Simone's Kitchen

Tien redenen om geen blog te beginnen

Bloggen heeft mijn leven veranderd. Ik vind bloggen geweldig. Had het voor geen goud willen missen en het heeft me enorm veel gebracht in heel veel opzichten. Vrienden, ervaring en min of meer een carrière verandering. En ik denk er ook nog lang niet over om ermee te stoppen. Vind het veel te leuk!

Tien redenen om geen blog te beginnen

© Can Stock Photo Inc. / TLFurrer

Maar zoals met alle leuke dingen in het leven, zitten er ook her en der wat mindere puntjes aan. Puntjes die nogal eens over het hoofd worden gezien en die weinig aandacht krijgen. Misschien is daar een goede reden voor, en wil niemand weten wat de downsides van bloggen zijn, maar ik dacht, ik gooi ze gewoon in de groep. Beetje leesvoer op de zondag.. Je kunt er maar beter op voorbereid zijn! 🙂

Tien redenen om geen blog te beginnen:

 1. De tijden dat je op je gemak een boekje kon lezen op de bank met de voetjes omhoog zijn voorgoed voorbij. Bloggen – dames en heren – kost enorm veel tijd. Ik gok dat vooral beginnende bloggers daar nog wel eens een kleine misrekening in maken. Natuurlijk kun je zo vaak en zo onregelmatig of regelmatig bloggen als je zelf wilt. Er is niemand die je verplicht om elke dag, twee keer in de week of wat dan ook te bloggen. Maar voor je er erg in hebt ben je er continue mee bezig. Echt… 🙂

  © Can Stock Photo Inc. / NiroDesign

  © Can Stock Photo Inc. / NiroDesign

 2. Je kunt nooit meer normaal naar een bord eten kijken. Bij elke maaltijd vraag je je terloops af; zou ik hier een mooie foto van kunnen maken? En het resultaat van die spontane acties is dan meestal dat je eten koud is tegen de tijd dat je klaar bent met die foto. Dat vind je zelf misschien niet zo erg maar de kans dat je wederhelft/kinderen/echtgenoot/familie dat wil vindt is vrij groot.

  © Can Stock Photo Inc. / WeArt

  © Can Stock Photo Inc. / WeArt

 3. De betekenis van een gezellige winteravond verandert drastisch. ‘Gezellig vroeg donker’ is al heel snel ‘Néé!!! Mijn licht is verdwenen!!’ Paniek modus dus. Het resultaat is dat je ofwel vroeger gaat eten (maar door de week is dat al snel lastig), ofwel extra veel maakt zodat je het de dag erna kunt fotograferen of je probeert je te bekwamen in de kunst om met lampen overweg te kunnen.
 4. Gespreksonderwerpen worden ineens heel schaars. Als je eindelijk weer eens tijd hebt om op bezoek te gaan bij je familie en ze enthousiast wilt gaan vertellen over dat ene etentje of dat leuke uitje waar je bent geweest, krijg je al heel snel te horen: ‘Ja, dat weet ik toch al? Dat heb ik op je blog gelezen!’ Ooo, ok…. Gesprek voorbij… 🙂
 5. Hoe langer je blogt, des te groter de kans dat je vroeg of laat gestalked wordt door een internet trol. Een internet trol kan vele vormen aannemen, maar over het algemeen is het iemand die vind dat jij blogt voor hem of haar. Dus als je iets doet of schrijft dan moet dat wel op hem/haar van toepassing zijn. Zo niet? Dan kun je er van op aan dat je mailtjes krijgt , comments op je blog, facebook, twitter en instagram, dat je toch niet goed bezig bent.
  © Can Stock Photo Inc. / JoeyBear

  © Can Stock Photo Inc. / JoeyBear

  Reageer je daar niet op, dan kan dat extreme vormen aannemen. Niet reageren blijft echter wel de beste remedie. Vroeg of laat zal de trol afdruipen. (hopelijk)

