Simone's Kitchen

Uitzending gemist…. of afslag gemist?

Dit is een stukje dat Tom al een tijd geleden heeft geschreven voor – toen nog – De Glazen Vork, maar ik vond het toch wel toepasselijk dus vandaar nu hiernaar toe verhuisd. Dit gaat over Masterchef Australie maar aangezien op dit moment Junior masterchef Nederland aan de gang is weer redelijk actueel!

Veel mensen zullen het ongetwijfeld herkennen dat je zo nu en dan die bewuste schrijnende momenten in je leven meemaakt. Zo’n moment dat er iets gebeurd waardoor je jezelf heel klein voelt; zo een ‘ik wil hier eigenlijk heel even niet zijn’ ervaring. Je voelt je opgelaten, niet nuttig en terwijl je vlak voor dat moment net dat gevoel te pakken had van: “Joh, ik kan eigenlijk best wel wat..” Herkenbaar? Zo niet, dat moment gaat nog wel komen.
Heel af en toe heb je een moment dat dit gevoel van nietigheid sterk in de overtreffende trap komt binnenzetten. Die momenten zijn echt niet leuk en blijven ook altijd een stuk langer rondhangen. Als een soort van vislucht in je kleding, wanneer je een wandeling over het industrieterrein van Urk hebt gemaakt.

Zo’n moment had ik eerder deze week.
Tekst: Tom Gerrets, Foto’s; Fotolia.com

Na een dag lekker en succesvol werken, had ik me helemaal geïnstalleerd voor een avondje TV kijken.
Leuk, kookprogramma’s kijken. Natuurlijk via Uitzending gemist, omdat ik niet iedere dag om half zeven thuis kan zijn en… het voordeel van Uitzending gemist is dat je altijd een paar afleveringen achter elkaar kunt kijken.
Het werd nog leuker, er was een nieuw kookprogramma gestart!

Masterchef. Echter, dit was een serie van Masterchef met een apart thema. De jongste wannabe keukenprinsen en kokkerelprinsessen mochten voor de Australische jury hun kunsten vertonen. De titel, hoe kan het ook anders, Junior Masterchef.

Terwijl  50 jongens en meisjes in de leeftijdscategorie van 8 tot en met 12 jaar, hun beste beentje voorzetten om bij de laatste twintig finalisten te raken, liet ik de koffie naast mij langzaam koud worden. Niet omdat ik geen trek had in een geurende mok met zwart goud, maar omdat ik met stijgend ongeloof aan de buis gekluisterd was.
Deze kontkrummels slingerden mij via de glasvezelkabels onwaarschijnlijke gerechten om mijn oren.

In een rap tempo vlogen de chocolade fondantcakes met frambozen dressing en gevulde pijlinktvis op een bedje van aspergesalade vanaf het flatscreen de huiskamer in.
Ik voelde mijn eigendunk klap op klap incasseren met ieder gerecht wat deze jeugdige keuken genieën  presenteerden aan de jury.  En dan de opmaak van de borden. Regelmatig heb ik gegeten in restaurants die geroemd worden in de diverse culinaire magazines, waar ik borden geserveerd kreeg, die nog niet in de buurt mogen staan bij wat deze kids tevoorschijn toverden.
Net toen ik dacht dat mijn gastronomische eigenwaarde niet verder de grond in geboord kon worden, kwam de allesverwoestende klap: een jongetje van 11 jaar dat in drie kwartier tijd een Barramundi met macadamiakorst en asperges met tartaarsaus uitserveerde.

Afgelopen, uit. Ik kan dus gewoon helemaal niets in de keuken en ga stil in een hoekje zitten huilen.
Waar heb ik de afslag gemist?

Voor de culinaire masochisten onder ons die een virtueel pak slaag van een stel kinderen willen hebben: Junior Masterchef  Net 5. Kijken… als je durft!

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

1 comment

  1. Avatar

    Wat geweldig en herkenbaar geschreven, ik heb ook helemaal geen afslag gezien…. Maaaaaar er is nog hoop, het hele verhaal junior masterchef schijnt één grote nep vertoning te zijn. Je ziet hele lieve kleine handjes aan het werk maar buiten beeld zijn er ook heel veel grote lompe handen in de weer. Een grote kunst ook om dit vooral niet in beeld te brengen en ons te doen geloven dat dat kleine grut het allemaal zelf maakt. Niets is minder waar, dus kom uit je hoekje en droog je tranen, er is nog hoop.

    PS Ook bij de ‘volwassen’ masterchef gaat het niet veel anders, jammer maar waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!