Simone's Kitchen

Tien dingen die je niet moet doen als blogger

Heb je wel eens gezien hoeveel blogs er eigenlijk zijn die slechts één doel in het leven hebben en dat is bloggen over bloggen? Ik hoor je denken… echt? Ja, echt. In mijn zoektocht naar eeuwige wijsheid heb ik ontdekt dat er zoveel mensen zijn die een graantje willen meepikken van de blog-hype, dat het een vreemde cirkel wordt. Ze willen een succesvolle blogger zijn, dus ze geven andere mensen advies hoe te bloggen, hoe met seo (search engine optimization) om te gaan en hoe je meer verkeer kunt genereren (type maar eens in Google de zoekterm “how to generate more traffic on your blog”) en je krijgt iets van 845.000.000 hits. Ik wist niet eens dat er zoveel blogs waren! (niet verder vertellen!)

 

Dus, niet gehinderd door enige kennis dacht ik dat ik mijn visie op wat je vooral NIET moet doen als blogger, maar eens moest gaan geven. Want laten we eerlijk zijn; waarom zou je uberhaupt beginnen met bloggen? Voor eeuwige roem en rijkdom? Zijn er geen betere manieren om dat te bereiken? Ik ben zelf ook in die val gestapt; denkend dat het van het grootste belang is om zoveel mogelijk verkeer naar mijn blog te genereren. Ik heb me zelfs – in een vlaag van verstandsverbijstering – wel eens opgegeven voor een van die betaalde services die meer verkeer zouden genereren… Niets menselijks is mij vreemd tenslotte.

Maar inmiddels kijk ik er met een andere blik tegenaan. Met het enorme aantal blogs dat er al is, is het een wonder als er uberhaupt iemand mijn stukjes leest. Laat staan tien personen. Ik ben eens bij mezelf te rade gegaan; waarom ben ik nou eigenlijk begonnen met bloggen? Natuurlijk is er mijn blog Junglefrog Cooking (inmiddels hernoemd tot In Simone’s Kitchen), ooit begonnen omdat je als fotograaf tenslotte niet zonder blog kunt vandaag de dag en uitgegroeid tot een heus foodblog. Ik deel mijn recepten daar en in weze is het niet heel anders als Simones Kitchen; alleen in het Engels. Ik vind de foodblogging community geweldig dus helemaal goed. Ik ben blij met de manier waarop mijn blog is gegroeid in de vijf jaar van zijn bestaan. Niet mega groot maar dat is prima. Ik verwacht geen dramatische dingen met Junglefrog Cooking en zolang ik het leuk vind om te blijven bloggen zal ik dat ook blijven doen.

Daarnaast vind ik het leuk om mijn kennis te delen. Over fotografie, en dan met name over foodfotografie, wil ik nog wel eens een stukje schrijven. Soms nuttig, soms misschien wat minder nuttig. Ik hou ervan om te delen. Want boven alles is een blog een manier van communicatie; je deelt een stuk van jouw kennis, leven, foto’s of wat dan ook met een breed publiek. Het is een heel publieke manier om een dagboek bij te houden. Maar met de enorme hoeveelheid nieuwe bloggers die er elke dag bij lijken te komen leek het me leuk om eens tien tips neer te zetten van dingen die je misschien beter niet kunt doen als je net met een blog bent begonnen.

 1. Begin niet een blog om vervolgens elke 5 minuten je statistieken te checken. Er zal echt niet meteen iets gebeuren, je bezorgt waarschijnlijk alleen jezelf barstende koppijn.
 2. Maak niet de fout om een klein vermogen te besteden aan mensen die jou gaan vertellen wat je allemaal al weet.
 3. Raak niet volledig geobsedeerd door je blog, om het vervolgens na een week aan de wilgen te hangen omdat ‘niemand’ je blog heeft gelezen (ja duh… wat dacht je nou echt dat er ging gebeuren??)
 4. Vergelijk jouw blog en het succes van je blog niet met de meest beroemde bloggers in de wereld. Je wordt echt GEEN nieuwe Perez Hilton.
 5. Stuur niet elke blogger die je kent (en alle bloggers die je niet kent) een mailtje met de vraag of je misschien een gastpost kunt doen. Je zult je verbazen hoeveel vreemde mailtjes je als blogger binnen krijgt van mensen die duidelijk je blog niet hebben bekeken. Wil je echt serieus een gastpost doen en kun je dit goed onderbouwen; ga er dan voor, maar alleen dan!
 6. Begin geen blog omdat iedereen er een heeft en je niet achter wilt blijven. Je moet het geweldig vinden, anders moet je er gewoon niet aan beginnen.
 7. Begin niet meer dan één blog (en dit komt van iemand die het kan weten, want ik heb er veel gehad tenslotte!) Het is teveel werk om alle blogs te onderhouden en goede content erop te plaatsen.
 8. Verander je layout niet elke twee weken. Zoek een goed template uit en blijf bij die layout, op zijn minst voor een paar maanden. Ik heb een WordPress blog en gebruik Prophotoblogs als mijn template. Ik wil ook nog wel eens veranderen, maar het is verstandiger om dat niet te vaak te doen. Mensen zijn gewoontedieren!
 9. Plaats geen post als je niks te zeggen hebt (posts met de mededeling “Ik heb niets te melden maar wilde toch wat plaatsen’ )
 10. Steel niet andermans content en zet er vervolgens je naam achter. Dit is een belangrijke, want je zult je verbazen hoeveel blogs puur en alleen bestaan uit gestolen content. Gestolen foto’s, gestolen tekst, gestolen alles. Dat is níet de manier om een blog te runnen. Zorg ervoor dat je authentiek bent en blijft. Wil je iets van iemand anders gebruiken? Vraag het dan en plaats op zijn minst een link terug naar de oorspronkelijke blog. Wel zo netjes… Als ik echt zelf geen foto heb voor bij een stukje, koop ik soms illustraties via een stocksite. Dat is heel betaalbaar en beter dan jatten.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

