Altijd als het tuinbonentijd is (verse tuinbonen dan he) vind ik het heerlijk om daar een fijne salade mee te maken zoals deze tuinbonensalade met tomaat, gemengde granen en feta. Er ging uiteraard nog meer door, want de salade zit vol met lekkers.

tuinbonensalade met tomaat

Tuinbonensalade met tomaat

Het zal zo ongeveer de laatste lichting zijn denk ik; van de tuinbonen. Deze waren al behoorlijk groot. En bij tuinbonen vind ik groot altijd synoniem aan minder lekker. De allerlekkerste tuinboontjes zijn die hele jonge. Die echt helemaal aan het begin van het seizoen. Maar een beetje dubbel doppen doet wonderen en dan is ook deze tuinboon weer goed te eten.

De hele tuinbonensalade was trouwens goed te eten dus als je zin hebt in een lekkere en gezonde lunch dan vooral proberen. Als de tuinbonen in het seizoen zijn, is het meestal ook de tijd van heerlijke zoete tomaatjes en die zitten ook hier in deze salade. Evenals radijsjes en knapperige hazelnoten.

Tuinbonen doppen
Tuinboontjes doppen

Makkelijke maaltijdsalade

Als ik al het doppen van de tuinbonen even niet meetel dan is dit echt een hele makkelijke salade. Het is het doppen van de tuinbonen, het koken en daarna het dubbeldoppen waar ik stiekem wel een hekel aan heb. Maar deze tuinbonensalade met tomaat is het dan weer wel waard.

Ik deed er dit keer ook gemengde granen door. Je kunt zo’n gemengd zakje hiervoor gebruiken of je kunt zelf kiezen wat je wilt gebruiken. Het kan ook prima met rijst bijvoorbeeld of zilvervliesrijst. Ik ben ook wel fan van spelt door deze salade, omdat het een extra bite geeft.

Tuinbonensalade met feta en tomaat

Voor onderweg

Deze tuinbonensalade met tomaat doet het ook goed voor onderweg. Hij houdt zich goed dus je kunt het ook makkelijk meenemen als lunchgerecht op kantoor. Ik eet het graag als lunch of als avondmaaltijd. Het is niet heel licht dus beide is goed mogelijk.

Qua dressing gaat er een eenvoudige dressing op basis van olijfolie door.

Lekker frisse tuinbonensalade

Ben je fan van bonen? Probeer deze dan zeker ook eens:

tuinbonen salade

Tuinbonensalade met tomaat en gemengde granen

5 van 1 stem
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse keuken

Een lekker vullende maaltijdsalade met tuinbonen, tomaat en gemengde granen
Decoratief klokje bereidingstijd

1 persoon

Ingrediënten

  • 75 gr gemengde granen
  • 100 gr honingtomaatjes
  • 1 kg tuinbonen dubbel gedopt
  • 50 gr verse doperwtjes
  • 20 gr hazelnoten
  • 50 gr radijs
  • 2 takjes munt
  • 50 gr feta

Dressing

  • 2 el olijfolie
  • 1 el mango azijn
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 el honing
  • peper
  • zout

  • Kook de granen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, spoel af en laat afkoelen.
  • Kook de tuinbonen voor een drie minuutjes, spoel na en laat even afkoelen voor je ze dubbeldopt. (dubbeldoppen is het verwijderen van de tuinbonen uit de schil, koken en daarna de taaie buitenste schil van de boontjes afhalen zodat je alleen de felgroene binnenkant overhoudt)
  • Snij de tomaatjes en de radijs in kwartjes
  • Rooster de hazelnoten in een dun laagje olie goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Doe de granen en de boontjes in een grote kom. Doe de radijs en tomaat erbij en roer de dressing erdoor.
  • Als je klaar bent om te serveren bestrooi je het met de geroosterde hazelnoten en verkruimel je er een beetje feta overheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 986kcal | Koolhydraten: 103g | Eiwit: 33g | Vet: 53g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 32g | Cholesterol: 45mg | Natrium: 610mg | Kalium: 1259mg | Vezels: 17g | Suiker: 20g | Vitamine A: 1548IU | Vitamine C: 43mg | Calcium: 363mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.