Heb je wel eens gezien hoeveel blogs er eigenlijk zijn die slechts één doel in het leven hebben en dat is bloggen over bloggen? Ik hoor je denken… echt? Ja, echt. In mijn zoektocht naar eeuwige wijsheid heb ik ontdekt dat er zoveel mensen zijn die een graantje willen meepikken van de blog-hype, dat het een vreemde cirkel wordt. Ze willen een succesvolle blogger zijn, dus ze geven andere mensen advies hoe te bloggen, hoe met seo (search engine optimization) om te gaan en hoe je meer verkeer kunt genereren (type maar eens in Google de zoekterm “how to generate more traffic on your blog”) en je krijgt iets van 845.000.000 hits. Ik wist niet eens dat er zoveel blogs waren! (niet verder vertellen!)

 

Dus, niet gehinderd door enige kennis dacht ik dat ik mijn visie op wat je vooral NIET moet doen als blogger, maar eens moest gaan geven. Want laten we eerlijk zijn; waarom zou je uberhaupt beginnen met bloggen? Voor eeuwige roem en rijkdom? Zijn er geen betere manieren om dat te bereiken? Ik ben zelf ook in die val gestapt; denkend dat het van het grootste belang is om zoveel mogelijk verkeer naar mijn blog te genereren. Ik heb me zelfs – in een vlaag van verstandsverbijstering – wel eens opgegeven voor een van die betaalde services die meer verkeer zouden genereren… Niets menselijks is mij vreemd tenslotte.

Maar inmiddels kijk ik er met een andere blik tegenaan. Met het enorme aantal blogs dat er al is, is het een wonder als er uberhaupt iemand mijn stukjes leest. Laat staan tien personen. Ik ben eens bij mezelf te rade gegaan; waarom ben ik nou eigenlijk begonnen met bloggen? Natuurlijk is er mijn blog Junglefrog Cooking (inmiddels hernoemd tot In Simone’s Kitchen), ooit begonnen omdat je als fotograaf tenslotte niet zonder blog kunt vandaag de dag en uitgegroeid tot een heus foodblog. Ik deel mijn recepten daar en in weze is het niet heel anders als Simones Kitchen; alleen in het Engels. Ik vind de foodblogging community geweldig dus helemaal goed. Ik ben blij met de manier waarop mijn blog is gegroeid in de vijf jaar van zijn bestaan. Niet mega groot maar dat is prima. Ik verwacht geen dramatische dingen met Junglefrog Cooking en zolang ik het leuk vind om te blijven bloggen zal ik dat ook blijven doen.

Daarnaast vind ik het leuk om mijn kennis te delen. Over fotografie, en dan met name over foodfotografie, wil ik nog wel eens een stukje schrijven. Soms nuttig, soms misschien wat minder nuttig. Ik hou ervan om te delen. Want boven alles is een blog een manier van communicatie; je deelt een stuk van jouw kennis, leven, foto’s of wat dan ook met een breed publiek. Het is een heel publieke manier om een dagboek bij te houden. Maar met de enorme hoeveelheid nieuwe bloggers die er elke dag bij lijken te komen leek het me leuk om eens tien tips neer te zetten van dingen die je misschien beter niet kunt doen als je net met een blog bent begonnen.

  1. Begin niet een blog om vervolgens elke 5 minuten je statistieken te checken. Er zal echt niet meteen iets gebeuren, je bezorgt waarschijnlijk alleen jezelf barstende koppijn.
  2. Maak niet de fout om een klein vermogen te besteden aan mensen die jou gaan vertellen wat je allemaal al weet.
  3. Raak niet volledig geobsedeerd door je blog, om het vervolgens na een week aan de wilgen te hangen omdat ‘niemand’ je blog heeft gelezen (ja duh… wat dacht je nou echt dat er ging gebeuren??)
  4. Vergelijk jouw blog en het succes van je blog niet met de meest beroemde bloggers in de wereld. Je wordt echt GEEN nieuwe Perez Hilton.
  5. Stuur niet elke blogger die je kent (en alle bloggers die je niet kent) een mailtje met de vraag of je misschien een gastpost kunt doen. Je zult je verbazen hoeveel vreemde mailtjes je als blogger binnen krijgt van mensen die duidelijk je blog niet hebben bekeken. Wil je echt serieus een gastpost doen en kun je dit goed onderbouwen; ga er dan voor, maar alleen dan!
  6. Begin geen blog omdat iedereen er een heeft en je niet achter wilt blijven. Je moet het geweldig vinden, anders moet je er gewoon niet aan beginnen.
  7. Begin niet meer dan één blog (en dit komt van iemand die het kan weten, want ik heb er veel gehad tenslotte!) Het is teveel werk om alle blogs te onderhouden en goede content erop te plaatsen.
  8. Verander je layout niet elke twee weken. Zoek een goed template uit en blijf bij die layout, op zijn minst voor een paar maanden. Ik heb een WordPress blog en gebruik Prophotoblogs als mijn template. Ik wil ook nog wel eens veranderen, maar het is verstandiger om dat niet te vaak te doen. Mensen zijn gewoontedieren!
  9. Plaats geen post als je niks te zeggen hebt (posts met de mededeling “Ik heb niets te melden maar wilde toch wat plaatsen’ )
  10. Steel niet andermans content en zet er vervolgens je naam achter. Dit is een belangrijke, want je zult je verbazen hoeveel blogs puur en alleen bestaan uit gestolen content. Gestolen foto’s, gestolen tekst, gestolen alles. Dat is níet de manier om een blog te runnen. Zorg ervoor dat je authentiek bent en blijft. Wil je iets van iemand anders gebruiken? Vraag het dan en plaats op zijn minst een link terug naar de oorspronkelijke blog. Wel zo netjes… Als ik echt zelf geen foto heb voor bij een stukje, koop ik soms illustraties via een stocksite. Dat is heel betaalbaar en beter dan jatten.

Delen is fijn!