Geschreven door Lis

Vanuit Darwin zijn allerlei trips te doen. Wij kozen ervoor om naar de Corroboree Billabong te gaan, en daar een boottochtje te maken. Een billabong is een waterplas die in het droge seizoen ‘overblijft’ als een waterweg verder opdroogt. Omdat de billabong vaak het enige water in de omgeving is, zit het er vol leven.

De Corroboree Billabong ligt in de wetlands ten zuidoosten van Darwin, in het stroomgebied van de Mary River. Als wij er eind augustus naar toe gaan, rijden we door dorre, bruine, en op veel plekken zwartverbrande, vlaktes. Niet direct wat je je voorstelt bij wetlands. Maar omdat we nu aan het einde van het droge seizoen zijn, is het echt op zijn droogst. Deze dorre vlaktes zijn de floodplains, en staan waarschijnlijk over een paar weken blank. Ook de toegangsweg naar de billabong, nu een stoffig stuk gravelweg, staat 4 maanden per jaar onder water.

Omdat wij met onze huurauto niet over gravelwegen mogen rijden, hebben we ervoor gekozen om de laatste 20km met het shuttlebusje van de touroperator te gaan. We parkeren bij het roadhouse (een benzinestation met faciliteiten) en worden netjes een half uur van tevoren opgehaald.
Als we bij de billabong aankomen zijn we toch nog verrast over hoe prachtig groen het hier is. Zoveel groene planten en bomen aan de waterkant, en in de billabong zelf groeit een woud van bloeiende roze lotusbloemen.

Het bootje waarmee we gaan varen is eenvoudig; 7 rijen van 2 stoeltjes aan weerszijden van een gangpad, onder een afdakje tegen de zon. Als we instappen krijgen we nog even het advies om niet uit de boot te hangen in verband met de krokodillen…
We varen weg en zien binnen 5 minuten de eerste grote salty, een zoutwaterkrokodil van zo’n 3,5 meter lang. We zullen er nog meer zien op onze tocht, net als wat freshies, oftewel zoetwaterkrokodillen. Echt niet zwemmen hier dus!

Maar het meest indrukwekkende is denk ik wel de enorme hoeveelheid vogels bij de billabong. De verschillende soorten witte reigers en slangenhalsvogels zien we het meest. Ook veel andere watervogels natuurlijk, zoals de jacana’s, die vlak naast ons bootje met hun enorme poten over de lotusbladeren lopen.

Indrukwekkend is ook de jabira, of zwarthalsooievaar. We zien eerst het vrouwtje met opvallende gele ogen. Niet veel later varen we ook langs het mannetje met jongen. De jonge jabira’s zijn overigens al net zo groot als hun ouders, maar dof bruin van kleur en lijken nog wat onwennig op hun lange poten te staan.

Verder zien we nog veel roofvogels, waaronder een paartje witbuikzeearenden. Tijdens de tocht vertelt onze schipper/gids ook vanalles over de omgeving. Zoals wat er verandert tijdens de seizoenen, welke planten waarvoor gebruikt kunnen worden, en de leef- en paargewoonten van de verschillende diersoorten. Wij vonden het een hele leuke tocht.

Er zijn verschillende touroperators die vaartochten aanbieden op deze en andere billabongs in de omgeving, met en zonder transfers. Wij gingen met Wetland Cruises op de lunchcruise van 2,5 uur waarvoor we $75 pp betaalden.

Delen is fijn!