Simone's Kitchen

Waarom is het gek als je ervoor kiest geen vlees of vis te eten?

Curious lambs

Hokjesgeest

In Nederland heerst best een beetje een hokjesgeest. Je krijgt een stempel opgeplakt en daar moet je het mee doen. En mensen hebben dan vervolgens meteen een mening over je. Zo werkt het nu eenmaal. Ik denk dat ik zelf ook niet helemaal vrij ben van de “hokjes-mentaliteit” maar probeer me daar toch altijd tegen te verzetten. Want iemand wordt niet gedefinieerd door de beslissingen die hij/zij neemt.

Vega tegen vlees

Maar blijkbaar is er wel een sterke drang om mensen die ervoor kiezen – om wat voor reden dan ook – geen vlees en vis te eten in een hokje te stoppen. Niet door iedereen natuurlijk. Er zijn genoeg mensen die het geweldig vinden als je ervoor kiest om vegetarisch door het leven te gaan. Maar er zijn ook genoeg mensen die het raar vinden. Hoe kun je nu van liefhebber van vlees er toch voor kiezen om dat vlees niet meer te eten?

20120730-_MG_0376

De liefhebbende boer

Reacties ook van boeren, die hun vee met veel liefde behandelen en zich aangevallen voelen als je ervoor kiest om dat vee niet meer op te eten. Maar het gaat er niet om dat ik iedereen over een kam scheer. Ik weet prima dat er heel veel verschil zit tussen de massa veeteelt en de kleinschalige boer. En even heb ik overwogen om dan alleen nog maar “verantwoord” vlees te eten van kleinschalige boeren en boerinnen. Van mensen die nog wél begrijpen dat een dier ook recht heeft op een fatsoenlijk bestaan. Of dat dier nu wel of niet later wordt opgegeten.

Toch maar niet

In de praktijk vond ik dat zelf gewoon minder praktisch. Want laten we eerlijk zijn: voor veel van de dagelijkse boodschappen ren je toch al snel de supermarkt in. En pak je een kiloknaller, als je wat minder goed bij kas zit. Of je weet niet precies waar dat vlees in je mandje dan wel of niet vandaan komt. Ik vond het aan alle kanten praktischer om te kiezen voor helemaal niks. Maar dat is  – op dit moment – mijn keuze he. Ik heb alle respect voor mensen die een andere keuze maken. Ieder zijn ding. Ik het mijne.

Ik veroordeel helemaal niemand omdat die wel of niet vlees eet. Sterker nog: ik woon met een vleeseter samen. En dat gaat prima. Niks aan de hand lijkt me.

Curious pig

Aangevallen?

En toch lijkt het erop dat sommige mensen zich persoonlijk aangevallen voelen door het simpele feit dat ik ervoor kies om geen vlees en vis meer te eten. Gek eigenlijk. Hebben alle vegetariërs daar last van? Of is dat een “bijproduct” van die hokjesgeest? We móeten overal iets van vinden?

Stoppen met roken

Ik vergelijk het een beetje met stoppen met roken (al is stoppen met vlees eten echt 1000 keer makkelijker!) Je hebt mensen die vervolgens enorm fanatiek anti-rook worden. Tot in het extreme aan toe. Die mensen heb je ongetwijfeld ook in het vegetariërs-kamp. Mensen die gruwelen van alle mensen die wel vlees eten. Nou ja, zo iemand ben ik niet. Zo ben ik ook nooit geweest toen ik stopte met roken (17 jaar geleden) en zo iemand word ik ook niet nu ik gestopt ben met het eten van vlees.

20120730-_MG_0329

Openbaar

Als foodblogger kan ik het natuurlijk ook niet verstoppen. Een gedeelte van mijn leven is nu eenmaal heel openbaar. En dus valt het op dat er ineens veel meer vega langs komt. En vind ik dat ik dat moet vertellen. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar.

Daarom kun je me ontvolgen of mijn recepten niet meer maken of me een trut vinden. Maar dat verandert niks aan mijn mening. Ik voel me er goed bij en ben blij dat ik de knoop – eindelijk – heb doorgehakt. O en dudefood dinsdag blijft natuurlijk gewoon dudefood dinsdag. Mét vlees en/of vis.

Bovendien weet ik niet of ik altijd vega blijf eten. Misschien bevalt het uiteindelijk toch niet. Voel ik me er niet goed bij of wat dan ook. Als dat het geval mocht zijn, dan kies ik zeker voor fijne klein-schalige veeteelt. Maar zover is het nog niet en gaat wellicht ook nooit komen. Time will tell.

Happy jump

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.