Versla je suikerdraak II | simoneskitchen.nl

Trek. Onweerstaanbare trek in zoetigheid, koolhydraten, comfortfood. In de context van de whole30 is dat wat we verstaan onder “suikerdraak”: dat vuurspuwende beest die in je nek loopt te hijgen, in je oor brult, op zoek naar zijn volgende fix.

De enige manier om je suikerdraak te verslaan is om hem uit te hongeren. Dat is de reden dat de regels van de Whole30 zo streng zijn. Geen toegevoegde suiker, niet eens de natuurlijke soort. Geen kunstmatige zoetstoffen om je hersenen in de war te brengen. Geen paleo pannenkoeken, koekjes of ijs, want je suikerdraak is net zo blij met amandelmeel brownies als met de echte brownies. Honger je suikerdraak uit en wat je overhoudt aan de andere kant is een tamme kleine gekko en controle over je eten voor de eerste keer in een lange tijd.

We noemen dat “voedsel vrijheid”.

Na je Whole30 moet je weer leren om op je eigen fiets te fietsen en beslissingen te maken over je voedselkeuzes in de echte wereld. Maar terwijl het systeem geweldig werkt om je te helpen de dingen die je hebt geleerd om te zetten in gewoontes die je de rest van je leven kunt aanhouden, vallen we allemaal wel eens van onze fiets. Op gegeven moment – dankzij een vakantie, feestdagen, speciaal evenement, stress of misschien gewoon omdat het vrijdag is – maak je je suikerdraak weer wakker. Je begint hem weer te voeden en net als een Gremlin na middernacht groeit hij sneller en sterker dan je aan kunt. Op zekere dag, vind je jezelf weer op dezelfde plek als daar waar je begonnen was, zonder grip op je voedselkeuzes en een slaaf aan je hunkeringen.

Versla je suikerdraak | simoneskitchen.nl

In het eerste deel van deze tweedelige serie hadden we het over dat ene principe waarmee je je suikerdraak op afstand kunt houden, en hoe je dit makkelijker-gezegd-dan-gedaan principe voor elkaar kunt krijgen. In deel 2 van vandaag gaan we het hebben over het identificeren van jouw “suikerdraak-triggers”, want weten hoe je hem mak houdt is belangrijk (en na het identificeren van de triggers geven we je een plan van aanpak hoe je ze kunt tegengaan als ze de kop opsteken!)

Trigger Een: bepaalde voedingsmiddelen

Dit is misschien een voor de hand liggende, maar veel mensen kijken voorbij het feit dat je tegoed doen aan sommige zoetigheden misschien helemaal geen issue is, terwijl er andere dingen zijn die je meteen het gevoel geven dat je NU meer suiker moet. Overigens is datgene wat je suikerdraak weer terug brengt niet altijd zoet.

Ten eerste: elke keer als je iets zoets eet of iets dat jij zelf als ‘minder gezond’ of als comfortfood labelt is het zaak om goed op te letten. (dit is de derde truc die in deel 1 aan bod kwam: eet bedachtzaam en bewust. Laat jezelf niet afleiden terwijl je aan het genieten bent, eet niet te snel en proef wat je nu eigenlijk aan het eten bent.)

Ben je eenmaal klaar met het eten van (bijvoorbeeld) die cupcake, dan blijf je opletten wat er gebeurt. Voel je je verzadigd en blij, of wil je meer… voel je de behoefte om nog een cupcake te eten? Toen je de cupcake at werd je trek in meer groter of kleiner? Voel je je sterk en in controle of juist niet?

Je zal tot de ontdekking komen dat sommige voedingsmiddelen je een voldaan gevoel geven, geen gekke reacties hebben en je hunkering bevredigen. Terwijl andere producten er juist voor zorgen dat je ALLES wilt eten. Bij mij uit zich dat vaak in een zoektocht door de voorraadkasten. Misschien kun je prima een paar stukjes donkere chocola eten en perfect gelukkig zijn. Eet je echter een koekje of een cupcake en alle stoppen slaan door.

