Martijn en Rogér

Happy St. Patrick’s Day!

Het is vandaag St. Patrick’s day. De dag dat – normaal gesproken – heel Ierland groen kleurt. Maar ja, dit jaar dus een hele andere viering dan de voorgaande jaren.

Nu heb ik mijn hart een beetje verpand aan Ierland. En als je me al een tijdje volgt weet je dat ik er inmiddels alweer drie keer ben geweest, maar er zeker snel weer terug ga als het weer kan.

St Patricks day
Groen ierland

St. Patrick’s Day

Om St. Patrick’s Day toch een beetje te vieren dit jaar werden we uitgenodigd door Bord Bia om deel te nemen aan een online Pub & Streetfood Event. Wel enorm jammer dat we al dat lekkers wat voor ons werd klaargemaakt niet konden proeven natuurlijk!

Want het evenement vond plaats in een prachtige nieuwe locatie in Gouda; het Weeshuis Hotel. Het hotel zelf is nog niet af, maar de chef die er gaat werken kon wel al in zijn gloednieuwe keuken terecht.

Weeshuis hotel

Martijn Kajuiter en Rogér Rassin

Martijn gaat straks als chef aan het werk in het nieuwe hotel en heeft ruim 13 jaar in Ierland gewerkt als chef dus kent het land en de vele mooie producten als geen ander natuurlijk.

Voor onze ogen werd er een prachtig Iers sodabrood gemaakt en daar werden weer een soort croutons van gemaakt met een rolletje – homemade – Iers rosbief. Martijn maakte verder een bapao en Rogér ging aan de gang met een heerlijke burger en met onderstaande pitabroodjes.

De Ieren staan natuurlijk bekend om hun geweldige vlees en hun oog voor kwaliteit. Bovendien ben ik echt wel fan van Iers rundvlees, niet alleen vanwege de kwaliteit maar ook doordat ze een hoge standaard hebben van dierwelzijn. Zo zijn de koeien minimaal 220 dagen per jaar buiten. Voor mij bewijzen de Ieren dat factory farming echt niet nodig is. En dat je met aandacht en liefde voor dier en natuur veel meer kunt bereiken.

Wil je meer weten over Bord Bia check dan hier.

Met Jody in Kilkenny

De meeste van de foto’s die je hier ziet zijn gemaakt tijdens een super toffe reis die ik mocht maken samen met Jody van Ongewoon Lekker. En natuurlijk een paar foto’s van het event. Hieronder kun je een van de recepten terugvinden die zijn gemaakt. Binnenkort ga ik zelf ook nog iets maken!

Check ook Paper Travels voor meer over St. Patrick’s Day!

Pitabroodjes
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Pitabroodjes gegrild, Ierse bavette, rode kool, mierikswortel/peterselie-crème, krokante uitjes, cressjes, lolovert

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gr Ierse bavette

Runder tartaar

  • 100 gr ansjovis
  • 100 gr olijfolie
  • 375 gr grove mosterd
  • 150 gr kappertjes

De rode kool

  • ½ rode kool fijngesneden
  • 2 el grove mosterd
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 el sushi-azijn of de eerder gemaakte zoetzuur
  • ½ el poedersuiker
  • Mengen en peper en zout naar smaak toevoegen.

Mierikswortel/peterselie-crème

  • 100 gr volle yoghurt
  • 50 gr eiwit gepasteuriseerd
  • 50 gr gembersiroop
  • 1 eetl citroensap
  • 25 gr azijn
  • 350 gr peterselie-olie
  • 2 eetl geraspte mierikswortel
  • Zout en peper

Instructies

  • De bavette fijn snijden met het mes.
  • Voor de ingrediënten van de rundertartaar alles samenvoegen en met staafmixer mixen. Meng met 150 gr van de fijngesneden bavette.
  • Voor de rode kool meng je alle ingredienten en je brengt het op smaak met peper en zout
  • Voor de mierikswortel/peterselie creme doe je alle ingrediënten in een blender behalve de olie.
  • Blender laten draaien en de olie in een straaltje toevoegen.
  • Op smaak brengen met zout.

Voor het pitabroodje

  • Broodjes grillen en doormidden snijden, vullen met wat groene sla en de koolsalade. Plaats daarop 80 gr losse aangemaakte bavette, daaroverheen in een spuitflesje wat mierikswortel/peterselie-crème.
  • Garneren met cressjes en krokante uitjes.
  • