Simone's Kitchen

Waarom ik ook af en toe een sponsored post doe….

Ik krijg er wel eens commentaar op. Ik zie regelmatig kritiek langs komen. Vaak van andere bloggers die verontwaardigd zijn omdat ‘die ander’ een blogpost heeft geschreven over een merk/restaurant/event (vul in naar wens) en ja, jullie hebben hier ook regelmatig een gesponsorde post voorbij zien komen.
Ik doe er niet moeilijk over. Ja, ik krijg af en toe betaald voor een blogpost. Is dat fout? Ik vind van niet.

sponsored1

 


Zet ik klakkeloos alles erop? Nee absoluut niet. Ik probeer er goed mee om te gaan. Zet er alleen dingen op waar ik zelf in geloof, die ik zelf gebruik of waar ik wel ‘wat mee kan’. Ik heb – meer keer als jullie denken – nee gezegd tegen grote en klinkende namen en veel geld. Omdat ik er niet in geloofde. Omdat het een merk was waar ik niks mee kon of niks mee wilde of omdat het absoluut niet bij mijn filosofie paste.
En ik zal je vertellen: de beslissing om betaalde berichten neer te zetten is niet licht gemaakt. Maar ik besteed veel tijd aan mijn blog. Heel veel tijd. En het is fijn als daar een financiële vergoeding tegenover staat. Zodat ik weer meer tijd kan besteden aan mijn blog, aan het maken van lekkere gerechten en kortom tijd kan besteden aan de dingen die ik echt leuk vind.

Ik wilde het maar gewoon eens in de groep gooien. Er word vaak een beetje achter andermans rug om gefluisterd en ik begrijp niet goed waarom.
Ik vind het fantastisch dat ik af en toe geld kan verdienen met mijn blog. En soms komt het een beetje ongelukkig uit, zo’n sponsored post. Qua timing dan. Maar adverteerders zijn niet altijd de makkelijkste… 🙂
Ik probeer altijd de balans te houden. Dit is tenslotte geen reclame blog en dat zal het ook niet worden. Momenteel doe ik hooguit eens per week een gesponsord bericht en meestal minder.
En het staat een ieder vrij om die berichten over te slaan. Aan de andere kant zitten er vaak ook leuke tips bij. Soms weggeefacties (zoals die van woensdag!) of andere leuke aanbiedingen. Dat is win-win lijkt mij toch?

Hoe dan ook; ik wilde het maar eens gezegd hebben. Opbouwende kritiek is altijd welkom!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

37 comments

 1. Helemaal eens Simone! Als het maar duidelijk is dat het sponsored is… Overigens wettelijk verplicht 😉

 2. Well said. Eigenlijk zonde dat je jezelf moet verantwoorden. Als je de tijd die ik (en jij waarschijnlijk ook) in mijn gangbare uurloon zou moeten vertalen, dat valt die ene gesponsorde blogpost (waar je idd heel goed over hebt nagedacht) in de zo veel tijd nog reuze mee!!
  Groetjes!

 3. Je hebt zeker gelijk, waarom zou je het niet doen? Alleen vind ik eerlijk gezegd wel dat de balans hier de laatste weken erg veel richting sponsored posts doorslaat. Puur wat me opvalt hoor, misschien valt het in werkelijkheid mee. Het blijft uiteindelijk je eigen blog dus je mag er mee doen en laten wat je wil, toch?

  • He Eslem,
   Ja maar ook altijd goed om te horen hoe iemand anders het ervaart. Ik snap wel wat je bedoelt ook omdat deze periode de periode is waar bedrijven willen adverteren. En doordat wij in oktober op vakantie zijn geweest waren er wat dingen blijven liggen die nog gedaan moesten worden dus het klopt dat het nu iets meer is als normaal maar dat zal zich als het goed is vanzelf weer herstellen. Zoals ik al zei; het is soms qua timing niet helemaal zoals het zou moeten zijn. Ik denk ook dat mensen denken dat soms iets gesponsord is; mijn rubriek ‘nieuw’ is niet gesponsord maar doordat er merken worden genoemd of bedrijven denken mensen dat wel snel. Maar goed, ik ga in ieder geval proberen die balans wat beter te maken!

  • Bedankt voor je uitleg! Goed bezig!

 4. Als er maar bijstaat dat het gesponserd is dan maakt het wat mij betreft niet uit. En je zegt zelf dat je erachter staat, dan is het toch goed. Het is jouw blog dus jij kan zelf bepalen wat je hier doet. Achja je verdient er toch mee….

