Vitello tonnato | simoneskitchen.nl

Het was echt al heel lang geleden dat we een mysterybox hadden gedaan. Toen noemden we het nog de ‘black box’ maar mystery box klinkt leuker eigenlijk dus dat is de naam vanaf nu…
Het concept? Beetje zoals masterchef maar dan iets minder mastercheffig… Want dat zijn we totaal niet, dus we hebben wat ruimere regels nodig.
Een van ons twee (ik doe het samen met Tom) gaat inkopen doen voor de ander, doet dit in de mystery box en de ander moet daar iets van koken.
Bij masterchef hebben ze dan een uur of zoiets. Wij mogen er een dag over doen.
Meestal wordt de inhoud van de box op vrijdag avond onthult en eten we op de zaterdag alles op.


Natuurlijk proberen we altijd om aparte ingrediënten in de box te stoppen. Want gewoon een stukje kip en aardappels, is ook lekker, maar niet meteen een mystery box waardig.
Echter… Je voelt de bui wellicht al hangen, we zitten nu natuurlijk nog in de whole30 dus dit zou een lastige mysterybox worden.
Tom had inkopen gedaan bij de Sligro en kwam thuis met de volgende items; kalfsmuis, cactusvijgen, tijger aubergine, vleestomaat, wasabi poeder, mosterdpoeder, fles vruchtensap, enoki paddestoeltjes enne… Dat was het volgens mij. Aan mij dus de taak om daar iets moois van te maken. En op zich was het niet zo ingewikkeld. Ik had al vrij snel bedacht dat ik een vitello tonnato wilde gaan maken, een soort salade met geroosterde groentes met een dressing waarin ik de wasabi en mosterdpoeder zou gebruiken en als dessert gepocheerd fruit. En dan werd het fruit gepocheerd met het sap van de cactusvijgen. Klinkt best aardig toch?

mysterybox | simoneskitchen.nl

Echter…. Na het maken van de vitello, wat niet volgens plan verliep, zat ik me te bedenken dat we al dat eten nooit op zouden kunnen. Het vlees was best een stuk en als we dan nog een bak groentes én een dessert moesten eten…. Dat was vast te veel.
Dat was het ook wel, maar eigenlijk was het gewoon een slap excuus. Want het is gewoon minder leuk als je iets moet maken en dan rekening moet houden met 1001 regeltjes… Elke keer zag ik iets lekkers en dan zat er weer suiker in of weet ik veel wat anders wat niet mocht. Dat is demotiverend.
En laten we eerlijk zijn, geroosterde groentes is ook niet echt een spannend gerecht.
En ja tuurlijk heb je geen suiker, granen, alcohol of zuivel nodig voor een lekker maal maar ik werd een beetje gedemotiveerd door het gebrek aan opties. Resultaat: ik had alleen een mislukte vitello tonnato.
Mislukt omdat het vlees veel te gaar was en gortdroog. Het was op zich wel heel lekker maar droog vlees lijkt natuurlijk nergens op. Tssss….
Verkeerd stuk vlees gebruik wellicht. Doodzonde van die mooie kalfsmuis.. 🙁

Toch hieronder het recept, want daar mankeerde verder niks aan. Ik ben nog aan het uitzoeken welk stuk vlees je dan wel moet gebruiken of hoe lang een kalfsmuis wel moet koken maar als jullie een tip hebben hoor ik het ook graag. De tonijnsaus was heerlijk.

De rest van de ingrediënten hebben we natuurlijk de volgende dagen opgemaakt, maar al met al was het een volledig mislukte mystery box. Wat geheel te wijden was aan mijzelf. Tja…

Nog twee dagen voor de whole30 is afgelopen.. (Yay!) en dan doen we het nog een keer goed over! Beloofd….

Vitello tonnato | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Vitello tonnato

Ingrediënten

  • 1,25 kg kalfsmuis het recept geeft aan varkensrollade dus wellicht ben ik daar fout gegaan
  • 500 ml droge witte wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • 2 teentjes knoflook gekneusd
  • 1 ui in vieren
  • 1 wortel grof gehakt
  • 1 stengel bleekselderij grof gehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 10 peperkorrels
  • peterselie voor garnering
  • kappertjes voor garnering
  • citroen voor erbij
  • Tonijnmayonaise
  • 95 gr tonijn uit blik in olijfolie
  • 6 ansjovis filets
  • 2 eidooiers
  • 2 el citroensap
  • 125 ml olijfolie
  •  
  •  
  •  

Instructies

  • Doe het vlees, de wijn, bouillon, knoflook, ui, wortel, bleekselderij, laurierblaadjes, kruidnagels en peperkorrels in een grote pan en voeg zoveel water toe dat het vlees voor 2/3 onder staat. Breng het aan de kook. Zet het vuur lager en kook het voor ongeveer een uur en een kwartier of tot het vlees gaar is.
  • Laat het vlees vervolgens afkoelen in het vocht voor minimaal 30 minuten. Neem het vervolgens uit de pan en zeef het kookvocht.
  • Voor de tonijn mayonaise doe je alle ingrediënten (niet alle olie in een keer) bij elkaar in een bakje van de staafmixer en meng alles tot een gladde saus. Mijne was niet heel glad maar ik vond het lekker zo.
  • Snijd het afgekoelde vlees in dunne plakken en serveer ze op een bord met de saus eroverheen en garneer met kappertjes. Geef de citroen erbij

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!