28 comments

 1. Amen.
  Mag ik er aan toevoegen dat het ook geen geld oplevert?
  Hahahaha

 2. Leuk! Kan ik ook weer gaan relativeren,vooral om het weer even te horen van een ander! Door de veelheid aan blogs ga je soms mee in die roes van ‘veel content, veel lezers, geld verdienen, reclame, sponsoring, ga internationaal, kies 1 onderwerp en blablabla’
  Terwijl je dit als je heel eerlijk bent niet eens wilt 😉

 3. Leuke post en leuke tips voor een beginnende blogger zoals ik 😉
  Ik heb met mijn blog ook niet de bedoeling om 10000 lezers aan te trekken, maar ben eigenlijk gewoon begonnen voor mezelf. Zo kan ik,mijn overlaed aan info en recepten wat bijhouden. Ook super handig is dat ik nog mijn eigen recepten kan onthouden want ik maak zoveel nieuwe dingen of soms hetzelfde maar eens op een andere manier en nu hoef ik niets meer te vergeten 🙂

  Die site van jou is toch volledig gepersonaliseerd gemaakt? Het lijkt me niet echt een standaardthema van wordpress, of vergis ik me?
  Gr. Julie

  • Hè Julie… Nou de site heb ik helemaal zelf gedaan maar wel met behulp van een specifiek template. En die heb ik wel gekocht. Dat is van Prophotoblogs. Mijn logo heeft een bevriende ontwerpster uit Duitsland gemaakt. Dus het is niet een op maat gemaakt design. Het fijne wel van het gebruikte template is dat de mogelijkheden heel groot zijn. Kost wel 97 dollar maar dan heb je ook wel wat! En staat in geen verhouding tot de kosten van een ‘echt’ design…

 4. “Je moet het geweldig vinden, anders moet je er gewoon niet aan beginnen.” – dit vind ik het belangrijkste, als je wil blogen. Daardoor je interesant zal schrijven en veel mensen je blog zal lezen.

 5. Leuk stukje! Nou lees ik jou blog erg graag. Zelf ben ik eigenlijk enkel een blog begonnen omdat men vaak om mijn recepten en uitleg vroeg. Ik plaats er echt maar heel af en toe wat op. Maar kan het zo wel makkelijk delen met diegenen die het willen lezen. 🙂

 6. Wat een heerlijk stukje!
  Heb het echt met een grote glimlach gelezen, top 🙂

 7. Super leuk artikel en het klopt als een bus. Ik ben blij met iedere lezer en als ik meer als 100 unieke bezoekers heb op een dag ben ik al verbaasd. Ik ben docent, dus ga maar eens voor 100 mensen staan. Dat is best veel 😉

  En inderdaad er zijn zoveel bloggers, ik verwacht niet unieker te zijn dan de ander, maar ik waardeer het wel enorm dat mensen mijn stukjes lezen en de recepten proberen. Daar wordt ik dus ook blij van.

 8. Hé Simone, mag ik je nog een tip geven? Goed bedoeld, niet boos worden, doe ermee wat je wilt… Correct taalgebruik is heel belangrijk, ook al is het ‘maar een blog’. Er zijn veel geletterde lezers die gelijk afhaken bij de eerste de beste taalfout. Ikzelf heb gelukkig een aantal lezers dat mij op mijn fouten wijst en daar ben ik ze zeer dankbaar voor. Dit gezegd hebbende… het is ‘anders dan’ en ‘beter dan’, niet ‘anders als’ en ‘beter als’. Niet betweterig bedoeld, gewoon constructief. Ik hoop dat je het kunt waarderen.

