Surf’s up in Weligama, Sri Lanka

Met een huid gekust door de zon, de zoute smaak van de zee op je lippen, de wind in je haar en een surfboard onder je arm. Ja dat plaatje heb ik tijden geleden al in mijn hoofd geschetst en dat plaatje wilde ik wel eens uit laten komen.

Mijn keuze is gevallen op Weligama in Sri Lanka, een kustplaatsje in het zuiden dat bekend staat om golven die geweldig zijn voor beginnende surfers. Ik verblijf met mijn reismaatje in ‘Raja’s Guesthouse’, met een ontzettend gastvrije eigenaar die iedere avond een heerlijk familiediner voor alle gasten verzorgt.
Nou, 7:00 ’s ochtends maak ik mijn opwachting in een heuse surfoutfit op het strand. De zoon van Raja neemt de honneurs waar om een lesje surfen te geven. Hij leert ons de basisprincipes op het strand met behulp van het board en dan is het tijd om echt de zee in te gaan. Een beetje nerveus ben ik wel, want ik heb geen idee hoe ik dit ga ervaren. Om een voorsprong te krijgen op de golf krijg ik in het begin van zoonlief steeds een zetje, peddelen komt later. Na een paar keer proberen krijg ik de balans te pakken en sta ik voor het eerst in mijn leven op een surfplank en laat ik me voortbewegen door een golf! Een kick, echt waar!

Surfen in Sri Lanka | simoneskitchen.nl

Wat achtergrondinformatie. Ik ben niet zo’n held in zee omdat ik niet heel goed kan zwemmen, ik bang ben de golven niet aan te kunnen en ik als de dood voor vissen ben. Maar op de surfplank voel ik me voor het eerst in mijn leven stoer in zee en heb ik het idee dat ik de golven juist ten positieve kan gebruiken. Er komen hele scholen vissen naar de kust die je al kunt zien aankomen in de golven. Ik leg uit aan mijn kersverse leraar dat ik dat best spannend vind maar ik laat me geruststellen dat ze echt niets doen. Dus ook deze angst trotseer ik en ik focus me op mijn surfplank. Deze ervaring kan niemand me meer afpakken!

In het guesthouse verblijven we ondertussen met een vast clubje mensen. Overdag wordt er gesurft, gerelaxt en van het lekkere weer genoten. Als een soort familie genieten we met elkaar van het lekkere eten dat Raja ons iedere avond voorschotelt. ’s Avonds niet te gek laat naar bed want ik wil het surfen blijven oefenen.
Met redelijk succes lukt het me weer om golf na golf te pakken en zelfs kleine bochtjes te maken. Dankzij de goede hulp van mijn leraar! Dan wordt het tijd om op eigen houtje een golf te pakken. Zonder zetje en zelf peddelen krijg ik het nog niet helemaal onder de knie. Gevolg is dat ik de golf mis en licht gefrustreerd achterblijf in het water. Het surfen vraagt veel van je doorzettingsvermogen en balans. Dat zit allebei wel goed maar de perfectionist in me wordt uitgedaagd. Maar prima, ik oefen vrolijk verder. Ik merk dat ik het leuk vind maar dat de frustratie om het goed te willen doen en de vermoeidheid me opbreekt. Dus ik laat het voor wat het is en steek de ervaring in mijn zak.

Mooi om te merken wat het surfen met me doet. De kick van de golven pakken  ten opzichte van de uitdaging die het me mentaal geeft. Weligama is dé plek om als beginner een poging te doen tot surfen en wat heb ik ervan genoten. Ik ben geen natuurtalent en het zal nooit mijn grootste hobby worden, maar dat plaatje waar ik het aan het begin over had… Die is uitgekomen!

Surfen in Weligama | simoneskitchen.nl

Bewaren

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Nienke Drenkelford

Nienke Drenkelford

"Ik wil anderen inspireren" zei Nienke een poos geleden tegen zichzelf. Een passie voor het leven en de behoefte dit ten volste te beleven om vervolgens haar ervaringen te delen, dat is haar doel. Be inspired!

2 comments

  1. Mooi. Je zou er zin van krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *