer in de darm zit en er meer vocht aan is onttrokken.

Bloed in je ontlasting kan iets ‘eenvoudigs’ zijn als een aambei die geknapt is maar kan uiteraard ook wijzen op een ernstigere aandoening. Grijze ontlasting kan wijzen op een gebrek aan galproductie. Gal kleurt je poep namelijk bruin, dus bij een gebrekkige gal zal die mooie bruine kleur niet aanwezig zijn.

Ziekte van Crohn/prikkelbaar darm syndroom

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking aan je darm. Dat kan zich uiten in heftige buikpijn, krampen of misselijkheid. Het prikkelbaar darm syndroom (PDS) is het meest voorkomende darmprobleem in onze westerse wereld. Het grootste deel van de patiënten is vrouw (75%) en het uit zich door een zeurende buikpijn, afwijkende ontlasting, gasvorming en winderigheid.

De schatting is dat 1 op de 12 mensen hier last van heeft. Ik vind dat nogal veel! En wellicht is het te voorkomen door – je raadt het al – eens wat vaker achter je in de pot te kijken. Zie je dingen die er niet horen of kleurtjes en geurtjes die niet normaal zijn dan kun je daar of zelf actie op ondernemen of je kunt een afspraak maken met de huisarts voor nader onderzoek.

Kijk jij wel eens goed in de pot?

Leuk leesvoer over dit onderwerp is het boek De poepdokter van Nienke Tode-Gottenbos.

Delen is fijn!