 6. Iedereen heeft een mening over je. Vaak sta je daar niet bij stil als je begint met bloggen. Je wilt gewoon leuk schrijven, recepten delen, foto’s maken. Maar op gegeven moment groeit je lezers aantal en ben je – voor sommige mensen – ineens een ‘medium’ en een merk. Terwijl je eigenlijk stiekem gewoon nog steeds leuk wilt schrijven, foto’s maken en recepten delen. En dat doe je dan ook nog steeds, alleen lezen meer mensen het. En dat is leuk. Meestal. De meeste mensen die je blog lezen zullen dat doen omdat ze het leuk vinden en op het moment dat ze het niet meer leuk vinden daar simpelweg mee stoppen. Dat is de ‘natuurlijke’ gang van zaken. Maar heel soms vind iemand het nodig om zijn of haar mening over jou breeduit te verkondigen. En dat is soms niet leuk. Maar hoort er wel bij.
 7. Wispelturig zijn (zoals ik) kan heel confronterend zijn als je er ook over blogt. Ik durf ook met goed fatsoen niet te tellen hoeveel keer ik heb aangekondigd dat ik op dieet ga, met suiker ga stoppen, ga beginnen met sporten, nodig moet afvallen of iets dat daar op lijkt. Ik hoop dan maar dat iemand die me al acht jaar volgt me vergeeft… (of het vergeten is. Nog beter!)

  © Can Stock Photo Inc. / antimartina

  © Can Stock Photo Inc. / antimartina

 8. Als je in een bepaalde leeftijdscategorie valt (laten we voor het gemak zeggen 30+) dan kan het heel goed zijn dat je vrienden hebt of familie die “dat bloggen” absoluut niet begrijpen. “Dus je maakt een recept en dan zet je dat online en dan gaan mensen dat lezen??” Probeer maar eens uit te leggen aan iemand die niet de ‘digitale taal’ spreekt wat je nou eigenlijk doet met zo’n blog. Een online dagboek dekt niet echt de lading of wel?
 9. Je inbox is gedoemd tot een roemloos einde. Als je denkt dat je nu veel mail binnen krijgt, bereid je dan maar vast voor op een stortvloed van persberichten, uitnodigingen voor van alles en nog wat, aankondigingen, nieuwsbrieven (ongevraagd; dat dan weer wel) en probeer daar dan je ‘echte’ mail uit te filteren. Nog vervelender wordt het als mensen die persberichten vervolgens gaan na-bellen. “Heb je mijn mail gezien??” Eh nee… “Ik heb hem gisteren al gestuurd!!!” Eh sorry? “We hebben een geweldig leuk event! Kom je ook?” Eh nee? “Waarom niet??” Haha… Nou ja zo gaat het niet helemaal maar je begrijpt de strekking.
 10. Commercie; vroeg of laat… je kunt er op wachten; komt het moment dat je benadert wordt door een bedrijf/pr bureau of agentschap. Of je tegen betaling wilt schrijven over een merk, event of wat dan ook. En dat is fijn, want zoals gezegd; bloggen kost tijd. En dan is het best prettig als je voor een gedeelte van dat werk een beetje terug krijgt. Ik ben geen fulltime blogger. Zonder mijn fotografie zou het een bijzonder karige boterham worden, maar juist doordat een blog persoonlijk is, wil het commerciële gedeelte nog wel eens negativiteit oproepen. Negativiteit soms van mede bloggers of van lezers. Negatief omdat een advertorial op een blog niet hoort volgens hen. Dat een krant, tijdschrift of ander medium er mee vol staat is anders. Want een blog gaat grotendeels over jou als persoon. En als je dan vermeld dat je echt alleen werkt met merken die je zelf zou gebruiken (want dat is zo!) dan geloven mensen je niet. Dat is hun goed recht en je kunt er voor kiezen om zonder advertenties te leven en zonder advertorials. Het is zeker de manier om absoluut onafhankelijk te blijven. Voor mij is het net zoiets als proberen om gezond te leven; het gaat om de balans in dingen vinden. Maar het is wel een afweging die je moet maken. Die keus is aan ieder persoonlijk, maar je zult merken dat niet iedereen het daar mee eens is. Je bent dus maar vast gewaarschuwd… 🙂

Natuurlijk is het lijstje hierboven met een korrel zout te nemen. Het een wat serieuzer dan het ander. Uiteindelijk komt het erop neer dat ik bloggen geweldig leuk vind. En die paar keer per jaar dat ik er even wakker van lig doordat iemand een rotstuk over je schrijft of je stalkt of wat dan ook, weegt niet op tegen al de fijne dingen die ik mee heb mogen maken dankzij het bloggen! Fijne vrienden als Esmée of Meeta in Duitsland (en nog veel meer) had ik niet leren kennen zonder mijn blog. Zonder mijn blog had ik nu misschien nog steeds bruiloften gefotografeerd (o horror!) of had ik wellicht weer een administratieve baan. We zullen het nooit weten… Het heeft in ieder geval vele deuren geopend en mijn leven – in meer dan één opzicht op zijn kop gezet.

