Simone's Kitchen

Streetfood – Het beste food?

Streetfood in Asia | simoneskitchen.nl
Op reis vind ik het echt een van de allerleukste dingen om rond te struinen op markten. Kijken wat voor exotische ingrediënten er te koop zijn en dan uiteindelijk eindigen bij het gedeelte waar eten wordt geserveerd. Meestal voor de locals, want niet elke toerist waagt zich aan de lokale lekkernij.

Ik vind het vaak wel lastig. Wat kun je nu wel of niet eten? Tenslotte zit niemand te wachten op heftige buikkramp of een voedsel vergiftiging. Zo hadden wij al eens een reisgenoot die bijna de reis niet had overleefd door het eten van paté in Madagaskar… Toegegeven: niet de slimste keuze maar het is natuurlijk gebeurt voor je er erg in hebt.

Streetfood in Azie | simoneskitchen.nl
In Azië vind ik het makkelijker als in andere landen. Vaak sta je erbij als iets vers wordt gemaakt zodat je zeker weet dat het niet al uren in de zon ligt te ‘rotten’ . Druk is goed. Als de locals zich verdringen om wat bij de stal te kopen, dan kun je er wel vanuit gaan dat het zo snel gaat dat het ok is om te eten.

Bovendien geeft het eten in een restaurant in hetzelfde land echt niet meer garanties op vers eten. Want laten we eerlijk zijn: de spullen die ze daar gebruiken hebben ze waarschijnlijk gewoon gekocht op precies dezelfde markt.

Markt in azie | simoneskitchen.nl

Hoe doe jij dat op reis? Ben je onverschrokken en eet je alles dat je tegenkomt of vermijd je ten alle tijde de Streetfood stalletjes? En wat is jouw favoriete snack, hapje of gerecht dat je ooit at op reis?


Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

19 comments

 1. Ik doe precies wat jij nu ook vertelt: is het druk en wordt het voor mijn neus klaargemaakt? Dan vertrouw ik het en durf ik het gerust te eten. Zo niet, dan sla ik even over.

 2. Wat je zegt: in een keuken kan het ook goor zijn.. Ik ben gek op de Jalan Alor en vind het altijd een feest om daar wat te eten. In Cambodja ben ik ooit heel ziek geworden, al was het eten wel mega lekker. Ik ben daardoor iets kieskeuriger geworden 😉

  • Ja ik let altijd wel op hoor waar ik ga eten. Ik heb eigenlijk tot nu toe alleen echt problemen gehad in Marokko… En dat terwijl ik toen echt wel heb opgelet maar waarschijnlijk het theewater niet goed doorgekookt… Tja en dan hang je al!

 3. Tja, hoewel ik dol ben op voedselmarkten ga ik er buiten Europa toch niet vaak aan. Drie bezoeken aan Mexico stond voor mij gelijk aan drie bezoeken aan het lokale ziekenhuis. Voor mij blijft het dus vooral kijken en erg oppassen. In Azië heb ik slechts Japan bezocht, en ik vertrouw de Japanners waar het op eten aankomt meer dan de Nederlanders 😉

  • O dat is niet zo fijn Ester! Ik geloof ook niet dat wij in mexico streetfood hebben gegeten… Althans ik kan me dat niet meteen herinneren. Ja dat je het in Japan wel aandurft dat kan ik me voorstellen! Wel jammer want het is over het algemeen in Azie best ok (met een enkele uitzondering dan he… ;))

 4. Ik vind het ook heerlijk om te struinen langs streetfood stalletjes. Gezond verstand gebruiken inderdaad, goed kijken en vooral lekker proeven 😉

 5. Ik eet idd alleen bij de drukke kraampjes. Hoe meer locals, hoe beter!

 6. Ik gebruik mijn neus en mijn gezond verstand: daar waar veel mensen eten, waar een “wachtrij” staat en het eten er simpelweg vers uit ziet. Ook kijk ik graag eventjes naar hoe ze eten klaar maken (koks die lopen te snotteren en hun neus afvegen met dezelfde hand als waarmee ze in hun soep roeren, daarvoor pas ik). Ik vind het alleszins heerlijk, het (Aziatische) streetfood. Altijd weer teleurgesteld als ik hier in BE nasi goreng eet 😉

  • O gadver.. ja die koks die dan allesbehalve zelf hygienisch zijn… Die slaan wij ook altijd even over. Ik vind het ook altijd leuk om te kijken hoe ze het eten klaar maken dus dat doe ik toch al meestal voordat we gaan eten. En soms is het dan voorgekomen dat we toch maar doorliepen! Nasi goreng in Belgie (of Nederland) is natuurlijk eigenlijk niet te vergelijken ook…

 7. Heerlijk om van alles uit te proberen, maar gezond verstand voorop. Zoals als vaker gezegd, is het druk met lokale mensen, dan durf ik daar te eten. Rauwe groentes of siropen die aangelengd worden met water doe ik dus niet, je weet nooit wat er in het lokale water zit en 1x giardia is meer dan genoeg. En ja, je kunt wat oplopen omdat je net een verkeerd gerecht hebt gekozen. Maar dat kan je helaas net zo goed gebeuren in “echt” restaurant in het buitenland.

  • Dat is absoluut waar Sas en met gezond verstand kom je echt een heel eind. Rauwe spullen en lokaal water probeer ik ook altijd ten alle tijde te vermijden. En ja ik ben ook wel eens ziek geworden in een “echt” restaurant. Ik heb het idee dat het daar vaak eerder gebeurd juist omdat je geen zicht hebt op de keuken en ook niet goed kunt zien of iets oud is of niet.

 8. Leuk artikel en prachtige foto’s! Ik ben dol op streetfood vanwege het authentieke en echte gevoel. Maar eerlijk gezegd ben ik soms ook wel een beetje bang.. of in ieder geval voorzichtig. Vooral met vlees of vis. Mijn favo streetfood zijn de zachte Chinese gevulde broodjes die ik overal in China tegenkwam. Maar ook de verse citrusvruchtensapjes in Marokko. Heerlijk vers, en zo goedkoop 😀

 9. Ik eet eigenlijk alles. En let ook wel op. En het aller aller ziekst ben ik dus geweest van schelpdieren in een restaurant in Portugal…. 🙁

 10. Alleen al voor het streetfood wil ik terug naar Maleisië! 
  Ik ging daar in verschillende wijken eten. In de Indiase wijk at ik roti canai, één van de lekkerste dingen die ik ooit heb gegeten. In de Chinese wijk was de kip in meestersaus toch wel favoriet, die saus stond al 80 jaar onafgebroken te pruttelen. En in een afgelegen garage in Malakka at ik de lekkerste saté ooit gemaakt door 2 stokoude mannetjes. Qua Maleis eten; ik ontbeet altijd met Nasi Lemak……..menn, wat was dat lekker.
  In Mexico ontbeet ik als ik de kans kreeg met taco’s con pescado  met een aqua de Jamaica. Maar ook voor carnita’s maakte ik graag een omweg.
  Doodziek ben ik alleen in Nederland geworden. Van het eten van mosselen in een duur restaurant. Dat doe ik dus nooit meer. Mosselen in een restaurant bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.