Tja en zo zit je dan ineens alweer aan het einde van 2018. Een traditie is natuurlijk om altijd even terug te kijken op het afgelopen jaar en wat er goed ging en niet zo goed ging. Het was een beetje een gek jaar vind ik eigenlijk. Er gebeurden hele leuke dingen maar ook mindere dingen.

Persoonlijk zat ik even in een dip. Wist niet welke kant ik nou op moest gaan. Blijven fotograferen? Of wat “anders” gaan doen? En wat moest dat “anders” dan worden? Ik schreef aan het begin van dit jaar al over mijn zoektocht en wat ik wilde gaan doen afgelopen jaar. Een deel van me weet dat nog steeds niet maar het begint wel langzaam maar zeker steeds meer vorm te krijgen. Maar goed, laten we beginnen bij de highlights van het afgelopen jaar!

Op reis

Ik maakte weer een fijn aantal mooie reizen afgelopen jaar. Een van de highlights was natuurlijk de rondreis door het oosten van de US met Tom samen. Maar ook de reis naar Indonesië vorige maand was echt wel een hoogtepuntje, evenals de mooie reis door Ierland die ik met Ellen maakte, de blogger battle in Duitsland met Esmee. O en de trip naar Turkije natuurlijk! Tom en ik gingen ook nog een midweek naar het fijne Newcastle toe.

Al met al een jaar vol met mooie reizen. Voor volgend jaar staat er nog niet zo veel op de reisplanning maar we gaan in ieder geval samen in maart naar Wenen, waar ik echt heel erg benieuwd naar ben!

Trainer hormoonfactor

Ik maakte mijn opleiding voor trainer hormoonfactor af en haalde – eigenlijk stiekem een beetje tegen de verwachting in – mijn diploma in september.  Verwacht ook zeker volgend jaar de nodige nieuwe artikelen over hormonen en de invloed van voeding op je hormonen. Die vind je allemaal hier terug.

Paleo Magazine

Toch wel een hoogtepunt voor mij is het feit dat ik vanaf het afgelopen decembernummer alle recepten en fotografie doe voor het paleo magazine. De vrijheid die ik heb in het bepalen van de recepten en de fotografie vind ik echt heerlijk. Het is veel werk, elk kwartaal een recept of 55 bedenken, maken en fotograferen is echt niet in een weekje gebeurd, maar het geeft me wel enorme voldoening. Ja meer dan wanneer ik een kookboek voor iemand fotografeer. Misschien gek maar ik ben er enorm enthousiast over. Qua werk was dat denk ik wel het hoogtepunt al heb ik zeker ook meegewerkt aan een aantal hele leuke projecten. Het koekjesboek van Elisabeth (aka de koekjeskoningin) is er eentje van, maar die is nog niet uit. (maart of mei geloof ik) Het nieuwe boek van Hannah & Tom The Recipe Guide wordt denk ik ook een topper en nou ja de rij is nog veel langer. 🙂

De beste posts van afgelopen jaar

Met meer dan een miljoen bezoekers en zo’n slordige 2,5 miljoen pageviews was 2018 een goed jaar. De site groeit nog steeds gestaag door en elke maand is het aantal bezoekers net iets meer dan de maand ervoor. Maar wat waren de meest populaire posts van afgelopen jaar?

  1. Erwtensoep is dit jaar de winnaar (60.000 keer gelezen) op de voet gevolgd door
  2. Snel kerstdessert (52.000) en
  3. de ultieme clubsandwich (40.000)

Het grappige is dat dit allemaal ‘oude’ posts zijn of in ieder geval posts die al een aantal jaar online staan. Ter vergelijking: de beste post van afgelopen jaar die ook afgelopen jaar gepost zijn:

  1. Snelle pastasalade met kip en pesto (16.000 views)
  2. Zelf yoghurt maken (5193 views)
  3. Lekker makkelijk: noodles met kip (4872 views)

Foodfotografieschool!

Een hoogtepuntje vond ik ook zeker wel de oprichting van de foodfotografieschool. Dat is typisch zoiets wat je bedenkt en wat dan ook meteen aanslaat bij iedereen. Zó leuk! Ook voor volgend jaar ga ik daar zeker mee verder en ik heb nog genoeg “wilde” plannen wat dat betreft dus wordt vervolgd! Dat betekent wel dat ik serieus aan het overwegen ben om te stoppen met de live workshops. Na 7 jaar (of zoiets) wordt het voor mij tijd voor iets anders, maar niks veranderlijker dan ik dus we zien het wel.

 

De dieptepuntjes

Een van de grootste dieptepunten vond ik wel het overlijden van een van mijn reismaatjes, Heleen. Veel te jong en veel te snel. Ondanks dat we niet meteen heel close waren hakte die er toch best in.

En wat ik al zei in het begin; ik zat professioneel en daarmee ook persoonlijk in een soort periode waarin ik niet zo goed wist wat ik nou eigenlijk verder wilde. En dat is ook niet echt een lekker gevoel. Maar dat begint eigenlijk steeds meer vorm te krijgen dus die dip ben ik alweer uit.

Een ander soort van dieptepuntje is dat ik mijn sporten helemaal heb laten verslonzen. (is dat een woord?) Ik stopte met Nicole (personal trainer) en vanaf dat moment deed ik ook gewoon niks meer. Ik heb die stok achter de deur blijkbaar heel hard nodig. Dus volgend jaar ga ik weer terug naar Nicole. Misschien in een andere vorm, dat zien we nog wel, maar ik moet echt weer wat gaan doen. Zeker met mijn enkel is dat drie keer zo belangrijk als normaal. En voor iedereen is het al belangrijk. Dus….

Morgen (ja echt) begin ik met een whole30, maar daarover morgen meer!

Delen is fijn!