Dank dus ook aan jullie, trouwe lezers, die ondanks al mijn wispelturige buien (wel of niet een ander blog, o nu ga ik gezond of o nu wil ik veel suiker enz…) toch elke keer weer terug blijven komen! Op naar mijn 25-jarig jubileum! (eh…. ok… dan ben ik dus…. snelle rekensom…. 75… veeeeel te oud!!!!)

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

38 comments

 1. Leuk dat je ‘de andere kant’ van het bloggen ook eens belicht!
  Hier zijn vooral puntje twee en drie heel herkenbaar :-).

 2. Haha, leuk stuk Simone en herkenbaar. Sommige punten dan. ?

  Lekker doorgaan hoor. En al je ‘wispelturige’ projecten ook blijven doen. Dat maakt jou, jou en je blog heel leuk en persoonlijk. 

  Xx Tessa

 3. Wat een origineel onderwerp, Simone! Hartstikke leuk om te lezen. En je hebt aan alle kanten gelijk. De meeste punten herken ik prima, met name de verloren gegane gespreksonderwerpen, omdat ze alles al op je blog hebben gelezen. Ik neem de vrijheid er nog een punt aan toe te voegen: de zgn lurkers, die alles van je blog lezen maar nooit, nooit zullen reageren. Virtueel niet storend, maar irl wel erg irritant. 

 4. Super leuk om te lezen Simone, en heel herkenbaar!

 5. Haha, jouw wispelturige buien zijn alleen maar heel erg herkenbaar. Als ik door mijn recepten scroll zie ik ook altijd direct “Oh, daar was ik op dieet.” of “Oh, deed ik een hopeloze poging op veganistisch te eten” en ondanks dat je zelf nog netjes eet, toch eens iets gaan bakken voor andere. Want ja, anders begint zo’n blog wel erg eentonig te worden. :’)

  Oh. En qua 30+ers die het niet begrijpen. Ik ben 23 en doe een studie richting de online communicatie. En zelfs dáár snapt de helft niet wat en waarom ik dit doe. 

 6. Haha, internettrol, geweldig hoe je dat omschrijft. Leuk om eens de ‘negatieve’ kant van het bloggen te zien!

 7. hahaha leuk stuk!! Had je dat niet eerder kunnen schrijven 😉
  Hier 6 en 8 heel herkenbaar. Niet dat ik zoveel bezoekers heb dat valt allemaal nogal mee.
  Meteen vanaf de eerste blogpost stroomde de goedbedoelde op- en aanmerkingen binnen (van de vrienden die jij zo goed in punt 8 beschrijft 😉 ). Of er niet meer kleur in de layout moet…en in de foto’s… commentaar op recepten…”Ik heb ergens op je website een spelfout gezien maar kan hem nu even niet meer vinden” 😀 enzovoorts. 
  Ik heb daar echt mee moeten leren omgaan. Ik moet bekennen dat ik het soms best lastig vind dat mijn omgeving geen flauwe notie heeft van waar ik mee bezig ben.

  • Ja ik vind dat ook soms best lastig hoor. Vooral met vrienden die ik allang ken, dus van voor de online tijd zeg maar. Sommigen vinden het superleuk maar ik weet gewoon dat er ook mensen zijn die het maar een beetje ‘aanstellerij’ vinden. In de trant van “waarom moet je zo nodig alles online zetten??” Zoiets. Niet dat ik alles online zet maar zo kan het wel lijken voor sommigen natuurlijk. Dat blijft wel een dingetje denk ik

 8. haha leuk stuk!! 🙂 Meeste punten zijn niet op mij/mijn blog van toepassing. Mijn blog is vrij klein.  En dat vind ik prima!

