Simone's Kitchen

Van kok naar sommelier: groente en wijn

Groente en wijn | simoneskitchen.nl

Wijn en spijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe bepaal je wat goed combineert? Deze keer in Van kok naar sommelier: groente en wijn.   

Niet alleen voor carnivoren, maar ook voor vegetariërs zijn er prachtige wijn-spijs combinaties te bedenken. Hierbij is soms de groente leidend, maar dikwijls ook de saus. En daarnaast dient er nog rekening te worden gehouden met de bereidingswijze; gegrilde groente vragen bijvoorbeeld om andere wijn dan gekookte groente. Hieronder een paar basistips voor wijn bij groente en ook een paar klassieke combinaties!

Rauwe groente

Rauwe groente vragen om lichte witte wijnen. De grootst allemansvriend van groente is de pinot blanc. Deze lichte en frisse wijn past perfect bij de frisse, rauwe en krokante smaak van de groente.

Gekookte groente

Gekookte groente vragen om iets rondere en vollere wijnen, zoals bijvoorbeeld een chenin blanc of jonge chardonnay zonder houtrijping. Maar ook een rode wijn kan uitstekend smaken. Probeer bijvoorbeeld eens een Chileense carmenère of een klassieke Côtes du Rhône Villages.

Gegrilde groente

De grillsmaak van de gebakken groente vraagt om een krachtigere wijn. Denk aan houtgerijpte chardonnay of viognier. Of een rode bordeaux, Bourgondische pinot noir of sangiovese.   

Sauzen

Soms is bij groente de saus belangrijker voor de wijnkeuze dan de groente zelf. Een vinaigrette (of zure dressing) over een salade is lastig voor bijna iedere wijn. Probeer dus rustig aan te doen met de azijn als je wijn bij een salade wilt drinken. Een andere manier om de wijn beter naar voren te laten komen is om wat citroensap over de salade te doen. Bij een roomsaus kan de smaak van de saus ook leidend zijn, zoals bijvoorbeeld bij roquefortsaus.

Klassieke combinaties

  • Witte asperges met boter, ham en ei: pinot blanc of een sauvignon blanc uit de Loire
  • Witte asperges met zalm: houtgerijpte chardonnay
  • Caesar salad: chablis of andere lichte chardonnay
  • Couscous: gewurztraminer
  • Paddenstoelen: pinot noir
  • Pompoensoep: soave of rioja
  • Quiche Lorraine: pinot blanc
  • Salade Nicoise: rose uit de Provence
  • Truffels: nebbiolo
  • Uiensoep: pinot blanc of rode corbières
  • Zuurkool: riesling

Delen is fijn!

Laurens van Leeuwen

Laurens staat al vanaf zijn tiende in de keuken en is een echte gastroman. Hij houdt van uren lang tafelen met mooie stukken vlees en schitterende wijnen. Na het volgen van een wijnopleiding is hij in 2016 begonnen met WineClub, waar wijnliefhebbers proevenderwijs hun favoriete wijnen kunnen ontdekken. Op dit culinaire blog schrijft Laurens over wijn en spijs, om zodoende van iedere thuiskok een sommelier te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.