Zagorje en Zagreb
79900
HomeOm te zienTips en bezienswaardigheden in de Zagorje regio en Zagreb
Vlag van KroatieKroatië

Tips en bezienswaardigheden in de Zagorje regio en Zagreb

Het regende pijpenstelen toen Simone en ik in Kroatië waren, maar zelfs tussen de regendruppels door zagen we hoe mooi de omgeving was. We bezochten de regio Zagorje, op een half uurtje rijden van Zagreb en dichtbij de grens met Slovenië. Lage bergen (niet zo hoog als de Alpen, maar ook niet zo laag als de Limburgse heuvels; hoe noem je dat?), groene weiden, wijngaarden, kronkelende weggetjes langs kleine dorpjes. Geregeld vroeg ik me af waarom ik de Balkan niet eerder bezocht…

Zagorje is een regio vol wijn en wellness, kastelen en kapelletjes. Simone vertelt in een andere blogpost over het eten en drinken, ik licht 5 hoogtepunten van onze reis uit.

Een duik in de geschiedenis

Wij bezochten Castle Veliki Tabor in Desinić. Dit kasteel werd in de tweede helft van de 15de eeuw door de aristocratische familie Celjski op een rots gebouwd. Het was de tijd waarin het Ottomaanse rijk de regio wilde veroveren en waarin de dreiging van een burgeropstand constant op de loer lag. Als dank voor hun inzet in de Ottomaanse oorlog, werd het begin 16de eeuw gedoneerd aan de Hongaarse familie Radkai. Zij bouwden diverse vertrekken rondom en op het oorspronkelijke kasteel. Wij bezochten alleen het oudste deel. Het kasteel werd in de tweede wereldoorlog gebruikt als weeshuis en tussen 1950 en 1992 als rookhuis van een slachterij. Je kunt je voorstellen dat er niet veel originele details meer te zien zijn. Waarom ik het dan toch een hoogtepunt noem? De gids die ons rondleidde (sowieso een must want bijna alle teksten zijn alleen in het Kroatisch), vertelde zo meeslepend over bewoners, gebouw en legenden dat we de tijd straal vergaten. We moesten ons echt losrukken en renden (nou ja, hobbelden) naar onze auto omdat het volgende punt op de reisagenda op ons wachtte.

Leuk te weten: in het kasteel worden gedurende het jaar verschillende film- en muziekfestivals en exposities georganiseerd. Check dus voor je bezoek hun website.

Castle Veliki Tabor, Košnički Hum 1, 49216 Desinić

Kasteel Veliki
Oude bedden in Kasteel `Veliki

Even wat me-time

In de regio zijn veel (heet)waterbronnen te vinden en een groot deel van het toerisme draait dan ook om wellness. Nu houd ik persoonlijk wel van een spa-bezoek dus een bezoek aan een wellnesscentrum is geen straf. 🙂 Bijna ieder hotel heeft een wellnessruimte met bronwater (bij hotel Villa Magdalena in Krapinske Toplice heeft zelfs iedere kamer een jacuzzi met bronwater.. decadent!). Het mooiste wellnesscentrum vond ik Terme Tuhelj in Tuheljske Toplice. Dit enorme complex bestaat uit een luxe hotel, wellnesscentrum Spa Evitae, 1.000m2 sauna’s, een binnen- en buitenzwemparadijs en drie restaurants.

Via Jet Air kunnen package deals van een week tot 10 dagen geboekt worden, maar het complex is ook toegankelijk als dag-gast. Aanrader: de moddermassage. Hierna ben je poezelig en doezelig (en ruik je zelfs na een douchebeurt nog naar klei). Grappig: het hotel heeft op woensdagen en zaterdagen speciale chocolade- en modder-wellnessprogramma’s voor kinderen.

Een van de restaurants van het hotel is Mihanovic (deze naam kom je vaker tegen: de man is de auteur van het Kroatische volkslied). Dit mooie pand ligt naast het hotel. Probeer als nagerecht de Royal Strukli, bedacht toen koning Harald het restaurant bezocht. Een stukje koninklijkheid in je mond!

Terme Tuhelj, Ljudevita Gaja 4, 49215 Tuheljske Toplice
Restaurant Mihanovic

Thermen

Lieflijke dorpjes

Ik ben verliefd. Op een dorpje. Alleen al voor Vuglec Breg wil ik terug. Via een heel steile weg (in de wintermaanden komt een tractor je ophalen) rijd je bergop naar een mini-dorpje. Voor 2000 woonden hier drie families Vuglec, in crisistijd turnde de slimste Vuglec het dorp om in een vakantiepark(je). Oma Vuglec woont nog helemaal bovenop de berg. Alle vijf huizen dragen de naam van een familielid. Lac (2-4 personen) en Mica (2 personen) zijn nog origineel, maar uiteraard wel gerenoveerd zodat ze aan de eisen van onze moderne tijd voldoen. Imbra is de voormalige schuur, nu een luxe romantisch tweepersoonshuis mét privé sauna en jacuzzi met verbluffend uitzicht.