 5. Best oppassen met het woord ‘sponsored’ te gebruiken in je body tekst. Google’s algoritme kijkt daar namelijk naar en doet den gekke dingen zodat je niet je normale ‘ranking’ of ’traffic’ krijgt.
  Best dus steeds in een image zetten.
  Ik vind dat ieder moet doen wat ze wil met zijn of haar blog, achter mensen hun rug praten is nooit mooi.
  Als je een goede balans vind, dan vind ik dat ok, word het te veel dan haak ik persoonlijk af bij een blog. Bij jou zal ik dat nooit doen hoor, als je vrienden bent ligt dat nog anders 😉

  • Dank je wel Regula. En ja ik weet dat Google er niet zo van houdt maar in het geval van deze post wordt het wat lastig om het woord te vermijden in de post.. 😉 Wel een goede tip om het in de afbeelding te zetten voor een volgende keer!

 6. Hai Sim, je hebt helemaal gelijk!! En trek je niks aan van al die mensen met hun commentaren over sponsors en timing en nog meer gezeur. Mijn god, ik had er zelfs nog niet eens bij stil gestaan dat mensen daarover nu eens een negatieve mening over zouden kunnen hebben…Wat houden die zich mee bezig?? Ik vind het hartstikke leuk om jouw blog te lezen en ook die van de producten die je uittest en gebruikt….Ik beschouw het als een leuke test waar je zelf en je lezers iets van kan bijleren en een goede hulp kan zijn bij de food shopping. Ik weet dat je daar 100% eerlijk in bent! Dus: een hele dikke knipoog en kus van je zuiderbuurtjes en doe maar lekker (letterlijk én figuurlijk!!) voort met je super blog!! Alain en Sandra – 2 fans!!

 7. Ik blijf me er toch over verbazen dat mensen hier zoveel moeite mee hebben. Op televisie krijg je de hele dag door reclame te zien, en je betaalt ook nog eens elke maand een paar tientjes (of meer) om er naar te mogen kijken.

  Blogs zijn gratis te lezen, bevatten veel minder reclame en bevatten (als het goed is) ook alleen maar gesponsorde content waar een blogger achter staat. Daar kunnen de TV-zenders nog een puntje aan zuigen 😉

  Ik vind het wel belangrijk dat je als blogger eerlijk bent en iets ‘zinnigs’ zegt over een merk of product en niet zomaar wat plaatst. Maar dat is hier absoluut niet het geval naar mijn mening. Je integreert de gesponsorde content mooi en prettig leesbaar in je eigen stijl, waarin ook de andere blogs zijn geschreven. Lekker zo doorgaan wat mij betreft. Ook in Simone’s Kitchen moet de schoorsteen tenslotte roken 😉

  • Dank je wel Walter! Ik denk dat het wellicht het persoonlijke van een blog is waarom mensen vervolgens protesteren dat er reclame op staat. Want reclame is per definitie niet persoonlijk, maar zoals je al aangeeft: als het producten zijn waar je als blogger achterstaat en je inderdaad zelf de content blijft schrijven kan het ook een toegevoegde waarde hebben.

 8. Uitstekend stuk. Precies zoals ik erover denk. Al dat gezeur erover. Niets mis met reclame als je er goed mee omgaat.

 9. Ik vind het vervelend om te lezen dat je het gevoel krijgt het te moeten uitleggen. Dat is wat mij betreft totaal niet nodig hoor. Ik bewonder hoe je op deze manier geld verdient door te bloggen. Doe je goed!! Respect!
  Als lezer sla ik die sponsored blogberichten wel vaak over. Ik mis de creativiteit, inspiratie en enthousiasme een beetje. Heel soms vind ik zo’n niet meer geloofwaardig. En als alle berichten over 1 merk tegelijkertijd verschijnen, raak ik eerlijk gezegd ook wel wat verveeld. Maar goed, het is aan mij om die berichten over te over te slaan! Dus leef en laten leven!
  En ja, je leest het goed… nu heb ik het gevoel dat ik iets heb uit te leggen! 😉

  • Haha Marleen… Nou je hoeft echt niet uit te leggen waarom je iets overslaat. Ik probeer wel altijd om ook een sponsored blogbericht op dezelfde manier in te steken als een normaal blogbericht. Daarom geef ik ook wel de voorkeur aan producten waar ik iets mee kan maken of in kan maken, dat maakt het wel makkelijker. Maar overslaan is natuurlijk altijd een optie!

 10. Ik vind het niet meer als normaal dat er soms ook een sponsored artikeltje online komt. Het helpt jou alleen maar om je blog groter en beter te maken en dat is juist wat we allemaal willen toch.

