Simone's Kitchen

Taste Nespresso – Hoe koffie en culinair samengaan

Emanuel Renaut en voorgerecht met schorseneren en zwarte truffel

Emanuel Renaut en voorgerecht met schorseneren en zwarte truffel

Laten we eerlijk zijn; hoe vaak maak je het nou mee dat je een uitnodiging krijgt om te gaan genieten van de creaties van een drie sterren Michelin chef? Toch niet alle dagen lijkt mij zo. Mij was het in ieder geval nog niet eerder overkomen dus je kunt je wellicht voorstellen dat ik volmondig met ‘ja’ antwoordde op de vraag of ik  mee wilde/kon.

Emanuel renout tussengerecht van zeeduivel met snoek bisque en Grand Cru Indriya

Emanuel renout tussengerecht van zeeduivel met snoek bisque en Grand Cru Indriya

Het diner begon relatief laat (nou ja ik ben een Nederlander he..) om half negen ongeveer. Het L’Atelier Nespresso is een in de basis een popup restaurant, alhoewel dat misschien niet helemaal de goede benaming is voor dit geweldige evenement dat elke keer op een andere (geheime) locatie in de wereld kan plaatsvinden. De Bocuse D’Or vond dit jaar ook plaats in Lyon, gelijktijdig met het L’Atelier Nespresso op de 27e was er ‘s avonds een diner voor VIP gasten en genodigde pers en bloggers. Fantastische locatie in wat – geloof ik – een fotostudio is in het normale leven. Bij binnenkomst was het al een drukte van belang. Het gezelschap bestond uit vele nationaliteiten en de tafelindeling was min of meer per land of regio gerangschikt. Aan onze tafel zat Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen enne…. nog zo wat.

20150127-MH2A5641

Het menu was samengesteld door chef’s Emanual Renaut en David Toutain (zie onderaan voor meer info) en de uitdaging voor de chef’s was om een menu te creëren rondom het thema koffie. Het leek mij dat koffie met dessert een makkelijke opgave was, maar voor alle gangen? Daar kon ik me dan weer weinig bij voorstellen.

Makreel door David Toutain

Makreel door David Toutain

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de koffie bij het allereerste gerecht niet heb geproefd. Het gerecht zelf was heerlijk; spaghetti van schorseneren met zwarte truffel en naar ik heb begrepen zat er wat koffie poeder overheen maar dat was te subtiel voor mij. Bij het tweede gerecht echter was de koffiesmaak overduidelijk aanwezig. Zeeduivel met koffie. Als je het zo zegt dan verwacht je toch niet veel, maar het was subtiel en paste wonderwel bij het gerecht. De zeeduivel was samen met het kalfsvlees mijn favoriet.

Quasi de veau met paddestoeltjes en Granc Cru Vivlto Lungo door David Toutain

Quasi de veau met paddestoeltjes en Granc Cru Vivlto Lungo door David Toutain

We zaten op een goede plek om de bedrijvigheid in de keuken te kunnen zien. Dat was volledig open dus je had alle zicht op wat er allemaal gebeurde en zoals je wellicht aan de foto’s kunt zien was het redelijk hectisch! Alle gasten moesten natuurlijk op exact hetzelfde moment (per tafel dan) hun gerecht krijgen en ook fijn als een warm gerecht dan nog warm is. De ruimte was natuurlijk niet van oorsprong ingericht als keuken dus ik vind het een sterk staaltje van kunnen als je dan toch zulke mooie en verfijnde gerechten tevoorschijn kunt toveren.

Hazelnoot dessert door David Toutain

Hazelnoot dessert door David Toutain

Persoonlijk vond ik de makreel het minste gerecht van de vijf, maar andere gasten vonden dat nou juist weer een topgerecht, waaruit maar weer blijkt dat over smaak niet valt te twisten. Het dessert zag er wat vreemd uit. Ik dacht in eerste instantie dat we een stoeptegel kregen.. 🙂 Dat bleek een hele luchtige hazelnootmousse te zijn, maar het was wel echt veel te veel.

En natuurlijk werd de avond afgesloten met een glaasje Nespresso na. De wijnen tijdens het diner werden verzorgd door ‘s werelds beste sommelier Paolo Basso. Niks was aan het toeval overgelaten!

Er gaan geruchten dat L’Atelier Nespresso volgend jaar naar Belgie gaat. Als je in de gelegenheid bent zou ik proberen om een plekje te bemachtigen voor een onvergetelijke ervaring!

Emanuel Renaut behaalde in 2012 zijn derde Michelin ster. Hij volgde zijn culinaire training in Parijs, begon zijn carriere bij Les Ambassadeurs samen met Christian Constant. Hij zwaait vervolgens gedurende 7 jaar de scepter in de Claridges keuken in Londen en keer terug naar de bergen in Megève in 2004. Hier creëert hij zijn huidige restaurant Le Flocon de Sel.

David Toutain kwam eigenlijk min of meer bij toeval in aanraking met koken. Hij volgde een klasgenoot en een paar jaar later vond hij de betekenis van zijn leven. Op de leeftijd van 20 jaar komt hij binnen bij L’Arpège waar Alain Passard op dat moment zijn focus verlegd naar groentes. Binnen een jaar wordt David de second in command en het blijkt dat planten zijn passie zijn. In de jaren hierna werkt hij in Spanje en New York om uiteindelijk in 2010 terug te keren naar Frankrijk en daar L’Agapé Substance te openen. In 2013 gaat hij een jaar ertussenuit om andere smaken te proeven over de wereld, om aan het eind van 2013 in Parijs zijn restaurant David Toutain te openen en in 2014 lanceert hij Identi-T een dining room naast zijn restaurant… En hij begint nog maar net!

 

Disclaimer: Ik was bij L’Atelier Nespresso op uitnodiging van Nespresso maar alle meningen zijn die van mijzelf.

 

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.