Vitello Tonnato en de ….uhm… Mislukte mystery box
Het was echt al heel lang geleden dat we een mysterybox hadden gedaan. Toen noemden we het nog de ‘black box’ maar mystery box klinkt leuker eigenlijk dus dat is de naam vanaf nu…
Het concept? Beetje zoals masterchef maar dan iets minder mastercheffig… Want dat zijn we totaal niet, dus we hebben wat ruimere regels nodig.
Een van ons twee (ik doe het samen met Tom) gaat inkopen doen voor de ander, doet dit in de mystery box en de ander moet daar iets van koken.
Bij masterchef hebben ze dan een uur of zoiets. Wij mogen er een dag over doen.
Meestal wordt de inhoud van de box op vrijdag avond onthult en eten we op de zaterdag alles op.
Natuurlijk proberen we altijd om aparte ingrediënten in de box te stoppen. Want gewoon een stukje kip en aardappels, is ook lekker, maar niet meteen een mystery box waardig.
Echter… Je voelt de bui wellicht al hangen, we zitten nu natuurlijk nog in de whole30 dus dit zou een lastige mysterybox worden.
Tom had inkopen gedaan bij de Sligro en kwam thuis met de volgende items; kalfsmuis, cactusvijgen, tijger aubergine, vleestomaat, wasabi poeder, mosterdpoeder, fles vruchtensap, enoki paddestoeltjes enne… Dat was het volgens mij. Aan mij dus de taak om daar iets moois van te maken. En op zich was het niet zo ingewikkeld. Ik had al vrij snel bedacht dat ik een vitello tonnato wilde gaan maken, een soort salade met geroosterde groentes met een dressing waarin ik de wasabi en mosterdpoeder zou gebruiken en als dessert gepocheerd fruit. En dan werd het fruit gepocheerd met het sap van de cactusvijgen. Klinkt best aardig toch?
Echter…. Na het maken van de vitello, wat niet volgens plan verliep, zat ik me te bedenken dat we al dat eten nooit op zouden kunnen. Het vlees was best een stuk en als we dan nog een bak groentes én een dessert moesten eten…. Dat was vast te veel.
Dat was het ook wel, maar eigenlijk was het gewoon een slap excuus. Want het is gewoon minder leuk als je iets moet maken en dan rekening moet houden met 1001 regeltjes… Elke keer zag ik iets lekkers en dan zat er weer suiker in of weet ik veel wat anders wat niet mocht. Dat is demotiverend.
En laten we eerlijk zijn, geroosterde groentes is ook niet echt een spannend gerecht.
En ja tuurlijk heb je geen suiker, granen, alcohol of zuivel nodig voor een lekker maal maar ik werd een beetje gedemotiveerd door het gebrek aan opties. Resultaat: ik had alleen een mislukte vitello tonnato.
Mislukt omdat het vlees veel te gaar was en gortdroog. Het was op zich wel heel lekker maar droog vlees lijkt natuurlijk nergens op. Tssss….
Verkeerd stuk vlees gebruik wellicht. Doodzonde van die mooie kalfsmuis.. 🙁
Toch hieronder het recept, want daar mankeerde verder niks aan. Ik ben nog aan het uitzoeken welk stuk vlees je dan wel moet gebruiken of hoe lang een kalfsmuis wel moet koken maar als jullie een tip hebben hoor ik het ook graag. De tonijnsaus was heerlijk.
De rest van de ingrediënten hebben we natuurlijk de volgende dagen opgemaakt, maar al met al was het een volledig mislukte mystery box. Wat geheel te wijden was aan mijzelf. Tja…
Nog twee dagen voor de whole30 is afgelopen.. (Yay!) en dan doen we het nog een keer goed over! Beloofd….
Vitello tonnato
Ingrediënten
- 1,25 kg kalfsmuis het recept geeft aan varkensrollade dus wellicht ben ik daar fout gegaan
- 500 ml droge witte wijn
- 500 ml kippenbouillon
- 2 teentjes knoflook gekneusd
- 1 ui in vieren
- 1 wortel grof gehakt
- 1 stengel bleekselderij grof gehakt
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 10 peperkorrels
- peterselie voor garnering
- kappertjes voor garnering
- citroen voor erbij
- Tonijnmayonaise
- 95 gr tonijn uit blik in olijfolie
- 6 ansjovis filets
- 2 eidooiers
- 2 el citroensap
- 125 ml olijfolie
Instructies
- Doe het vlees, de wijn, bouillon, knoflook, ui, wortel, bleekselderij, laurierblaadjes, kruidnagels en peperkorrels in een grote pan en voeg zoveel water toe dat het vlees voor 2/3 onder staat. Breng het aan de kook. Zet het vuur lager en kook het voor ongeveer een uur en een kwartier of tot het vlees gaar is.
- Laat het vlees vervolgens afkoelen in het vocht voor minimaal 30 minuten. Neem het vervolgens uit de pan en zeef het kookvocht.
- Voor de tonijn mayonaise doe je alle ingrediënten (niet alle olie in een keer) bij elkaar in een bakje van de staafmixer en meng alles tot een gladde saus. Mijne was niet heel glad maar ik vond het lekker zo.
- Snijd het afgekoelde vlees in dunne plakken en serveer ze op een bord met de saus eroverheen en garneer met kappertjes. Geef de citroen erbij
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Haha wat een topidee zo’n mysterybox! En de Vitello Tonnato ziet er iig wel heerlijk uit, dat maakt een hoop goed 😉
Ja is echt hartstikke leuk om te doen hoor zo’n mysterybox… En het was geen top vitello tonnato maar komt in de herhaling!
Ik had er Wikipedia op na geslagen. Niet dat dat zaligmakend is maar ik wilde graag geloven dat wat ik daar las klopte. 😉
Ik dacht dat je daar ‘officieel’ kalfs romp voor moest gebruiken. En dan het liefst ook nog van een koe uit de Piemonde, een Fassone koe, maar dat terzijde haha.
Ik ben niet zo goed in de anatomie van een kalf! 😉
En anders Pollo Tonnato à la Cécile! haha
Haha.. Nou ik ook niet moet ik zeggen… In die anatomie bedoel ik. Pollo Tonnato klinkt ook goed inderdaad. Ook raar dat mijn recept vertelt dat ik er varkensrollade door moet doen… Tja
Oooh! Jammer. Kalsfmuis afhankelijk van de grote anderhalf tot twee uur zachtjes stoven. Liefst in bouillon.
Verder klinkt het echt lekker!
Ja dat heb ik dus precies gedaan… Zachtjes laten stoven in bouillon…. 🙁 Voor een uur en een kwartier! Gortdroog…..
Ja, dan nog langer! Veeeeeel langer! Misschien wel 3 uur? Wel jammer….
Ik gaar het vlees altijd op lage temperatuur (80°C) in de oven tot een kerntemperatuur tussen de 48° en 52°C (max). Af laten koelen in het vocht en dan gaart het nog wat door.
Ik maak vitello altijd met kipfilet. Niet lang koken anders wordt t ook droog maar voor de rest erg lekker. Het heet dan alleen geen vitello meer
Nee chickie tonnato of zoiets.. 😉