Zagorje en Zagreb

Het restaurant met lokale producten en eigen wijnen is vrij toegankelijk en heel populair onder locals: in het weekend móét je dan ook reserveren.

Er is maar 1 woord dat dit plaatsje recht doet: schattig! En het goede nieuws is; je kunt hier ook gewoon zelf overnachten. Check de link hieronder voor informatie over prijzen en beschikbaarheid.

Vuglec Breg, Škarićevo 151, Škarićevo – Krapina

Vuglec breg
Huisje bij vuglec breg
Vuglec brec

Ze leefden ook hier

In Krapina vond Dr. Dragutin Gorjanovic-Kramberger (probeer dát maar eens uit te spreken! J) in 1899 botten die na zes jaar onderzoek van Neanderthalers bleken te zijn. Vlakbij de vindplaats staat nu het Krapina Neanderthaler Museum; een gebouw geïnspireerd op de halfopen grot waar de botten gevonden werden – tenminste dat denk ik uit de vorm op te maken. 😉

De tour in dit museum begint met een paar dagen uit het leven van de Krapina neanderthalers, 125.000 jaar geleden. Daar zie je dat ze communiceerden (dat klonk een beetje zoals Simone en ik klinken als we met halve woorden en bromgeluiden met elkaar praten), gereedschappen maakten en gebruikten, medische kennis hadden (spuug, vooral veel spuug op je wonden) en voor elkaar zorgden. Daarna wandel je van het ontstaan van de aarde naar onze tijd en leer je o.a. dat de eerste Neanderthaler botten in 1856 in Duitsland gevonden werden, dat musea in de 18de eeuw zijn ontstaan en dat er in de ijstijd heel grote insecten rondkropen (iiiiiiiiiieeeeeee!). Kijk naar boven, beneden en om je heen, overal zie je wetenswaardigheden. Heel leuk gedaan, neem de tijd om goed rond te kijken. Je kunt ook de vindplaats bezoeken, een flinke klim naar boven. Hebben wij niet gedaan…

Museum of Krapina Neanderthal , Šetalište Vilibalda Sluge bb, 49 000 Krapina

Museum van de Neanderthals

Prekrasna Zagreb (schitterend Zagreb)

Deze stad aan de oever van de rivier Sava staat op mijn daar-wil-ik-naar-terug-lijst. Wat mij vooral opviel was de relaxte atmosfeer; ik associeer mediterrane volkeren toch met opgewonden standjes (ik mag het zeggen want ik ben zelf half mediterraans ;-)). Misschien is het verschil dat Kroatië niet aan de Middellandse Zee ligt, maar aan de Adriatische? Anyway, Zagreb is mooi!

Zagreb

De plaats Zagreb werd in 1094 voor het eerst genoemd toen de Hongaarse koning Ladislaus de Heilige een bisdom stichtte op de heuvel Kaptol (waar je nu de beroemde Sint Stefanus kathedraal staat). Onder Oostenrijks-Hongaars bewind stond de stad bekend onder haar Duitse naam Agram, en werd in het Hongaars Zágráb genoemd. Meer dan 90% van de ruim 1 miljoen inwoners is Kroaat, de grootste minderheid zijn Serviërs. Oorspronkelijk lag Zagreb alleen op de linkeroever van de Sava, halverwege de 20ste eeuw werd het stadsdeel aan de zuidkant, Novi Zagreb, ontwikkeld.

Novi Zagreb is vooral een woonwijk, met blokken flats die in de Socialistische periode (van 1945 tot 1990) gebouwd werden. In 2000 startte een groot renovatieproject wat de wijk nog steeds tot een grote bouwput maakt. Je vindt hier het grote winkelcentrum Arena Centar en het Museum of Modern Art. In de toekomst zal hier o.a. een nieuw onderkomen voor de dierentuin gebouwd worden.

Op dit moment is het oude stadsdeel veel interessanter, met kronkelige straatjes, imposante gebouwen, gezellige horeca, mooie winkels en een fijne markt. Hier kun je je wel een tijdje vermaken. De stad wordt vaak onderverdeeld in de benedenstad en de bovenstad (het oudste deel). De benedenstad werd in de 19de eeuw ontworpen waarna vooral nieuwe rijken zich in dat deel van de stad vestigden. Hun rijkdom werd graag tentoongesteld en daarom vind je hier veel grote, imposante, mooie gebouwen. De mooiste laan is de Kralja Tomislava die uitkomt op het treinstation: monumentale gebouwen in neo-klassieke stijl aan een prachtig park. Hier vind je veel musea (o.a. het Archeologisch museum, een museum voor oude meesters en een voor moderne kunst).

Rechts van het treinstation vind je de botanische tuin, in de lente en zomer zeker een bezoek waard. Iets verderop staat een bekende landmark: het pompeuze gele gebouw van het Nationale Theater van Zagreb.

