“Beste wensen voor het nieuwe jaar, he?”, zo begon de eerste marktdag na de jaarwisseling. Natuurlijk gevolgd door een warme hand (op een hele koude ochtend) en een vriendelijke klap op mijn schouder. “Nog goede voornemens, Tom?” “Euh, nee. Niet echt eigenlijk.”, was mijn antwoord “Ja, wat meer gezond eten, misschien.”
Ik ben erachter dat mijn lijstje met goede voornemens korter wordt, naarmate ik zelf ouder word.

“Nou, lekker veel groente en fruit dan voor jou in het nieuwe jaar, he? En natuurlijk veel noten en zaden. Haha!”, de notenspecialist van Amsterdam gaf me nog een klap op mijn schouder en liep naar de volgende collega om het ‘beste wensen’ ritueel daar weer te herhalen.

Ik mijmerde een beetje weg bij het advies dat ik net gekregen had, terwijl ik mijn auto langzaam ging uitpakken.

Dodelijke aardbeien

‘Gezond eten met meer groente en fruit? Zo makkelijk is dat tegenwoordig niet meer. Ja, vroeger kon je inderdaad meer ‘fruits n veggies’ tot je nemen en met een strak gezicht verklaren dat je gezonder bezig was. Tegenwoordig vliegen de berichten je om de oren dat er op aardbeien alleen al een gifcocktail zit die zes keer erger voor je is, dan het gif op ander fruit.
Ik moet wel toegeven dat dit bericht de kranten en social media in werd geslingerd toen het in de mediawereld de spreekwoordelijke onbespoten komkommertijd was en zonder nieuws geen lezers. En zonder lezers geen inkomsten. Dus je kunt je afvragen of de aardbei tot paria verklaard werd omdat de verspreiders van dit nieuws zelf toch ook een (spelt)boterhammetje moeten blijven eten? Maar toch: zo’n artikel over het  op het eerste gezicht zo onschuldige zomerkoninkje zet je wel aan het denken.
Ik weet nog goed dat, toen dit nieuws heet van de naald was, je bij geen enkele groenteman op de markt aardbeien kon krijgen. Niet omdat er geen aardbeien te krijgen waren, of omdat de groenteman in kwestie zelf ook geloofde dat aardbeien ineens superslecht voor je waren. Nee, de aardbeien werden een week of twee van de kramen gehaald omdat de groentespecialisten domweg geen zin hadden om continu de discussie aan te gaan met mensen die een bericht over aardbeien op de radio hadden gehoord en aan de groentestal wel even zouden laten weten wat zij hiervan vinden.

Glaasje wijn voor zeven jaar

Net zoals met zoveel stellingen heeft ook de ‘dodelijke aardbei’ meerdere kampen. Het ene kamp verklaart dat de aardbei in de ban gedaan moet worden en het andere kamp stelt dat de giftigheid van de pesticidencocktails te verwaarlozen is. In Denemarken is een uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van de combinatie van bestrijdingsmiddelen die wordt gebruikt bij onder andere aardbeien. Dit onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid gif die je binnen krijgt te vergelijken is met het gif dat je binnen krijgt van 1 glas wijn in de zeven jaar.
Wanneer je dit dan hoort, lijkt het allemaal wel weer mee te vallen. Maar wat schetst dan mijn verbazing ? Dit compleet ‘onafhankelijke’ onderzoek is dan weer uitgevoerd in samenspraak met Bayer Crop Science; een grote speler op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Tja, en voor deze partij geldt: zonder bestrijdingsmiddelen geen klanten. En zonder klanten geen inkomsten. En ook deze fabrikant wil een (dik)belegde boterham eten.

Wie moet of kan ik vandaag de dag nog geloven? Met de overvloed aan informatie die ik ongevraagd krijg en al die (vaak) halve waarheden die ik zelf ook nog op het internet kan opzoeken?
Je wordt er bijna paranoia of schizofreen van. Aan dat laatste zit dan wel weer een groot voordeel, want: een schizofreen is nooit alleen.
Misschien moet ik als goed voornemen voor het nieuwe jaar, maar wat meer op mijn gevoel en verstand afgaan in plaats van al het nieuws dat ik over mijn eten en drinken voorgeschoteld krijg. Daarom neemt deze schizofreen zo dadelijk samen lekker wat aardbeien met Balsamico en een glas mooie prosecco. Heb ik meteen een dubbele dosis voor de komende zeven jaar binnen gekregen.

Delen is fijn!