Simone's Kitchen

Reizen : Sukhotai – Thailand

Sukhotai Thailand | simoneskitchen.nl

Het is misschien een beetje een publiek geheim, maar ik ben een echte cultuur barbaar. Zet me in een jungle neer (nou ja, ok, liever aan de rand!) en ik kan me uren vermaken met het speuren naar beestjes, maar zet me in een museum en de kans dat ik gillend weg ren is vrij groot. Het is heus niet dat ik kunst niet kan waarderen maar ik zie het nut er niet zo van in om daar naar te gaan zitten kijken. Het Louvre deden we ooit in record tijd (en het is daar groooooot dus een uurtje is heel erg snel) en ook als we op reis zijn probeer ik om musea uit de weg te gaan.

Sukhotai Thailand | simoneskitchen.nl

Tempels en ruines vind ik vaak prachtig maar in een land als Thailand heb je al snel last van een “overdosis”. Na tempel nummer 349 heb je het wel zo’n beetje gehad en wil je vooral niet nóg een tempel bewonderen. Ik twijfelde dan ook ernstig of we mee moesten gaan naar Sukhotai, tijdens onze reis door Thailand (2004). Ook al omdat het complex zo groot is dat je met een fiets kunt rondrijden. Vind ik heerlijk, maar fietsen en Tom is een hele slechte combinatie (als in; hij is dan niet meer te genieten)

Sukhotai Thailand | simoneskitchen.nl

Sukhotai is de oude hoofdstad van Siam en de meeste tempels die je daar terugvind dateren uit de 12e en 13e eeuw. Enorme boedha beelden, waar sommigen nog gebruikt worden door de bevolking om gebeden te doen en bloem offers te brengen. Het is een heel uitgestrekt gebied en die fietsen zijn dan ook geen overbodige luxe. Wandelen kan natuurlijk ook, maar het kan flink warm worden en op sommige punten heb je amper schaduw. Met de fiets produceer je dan in ieder geval nog een beetje wind.

Enorme boedhabeelden Sukhotai | simoneskitchen.nl

Sukhotai is het bekendste door de lotusvormige stupa’s die je her en der verspreid over het terrein vind. Een stupa is in principe een graf (als ik het goed begrepen heb) en de bekendste vind je terug op de Borobodhur.

20041128-048 TH

Al met al vond ik het meer dan de moeite waard en als je in Thailand bent is het een aanrader om een bezoek aan Sukhotai te brengen. Het kan er druk zijn dus probeer op een gunstig tijdstip te gaan en huur een fiets! Niet alleen geeft het je de nodige verkoeling (totdat je stilstaat natuurlijk) maar het zorgt er ook voor dat je makkelijker de menigte kunt ontwijken door een stuk vooruit te fietsen. Niet iedereen huurt een fiets en toen wij er waren, heb ik maar twee andere fietsers gezien. Heerlijk rustig dus.

20041128-045 TH

Veel van de bouwwerken zijn goed bewaard gebleven of gerenoveerd (wat soms eigenlijk jammer is) maar het is er prachtig en indrukwekkend! Sukhotai ligt tussen Bangkok en Chiang Mai in, in de buurt van Phitsanulok.

Fietsen kun je huren bij de ingang voor ongeveer 30 baht. Let wel even op dat je een fatsoenlijke fiets te pakken hebt want er zitten een aantal misbaksels tussen!

20041128-010 TH 20041128-025 TH 20041128-028 TH 20041128-008 TH

 

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.