Kameel in Petra | simoneskitchen.nl

Land tussen vijandelijke vuren

Van tevoren had ik er geen beeld bij: Jordanië. De reacties van mensen die er al eerder waren, waren eigenlijk allemaal positief. En met recht ook, want wat een prachtig land en wat een fijne mensen! Er komen nog een aantal posts over Jordanie en ‘as we speak’ zit ik nog in Petra en zijn we ongeveer halverwege ons programma, maar ik denk ik stuur toch vast een korte update.

Petra | simoneskitchen.nl

We begonnen onze reis in Amman, waar vandaan we zijn afgezakt naar de Feynan Ecolodge. Een prachtige locatie, maar we troffen het niet echt qua weer. Voor de tijd van het jaar was het ongekend heet. Bovendien was het zicht minimaal dankzij een zandstorm dus onze zonsondergang had weinig zicht jammer genoeg en de nacht in de ecolodge was bloed- en bloedheet. Niet geslapen dus. En dan duurt zo’n hete en plakkerige nacht lang hoor. Vanaf de lodge hebben we een paar korte wandelingen gemaakt; onder andere naar een bedoeinen tent voor een kopje koffie. En een kopje koffie drinken in Jordanië is niet zomaar een evenement, daar komt heel wat bij kijken maar daarover later meer.

Onze lokale chauffeurs

Onze lokale chauffeurs

Van Feynan zijn we naar Petra gereden waar we vanmorgen rond een uur of negen aankwamen. Voor de hoofdattractie in Jordanië was het rustig. Veel te rustig. Het blijkt dat het toerisme een hele flinke knauw heeft gekregen door de ellende die in buurlanden Syrië en Irak gaande is. Het leek zich vorig jaar iets te herstellen maar die trend heeft zich niet doorgezet. En dat is triest want prachtige initiatieven zoals de ecolodge komen hierdoor in het gevaar. En dat is niet alleen een kleine ramp voor de lodge zelf maar vooral door alle mensen die er omheen werken en die dankzij de lodge een beter leven hebben. Zo is er een vrouw uit het dorp die al het brood voor de lodge bakt, een groot aantal mannen uit de omgeving wordt ingezet als chauffeur voor het ophalen van de toeristen vanaf het visitor center en zo zijn er nog vele voorbeelden van lokale bevolking die afhankelijk is van het voortbestaan van de lodge.

Feynan ecolodge | simoneskitchen.nl

Feynan ecolodge

Ook in Petra dus erg rustig. Voor ons natuurlijk ideaal want een betere kans om foto’s te maken zonder drommen mensen is er natuurlijk niet. Maar ook over Petra later meer.

Morgen gaan we door naar Wadi Rum, dan nog de dode zee en dan is het alweer tijd om naar huis te gaan. Ik ga hier nog even genieten (en ok toegegeven dat ik momenteel even lekker afkoelen in de airco van de hotelkamer! Na al die hitte waardeer je dat des te meer!)

In de loop van de komende weken dus nog een paar posts over Jordanië!

20150913-MH2A1525

Disclaimer: We waren in Jordanie op uitnodiging van het Jordan Tourism Board

Delen is fijn!