Wat voor jou de trigger is, is heel persoonlijk. Maar als je er even over nadenkt dan zul je vast een paar dingen kunnen bedenken die jouw suikerdraak weer tot een vuurspuwend wezen maakt. Als je begint met opletten welke traktatie bij jou bepaalde reacties teweeg brengen dan wordt het makkelijker om je zwakke plekken te herkennen.

Tenslotte is het belangrijk om te begrijpen dat je trigger misschien helemaal niet zoet is! Voor mij (Whole30 mede-oprichter Melissa Hartwig) zijn het chips en salsa; beiden voedsel zonder rem en gegarandeerd dat die ook de suikerdraak terug brengen. Er is iets met de combinatie van zout en krokant dat zorgt dat ik meteen trek krijg in iets zoets. De les? Let op: elke keer als je iets buiten het plan om eet, eet bewust en als je enige hoop wilt hebben om je suikerdraak voorgoed te temmen, wees dan pijnlijk eerlijk als je merkt dat je op een bepaalde manier reageert op een bepaald voedingsmiddel.

Actie Item: Deze vraagt je aandacht terwijl je aan het eten bent en erna. Als je dat nodig hebt houd dan een fooddagboek bij elke keer als je een snack neemt. Het hoeft geen heel verhaal te worden, iets kort en krachtigs ” Cupcake op verjaardag gegeten, alles opgegeten, geen tweede keer genomen.: “Chips en salsa in een Mexicaans restaurant, at de hele kom op zonder na te denken, bestelde taart voor dessert, die niet heel lekker was maar toch alles opgegeten.” Misschien iets van een ‘in controle’ schaal van 1 tot 5 waar 1 is volledig in controle (Suikerdraak is nog steeds een tamme gekko) of 5 dat volledig out of control is (Suikerdraak raast in het rond)

Als je weet welke voedingsmiddelen je over de rand heen duwen, snack dan voorzichtig. Beslis van tevoren hoeveel je mag eten, en hoe je stapt na die ene traktatie. Combineer deze voedingsmiddelen niet met drankt (moet ik echt uitleggen waarom?) en als je nog andere factoren hebt geidentificeerd hieronder, neem dan in overweging om die voedingsmiddelen helemaal te skippen, om je suikerdraak de baas te blijven.

Trigger Twee: Emotionele connecties

Soms is het niet het eten zelf maar de associatie die je met dat eten hebt dat zorgt dat je suikerdraak wakker wordt. Bijvoorbeeld, brood is iets dat ik bijna nooit eet – ik beschouw het in principe off-limits, omdat 99% van de tijd, het gewoon niet goed genoeg is om de moeite waard te zijn. Maar op de momenten dat het vers gebakken is, nog warm en geserveerd met honing-boter, dan ga ik me te buiten en krijg meteen trek in alles dat maar in zicht is.

Wat is hier aan de hand? Het idee van brood eten opent als het ware de minder-gezonde-voedings poorten op een emotioneel en psychologisch niveau. Ik denk bij mezelf, als ik brood eet dan is het een soort vrijkaart. Een beetje het ‘wat maakt het nog uit’ effect. Mijn dag is toch al naar de knoppen dus ik kan net zo goed door gaan (met de kaas, en de wijn, en de cake…) Het is niet het brood zelf, het is het idee om brood te eten.

Jij hebt misschien ook bepaalde voedingsmiddelen, mensen, plekken of dingen die voor jou een emotionele connectie hebben tussen die specifieke trigger en een mega vreetkick. Ik hoorde een verhaal van een vrouw die, als kind, altijd door haar vader meegenomen werd voor een ijsje nadat haar ouders ruzie hadden gehad. Tot op de dag van vandaag krijgt ze elke keer zin in ijs als ze een stel hoort ruzie maken. Ik heb een andere vriend die los gaat op de suiker als haar man op reis is voor zijn werk – ze zegt dat het is alsof het niet meetelt omdat niemand het ziet.