  Dus gewoon lekker blijven doen en zolang je niks tegen je zin doet zie ik het kwade er niet van in. Ik blijf in ieder geval met veel plezier terugkomen:)

 11. Ik heb er geen moeite mee, zolang het duidelijk is dat de blogpost gesponsord is en iets toevoegt (de kroketten waren trouwens lekker 😉
  Jij hebt tenslotte ook kosten voor het onderhoud van blog die betaald moeten worden.

 12. De kachel brandt niet vanzelf .

 13. Iedereen moet doen wat hij of zij zelf wil, toch? Dat er überhaupt mensen zijn die zich daar druk om maken. Om eerlijk te zijn, als ik je blog lees let ik daar niet eens op of het nou wel of niet gesponsord is…

 14. Ik moest er aan denken bij de (reacties op de) Jumbo reclame. En ik had er laatst ook een discussie over op twitter.
  Bij die laatste werd gezegd: “Mensen mogen er toch kritiek op hebben? Het is niet goed voor een blog om ontevreden lezers te hebben. Ze zouden er juist blij mee moeten zijn dat ze de kritiek krijgen.”

  Over de reacties op de Jumbo reclame dacht ik vooral: ja, dit verhaal heeft twee kanten. Het is goed voor Jumbo, ze geven er veel geld aan uit, maar ze doen ook iets goeds! We zouden ons ook kunnen concentreren op de positieve effecten in plaats van op de negatieve.

  Zo is dat wat mij betreft met bloggers ook. Een actueel en actief blog kost gewoon vreselijk veel tijd. Als het veel bezoekers trekt, kost het nog veel geld ook. Er zijn bloggers die aan hosting meer dan €1000,- per maand kwijt zijn vanwege de enorme hoeveelheden bezoekers. Het lijkt me fair dat je dat terugverdient met advertenties, advertorials en andere zaken.
  Mijn voorkeur (en die van de wet) gaat er dan toch naar uit dat bloggers hier eerlijk over zijn. Je zou de vermelding ook achterwege kunnen laten. Dan zouden de nu kritische lezers die berichten gewoon lezen, maar daar geen kritiek op hebben, omdat ze niet weten dat het gesponsord is. Worden ze dus liever voorgelogen dan dat een blogger eerlijk is, vraag ik mij af?

  • Dat is een goed punt. Ik vind het gewoon netjes om het erbij te vermelden. Ten eerste vind ik dat zelf ook prettig als ik een blog aan het lezen ben. Dan weet ik de insteek. Ook al sta je achter een merk, het blijft natuurlijk wel een advertorial dus het zal niet met een negatieve insteek zijn. Prima maar ik wil dat dan weten. Ik weet niet of mensen liever voorgelogen willen worden. Dat denk ik niet, maar op de een of andere manier werkt de wetenschap dat iets gesponsord is voor sommige mensen toch als een soort rode vlag blijkbaar. Gelukkig vinden de meeste mensen het prima!

 15. Helemaal gelijk! Zelf zou ik er ook graag mee beginnen, maar weet alleen niet hoe ik aan die gesponsorde Ads geraak. Met 15.000 unieke bezoekers denk ik wel dat ik iets kan betekenen voor bedrijven.
  Voorlopig heb ik gwn geen tijd genoeg om te zoeken nr bedrijven die met mij is zee willen gaan, heb je hier tips voor? Hoe pak jij dit aan?
  Gr. Julie

  • Hoi Julie, meestal vinden bedrijven jou op gegeven moment. Zo niet dan zul je er toch zelf tijd aan moeten besteden om bedrijven te zoeken die bij jou passen. Voor agency’s is het afhankelijk van hoeveel unieke bezoekers je hebt en de aantallen variëren maar de meesten zijn pas geïnteresseerd vanaf 30.000 uniek… Maar ik ken ze niet allemaal natuurlijk!

 16. Prima, hoor zo nu en dan een gesponsord bericht. Fijn om te horen dat het wel bedrijven / producten zijn waar je iets mee hebt, anders wordt het ongeloofwaardig. En heel goed dat je ook iets verdient met je blog, je stopt er veel tijd in en ik lees het graag.

 17. Zolang je alleen reclame maakt voor merken waar jij achterstaat vind ik advertorials helemaal geen probleem 🙂

 18. Marleen heeft al helemaal verwoord hoe ik er tegenaan kijk en ik sluit me er dan ook volledig bij aan.

 19. Lekker blijven doen. Toch helemaal niets mis mee om iets te “promoten” wat je leuk/lekker vindt waar je ook nog eens aan verdient?! Ik zie het probleem helemaal niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.