calorieën tellen

Tellen wat je eet

Het was en is de norm in veel afvalprogramma’s. Calorieën tellen. Toen ik opgroeide wilde ik ook altijd afvallen. Als puber al vond ik mezelf “te dik” en terugkijkend slaat dat totaal nergens op. Want ik was groot (als in lang) en gespierd maar dik zeker niet. Achteraf vind ik het zonde dat ik in die tijd zo onzeker was dat ik altijd wel mee wilde doen met de nieuwste dieet hype.

En dat betekende altijd calorieën tellen. De norm is dat een volwassen vrouw 2000 kcal per dag mag eten. Een man mag er 2500 per dag. Maar gelukkig blijkt steeds vaker uit onderzoeken dat het tellen van calorieën en dus het eeuwenoude gezegde ‘elk pondje gaat door het mondje’ niet opgaat.

Calorieën tellen

Het klinkt ergens ook wel logisch. Als je 1500 kcal aan voeding naar binnen werkt en je verbrand er 1800 met sporten, stofwisseling en dergelijke, heb je een negatieve balans van -300 kcal en zou je dus – in theorie – moeten afvallen als je dit voor langere tijd volhoud.

banana split

Maar stofwisseling en hoe je lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen is enorm persoonlijk. De een reageert heel anders op voedingsmiddelen dan de ander. Zo kan ik misschien prima een ochtend doorkomen op een appel, terwijl een ander in een appelflauwte (haha) valt bij het idee alleen al.

Calorie in = niet calorie uit

Daar komt nog bij dat niet alle calorieën gelijk worden ‘behandeld’ in je lichaam. Het is niet zo dat 100 kcal van een Magnum ijsje hetzelfde effect hebben als een 100 kcal van een mooie groene salade. Zo simpel werkt het nu eenmaal niet.

Er zijn zoveel variabelen waar je lichaam mee aan de slag gaat zodra er voeding binnenkomt dat het onmogelijk is om er een exacte wetenschap van te maken. Mijn 1500 kcal kunnen wel zorgen voor een gewichtstoename, terwijl bij een ander – aangenomen dat we ongeveer van dezelfde lengte zijn en dezelfde activiteiten doen – diezelfde calorieën zorgen voor een gewichtsafname.

De lichaamsprocessen die gepaard gaan met de stofwisseling, verbranding en hoe je reageert op voedingsmiddelen zijn zó persoonlijk dat het waanzin is om te denken dat het tellen van calorieën enige zin heeft.

Voeding is persoonlijk en hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen dus net zo persoonlijk. Het is daarom niet logisch om ervan uit te gaan dat sommige regels voor iedereen zouden gelden.

Als je af wilt vallen is het uiteraard belangrijk dat je kijkt naar wat je in je mond stopt. Het is niet zo dat die calorieën geen effect hebben. Het is alleen wel zo dat je niet door het tellen ervan gaat afvallen. Mensen die rondlopen met een tellertje om maar elke calorie die naar binnen gaat te noteren? Niet doen.

Slecht voor je stressniveau en weinig nuttig. Kijk eerder naar wát je eet. En hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen.

Tim Spector schreef er een geweldig nieuw boek over. Spoon Fed. Een boek (in het Engels) waarin hij systematisch alle oude dieetwijsheden ontkracht. Een aanrader als je meer wilt weten over voeding en wat voeding voor je doet of kan doen.

Check hier ook alle artikelen over voeding.

Delen is fijn!