Nationale theater van Zagreb

Ban Jelacic plein

Tussen de benedenstad en de bovenstad ligt het Ban Jelacic plein, ontstaan in de 17de eeuw. Rondom het plein liggen een aantal historische gebouwen in diverse bouwstijlen. Dit plein is het hart van Zagreb: drukbezocht door zowel toeristen als lokale bevolking. Alle tramlijnen stoppen hier, het toeristische informatiepunt is hier gesitueerd, er worden evenementen gehouden en in de zijstraten van het plein vind je veel horeca en winkels. Op het plein staat een beeld van mijnheer Ban Jelacica, Oostenrijkse gouverneur uit de 19de eeuw die de Kroatische onafhankelijkheid steunde en het lijfeigenschap afschafte.

Met je rug naar de benedenstad vindt je links van het plein een trap die naar de Dolac boerenmarkt leidt. Iedere dag van de week bieden boeren uit de buurt onder rode parasols een deel van hun oogst aan. Vanaf de markt zie je de Sint Stefanus kathedraal al boven alle gebouwen uitsteken. Deze kathedraal is de tweede landmark in Zagreb. De huizen op het plein rondom de kathedraal stammen voor een groot deel nog uit de middeleeuwen. Midden op het plein staat een grote zuil met een gouden engel: monument voor de heilige Maria. Maria wordt geflankeerd door vier engelen die hoop, geloof, onschuld en bescheidenheid symboliseren. De bankjes in de buurt van het monument zijn bij droog weer een mooie plek om even uit te rusten en mensen te kijken.

Stad Zagreb

Sint Stefanus kathedraal

De Sint Stefanus kathedraal op Kaptol is het grootste heilige gebouw in Gotische stijl ten zuiden van de Alpen. In de 11de eeuw vaardigde koning Ladislaus uit dat de kerk die op de heuvel Kaptol stond tot kathedraal zou worden. De werkzaamheden aan de kathedraal startten na zijn dood in 1095 en werden in 1217 voltooid. In 1242 werd het gebouw alweer vernietigd door de Mongolen en een aantal jaar later weer opgebouwd door bisschop Timotje. In de 18de eeuw werd de kathedraal opnieuw verwoest, ditmaal door een zware aardbeving. Daarna werd het gebouw in neogotische stijl weer opgetrokken. De kathedraal stond ook tijdens ons bezoek weer in de steigers. De buitenkant van het gebouw is schitterend, het interieur is door de vele verwoestingen zeer sober. Rondom de kathedraal zijn nog steeds de oude beschermingsmuren en het bisschoppelijk paleis te zien.

Zagreb

De stenen poort

Via Tkalciceva – een gezellige straat met veel horeca – kom je bij de Stenen Poort. Deze poort is een van de weinige overblijfselen van de oude stadsmuren en stadspoorten. De poort is een bedevaartsoord waar mensen voor Maria een kaarsje komen branden: het portret van haar dat in de poort hangt bleef tijdens een stadsbrand ongeschonden. Een klein wonder. De kaarsjes die gebrand worden en de biddende mensen zijn een mooi gezicht.

In het mooie barokke Kulmer paleis is een leuk museum gevestigd: het Museum of Broken Relationships. Dit is een plek waar vanuit de hele wereld gedoneerde spullen en verhalen tentoongesteld worden uit verbroken relaties. Liefdesbrieven, een kurk van de fles champagne die een bruiloft vierde die niet doorging; grappige, romantische en verdrietige herinneringen over verloren liefdes.
Goed te weten: het museum is iedere dag geopend van 9 tot 21 uur.

The Gric Tunnel

Op weg naar de benedenstad kom je langs The Grič Tunnel. Deze tunnel verbindt de straten Mesnička en Radićeva. Gebouwd in de Tweede Wereldoorlog, diende de tunnel als schuilplaats. Drie van de vier uitgangen van de 350 meter lange tunnel zijn heropend, de tunnel wordt gebruikt voor exposities, mdeshows, concerten en andere creatieve ideeën. Momenteel kun je een reis door de geschiedenis van Zagreb maken.
Goed te weten: de openingstijden zijn van 9 tot 21 uur en toegang is gratis.

Tunnels

Dussss…

Met 20 theaters, vele evenementen als het bbq-festival en het Animafest (wereldfestival voor animatiefilms), tientallen musea, leuke winkels en boetiekjes, mooie parken en ontelbare horecagelegenheden op slechts 1,5 uur vliegen van Amsterdam is Zagreb echt een bezoek waard. Ik ga in ieder geval zeker terug. En plak er dan meteen een vakantie in de schitterende Zagorje regio aan vast: ik móét en zal een keer in het voormalig schuurtje van Vuglec Breg slapen!

Praktisch

Disclaimer: Onze reis door Zagorje en Zagreb was op uitnodiging van het Croatian Tourist Board en de Zagorje regio

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like