De volgende keer dat jouw suikerdraak schreeuwend weer tot leven komt, stop dan en vraag jezelf af, wat is de trigger? Is het wat ik heb gegeten, mijn emotionele toestand, de persoon met wie ik ben, waar ik ben, de tijd van de dag? Welke vergelijkbare omstandigheid kan ik vinden met eerdere gevallen van een eetbui en overeten?

Actie items: Let op en hou ook hier eventueel dat eetdagboek bij. Het kan moeilijk zijn om de verbindingen te zien tussen mensen en plaatsen en eetbuiten tot je het patroon ziet herhalen op papier.

Zodra je je triggers hebt geïdentificeerd, creëer dan een als/dan plan om op de juiste manier te reageren. Bijvoorbeeld “Als ik denk dat brood het waard is, dan geniet ik er zo veel mogelijk van, maar beslis dan om geen dessert te nemen.” Of “Als ik weet dat ik alleen thuis ben, dan haal ik geen junkfood in huis, plan een extra speciaal whole30 maal voor die avond en ik bel mijn man om hem te vertellen wat ik heb gegeten.” Het hebben van een plan zorgt ervoor dat je hersenen rust hebben en geeft je een strategie om je draak bekwaam te hanteren als je trigger toch onverwacht aanslaat.

Trigger drie: Stress

De derde en laatste trigger is eentje die vaak op de whole30 site is besproken: stress zorgt voor eetbuien. Het is biologisch, het is psychologisch en het maakt niet uit hoeveel whole30’s je doet, je ontkomt er niet aan.

Deze is niet moeilijk te identificeren. Heb je fysieke stress? Dat kan betekenen dat je te weinig eet: niet genoeg slaapt, teveel traint (of niet genoeg rust neemt); of je bent herstellende van een blessure, ziekte of blootstelling aan giftige stoffen. Heb je psychologische stress? Heb je te maken met woede, angst, bezorgdheid, depressie, schuld, jaloersheid, sociale isolatie, scheiding, dood, financiële zorgen, carrière-stress, relatie problemen of zelfvertrouwen?

Al deze situaties zorgen voor fysiologische veranderingen in het lichaam die zorgt dat we trek in suiker krijgen. Wat betekent dat zelfs als we super strak eten, stress en emotionele problemen je suikerdraak sneller tot leven kunnen brengen dan je “Shit” kunt zeggen.

Actie items: Natuurlijk een inkopper maar verminder de stress, verminder je eetbuien en creëer de capaciteit om om te gaan met eten en de emotionele triggers.

Suikerdraak 101

Deze triggers identificeren en de actie items (samen met het bewuste eten waar we het in deel 1 over hadden) zou genoeg moeten zijn om je suikerdraak op de zijlijn te zetten, zeker met wat oefening. Maar onthoud dat je niet kunt verwachten dat gewoontes van decennia niet alleen met de whole30 opgelost worden. Het vereist toewijding, geduld en oefening in het leven na je Whole30 – en wellicht helpt het om af en toe terug te gaan naar de regels en de structuur van de Whole30 van tijd tot tijd.

Er komt ongetwijfeld een moment dat je weer terugvalt in oude gewoontes. Sterker nog, we zouden verbaasd zijn als je dat niet zou doen maar geen paniek. Alles zal uiteindelijk ok zijn want ook hier hebben we een plan voor. Als je Suikerdraak weer op volle toeren raast, kom je weer terug naar de Whole30. Kom terug naar de plek waar alles ok is en je zelfvertrouwen hoog is en jij weer op de bestuurdersstoel zit. Dan rij je weer op je eigen fiets en kun je de tips weer volgen in deze tweedelige serie.

Wassen, afspoelen en weer doorgaan en je zult merken dat je suikerdraak zwakker en zwakker wordt. Als hij wakker wordt zal hij veel korter actief zijn en makkelijker om te temmen. En onthoudt dat in dit geval (want dit is een levenslang doel, niet een korte termijn competitie) elke vooruitgang van wat dan ook een winst is.

Bron: Taming your sugardragon – Melissa Hartwig

 

Delen is fijn!