 9. Ik ben nog geen internet trol tegengekomen, maar je maakt me zooooo nieuwsgierig! 

 10. Grappig!! Ik vind het juist hilarisch/suf (maar net hoe mijn bui is) dat veel bloggers allemaal piepjong lijken te zijn en mij (ahem 30+) een stokoud relikwie vinden ‘wat heb JIJ een blog?? ‘ Euh… Oh, een ‘aankondigingen’ doe doe ik gewoon niet, ik heb mijn moeder al om me eraan te herinneren dat ik iets niet heb gedaan wat ik nu toch écht eens zou doen 😉

  • Tja oud is maar betrekkelijk natuurlijk. Als ze jou al stokoud vinden, kun je je voorstellen hoe dat is als je 50+ bent.. :)) En die aankondigingen: ja ik zou dat misschien ook niet moeten doen, maar ik zit nou eenmaal zo in elkaar. Flapuit, eerst doen dan denken: zoiets… 🙂

 11. Nou Simone, je bent ook maar een mens (wel met erg leuke talenten). Ik geniet erg van je blogs als dan net met “gebreken” 😉

 12. Hihihi, zit hier heerlijk mee te gniffelen.
  Reden 11 om het niet te doen is dat een blogverslaving op de loer ligt.. wat betekent dat je behoorlijk moody kunt worden als je er even niet aan toe komt 😉

 13. Ik heb ooit geblogd en vond het heel erg leuk,vooral ook om de mensen die je leert kennen. Maar ik heb een full-time baan en er ging te veel tijd in zitten. En de blog trok ook niet veel lezers. Dan moet je het voor jezelf doen of niet, denk ik.
  Over die aankondigingen, niets menselijks is ons vreemd 😉 Als alles perfect is (lijkt) op een blog staat de blogger verder van zijn lezers af dan hij/zij denkt. 
  Ik lees je blog heel graag, maar niet regelmatig. Meestal kom ik een keer in de zoveel tijd langs (via Inoreader) en lees alles wat ik gemist heb. 

 14. Een lurker meldt zich! Hoewel ik dus nauwelijks reageer op blogs (ik lees er zoveel dat er geen beginnen aan is om overal op te reageren) vind ik deze blog zo leuk om te lezen dat ik nu wel even moet reageren. Zelf heb ik geen blog maar een eigen lekkernijen bedrijf(je) en grappig genoeg is veel zo herkenbaar. 

 15. Hoi, zeer leuk artikel. Al had ‘k bij ‘t lezen van de titel wel iets anders in gedachten. ‘k Had verwacht te lezen wat je absoluut niet mag doen als blogger, haha.

  Ik geef eerlijk toe dat ‘k heel weinig lezers heb & zeer weinig reacties krijg. Zet mij soms aan ‘t denken, maar toch wil ‘k blijven bloggen 🙂

 16. Hilarisch om te lezen als beginnend blogger 🙂
  Nog een hoop te leren en in te regelen *grinnik*

 17. Dank je voor de link naar je schrijfsel 😉 ‘k Kwam je per toeval enkele dagen geleden tegen, dus had ‘k nog niet je ganse blog ondersteboven gekeerd 😉 Bij deze wil ‘k je melden dat ‘k zeer veel zin heb gekregen in je blog & je dus een volger bij krijgt.

 18. Lekker raak stuk Simone. Ik herken mezelf behoorlijk in de mentale deadlines en het toch wel weer “moeten” presteren. Je wil toch wat leuks brengen en het is de sport dat mensen blijven terugkomen. Misschien als leuke tegenprestatie een 10 redenen om wel een blog te beginnen 😉

 19. Mijn man kan hierover mee praten. Hij is altijd aan t werk en nu klaagt hij dat ik om half één s nachts toch nog even iets aan wil passen op mijn blog voordat het online komt 😉

 20. Hoi Simone,
  Ik ben sinds kort een blog begonnen en stuitte op dit artikel van jou, omdat ik op zoek was naar hoe ik de dingen aan moest pakken. Leuk dat je de andere kant van het bloggen belicht, heel erg leuk om te lezen!
  Overigens vind ik je hele blog fantastisch, super dat je zo eerlijk en dicht bij jezelf blijft. Je bent een inspiratie!
  x Joyce

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.