Indonesia | simoneskitchen.nl

Wat een prachtige reis was het weer dit keer! We zijn net terug van drie weken naar Indonesie. De reis ging over de Sunda eilanden, dus Lombok, Gili Meno, Sumbawa, Komodo en Flores en nog als afsluiter twee dagen in Bali.

De Sunda eilanden zijn bij het grote publiek vrij onbekend met als gevolg dat we amper toeristen zijn tegen gekomen de afgelopen drie weken. Dat heeft natuurlijk voordelen maar ook nadelen, want veel voorzieningen zijn er niet voor onze westerse verwende mensen en wat er is valt vaak van ellende uit elkaar (soms letterlijk zoals in het geval van een complete wc-pot plus stortbak die ineens omdonderde terwijl Tom zich stond te scheren!!)

Prachtige wandelingen gemaakt door sawa’s, bergen en jungle’s. Vooral erg veel nasi en mie goreng gegeten…. Ik had me van tevoren iets meer voorgesteld van de Indonesische keuken, maar ook hier weer geld dat het een nadeel is als je in arme gebieden reist. Er is soms gewoon niets anders, maar na drie weken komt het dan ook wel je keel uit hoor! Dan is het heerlijk als je op Bali weer eens een lekker broodje kan eten…mmm… Ja ja, ik weet het, we zijn verwend!

Monkey Forest Ubud, Bali | simoneskitchen.nl

De groep was leuk om de gebruikelijke stoorzender na. De temperaturen vooral op Sumbawa waren soms echt niet om te harden zo warm. Vooral in Riung (aan de kust) zaten we in een hotel met een binnenplaats. Als je dan op de binnenplaats was kwam er echt geen zuchtje wind naar binnen en dan is het warm, warm en nog eens warm. Dan zit je muisstil in de schaduw en alsnog te zweten als een otter. Ook dan ga je het Nederlandse gematigde klimaat toch weer wat meer waarderen. (wat je vreemd genoeg heel snel weer vergeet als je thuiskomt in de stromende regen!!)

Hoogtepunten van de reis vond ik Tetebatu, schitterende omgeving en wat koeler omdat het hoog in de bergen lag, de Komodo boottocht van twee dagen met heerlijk eten (vanuit een onooglijk klein prut keukentje aan boord, echt wonderbaarlijk lekkere maaltijden!!) en prachtige snorkeltochten en natuurlijk de Komodo dragons…

En nu dus weer thuis en verder met het normale leven!

Delen is fijn!