Simone's Kitchen

Sticky fruit sticks

fruitspies met kokos | simoneskitchen.nl

 

Sinds wij in Chili wonen, staat vrijwel ieder weekend de barbecue aan. Niet omdat het hier altijd mooi weer is – wel bijna altijd, maar dat terzijde – maar omdat men in Zuid-Amerika gewoon graag op kooltjes kookt. En waar je mee omgaat, word je mee besmet. Zo ook met het barbecue virus.

Laatst schreef ik op mijn eigen blog dat ik niet zo’n zoet mens ben. Ik ben wel aardig, misschien ook wel grappig, maar zeker niet zoet. Als je daar meer over wilt lezen, check dat mijn blog ‘Zoet mens‘. Dat ik geen zoet mens ben, betekent niet dat ik niet van zoet houd. Zolang het maar makkelijk is en vooral lekker.

Wonend in een barbecue walhalla, komen dus ook de toetjes van de grill. Ik lees de laatste tijd steeds meer over het grillen van fruit en wilde dat ook weleens proberen. Dat resulteerde in deze heerlijke salade met gegrilde nectarine en mozzarella. De salade viel in de smaak, dus tijd om het fruit grillen naar een hoger niveau te brengen.

‘s Ochtends vroeg lagen de sateh-prikkers al te weken – zodat ze tijdens het grillen niet in de fik vliegen, wel zo handig – en niet veel later had ik 5 fruitspiesen klaar en mijn zoontje 3 stuks fruit opgegeten en 2 keer in zijn vinger geprikt. Ach, ieder zijn specialiteit.

Het toetje dat we die middag van de barbecue haalden, deed alle leed verzachten. Jammie, wat lekker!

Wat heb je nodig:

 • Slagroom
 • Kokosschaafsel
 • Kokoskoekjes (die de ijverige mama zelf mag maken)
 • Sateh-prikkers (van die lange)
 • Verschillende soorten – niet te rijp – fruit die bij verhitting stevig blijven, zoals:
  • mango
  • sterfruit (carambola)
  • papaya
  • kiwi
  • ananas
  • nectarine of perzik
  • banaan (bij voorkeur bakbanaan, die grote groene)

 

Leg de sateh-prikkers in een bak water en laat ze hier ongeveer een half uurtje in liggen, zodat ze zich goed kunnen volzuigen.

Snijd het fruit in grote platte stukken. Ik gebruikte banaan, mango en kiwi, maar laat je creativiteit er gerust op los. Rijg de stukken fruit voorzichtig aan de spiesen.

Doe de kokoskoekjes in een vijzel en stamp ze plat. Klop de slagroom zo stevig als je zelf lekker vindt. Ik vond een iets dunnere room lekker bij dit gerecht. Houd er wel rekening mee dat de room straks nog dunner wordt, als hij met de warme spiesen wordt geserveerd.

Grill de fruitspiesen in een grillpan of op een hete barbecue. Bij mij – geheel tegenstrijdig met alle emancipatie wetten – grilden de mannen buiten de spiesjes, terwijl mama binnen de slagroom stond te kloppen. Gezellig…

We hebben dit toetje een paar keer gemaakt dit weekend en het werkte het best om de spiezen op een ingevette bakplaat rechtstreeks op de kooltjes te plaatsen (dus niet op het rooster van je barbecue). Ik heb hier een speciaal bakje voor, maar je kunt ook gewoon een ijzeren plaatje of oude braadslee op de kooltjes zetten.

Vet de braadslee of het plaatje in met wat olie (zonnebloem of een andere olie met neutrale smaak) en leg de spiesjes erop. De fruitsuikers karamelliseren heel mooi en zorgen voor een zoet bruin laagje. Grill de spiesen ongeveer 3 minuten per kant.

fruit spies barbecue | simoneskitchen.nl

Serveer de warme fruitspies met een flinke dot room en bestrooi met de koelkruimels en het kokosschaafsel.

Geen kids aan tafel? Of juist daardoor behoefte aan een extra scheutje alcohol? Week dan het fruit van de volwassenen in een beetje rum. Pas wel op bij de barbecue, zodat je alleen de spies – en dus niet je wenkbrauwen – flambeert. 😉

Liefs, Lot

 

Delen is fijn!

Lot van den Bosch

Ik ben Lot. Liselot, maar Lot voor de mensen die me kennen. En jullie leren me nu ook langzaam kennen. Opgegroeid in een dorpje in Provincie Utrecht met een broer en vader die van eten houden en een andere broer en moeder die fantastisch kunnen koken. Samen leven, lachen, koken, eten en praten (vrij veel en ook best hard). Communicatiewetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Altijd gekookt. Altijd ver gereisd, veel gelezen, lekker gegeten en hard genoten. En tijdens mijn eerste baan begonnen met schrijven. Schrijven over eten. Gelukkig gewerkt voor leuke bedrijven en met fantastische collega’s! Verliefd, verloofd, getrouwd en een hele stoere peuter. Zijn eerste woord was auto, zijn tweede woord eten. Daarna volgden pap en mama. En nu, na 15 jaar in het Centrum van Utrecht, verhuisd naar Santiago in Chili. Volg mij op mijn persoonlijke en culinaire reis en ontdek samen met mij de bijzonderheden van de Chileense keuken en de Chileense eetgewoontes…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.