  Groetjes, Bart.

 9. Leuk stukje en helemaal in de lijn van ontspannen bloggen. Ik hou ervan! Ook ik ben docent in het dagelijks leven en werk me met genoegen een slag in de rondte. Bloggen (en koken) doe ik voor mijn plezier. Puur en alleen voor mijn plezier en dat wil ik graag zo houden. Het is heel gemakkelijk om te je focus op plezier te verliezen als je je richt op regels die je jezelf oplegt of op bezoekersaantallen. Ik begon ooit met het voornemen “maximaal 1 post per dag, minimaal 1 per week”. Gelukkig heb ik dat als principieel imperfectionist vrij snel los gelaten. Ik blog wanneer ik daar zin in heb, is nu het devies en heel af en toe op verzoek. Kan ik iedereen aanraden!

  • Ik snap helemaal wat je bedoelt Elke. Momenteel blog ik elke dag.. Kan er geen genoeg van krijgen maar de kans is vrij groot dat het op gegeven moment in ieder geval een tijdje minder wordt. We zien het wel. Zolang het leuk is, is het leuk! 🙂

 10. Goed stuk, en niet alleen voor foodbloggers!

  Tip nummer 1 is aan mij niet besteed (real-time analytics for the win, haha), en tip nummer 10 is wat mij betreft de belangrijkste. Gebruik je eigen materiaal, daardoor blijf je dicht bij jezelf!!

 11. Als vroegere Haagse, ergerde ik me, net als Bart Oomen, ook aan dat ‘beter als’ en anders als’, maar ik ben al zo lang uit Nederland weg dat ik dacht dat het inmiddels acceptabele schrijftaal was geworden…. 😉
  En in je Engelse stukjes: ‘Of course’ wordt als twee woorden geschreven, en het is ‘nicer than’ en ‘rather than’ en niet ’then’ met een e. Sorry, dat moest ik ook even kwijt. 🙁

 12. Na 7 jaar foodbloggen kan ik het alleen maar roerend met je eens zijn, Simone. Alleen over tip 6 verbaasde ik me. Waarom zou je bij een andere blogger gastblogger willen zijn, en – eigenlijk belangrijker vanwege tip 10 – waarom zou je als blogger een gastblog opnemen? Het gaat in je blog toch om jouw verhaal?
  Op mijn blog in elk geval wel. Daar wil ik geen gastbloggers, zeker niet als ze al een site/blog hebben, en al helemaal geen commerciële partijen die vooral hun link willen dumpen. Als je iemand kent die geen eigen podium heeft, kan het een leuke aanvulling zijn.

  En gek genoeg wist ik niet dat je in het NL over eten blogde, daarom ‘mag’je ook op mijn lijst! 😉 Zie http://www.eediete.nl/keuken/?page_id=5

  • Hè Edith! Nou… Het zal je verbazen dat door alle ‘ik wil meer verkeer guru’s’ wordt aangeraden om te gastbloggen op sites met veel verkeer. Het schijnt zo te zijn dat je daardoor meer kwalitatief goede links naar jouw site krijgt enz. Enz. Ik krijg echt veel aanvragen voor gastblogs! De een nog erger als de ander. Ik heb zelf wel af en toe een gastblogger… Puur omdat ik iemand bewonder en het soms leuk is – bijvoorbeeld als je op vakantie bent – iemand anders een stukje te laten schrijven…. Enne… Simones Kitchen is net een maandje oud, dus niet zo vreemd dat je die nog niet kende!

 13. Wow, ik ben net begonnen met bloggen en vind het erg leuk, maar punt 5 is nog nooit bij opgekomen 😐 Voor niet bij bloggers die ik niet ken…

 14. Wat een leuk en verhelderend stuk over bloggen. Heel fijn om dit te lezen van een mede- bloggerster; een ervaringsdeskundige! Ik denk dat je uitgangspunt moet zijn dat je het zelf leuk vindt om te doen en trouw blijft aan je eigen idealen:-)

  Een kleurrijke groet,
  Denise
  ( We hebben elkaar onlangs ontmoet op de Bloggerslunch in Vaassen)

 15. Haha, misschien nodigt mijn blog wat minder uit om op te gastbloggen door andere bloggers. Ik krijg vooral verzoeken van bedrijven die hun link kwijt willen, onder het mom van ‘we kunnen een mooi stukje voor jou schrijven’. Ja daahaag, dat kan ik zelf – meen ik – ook wel! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.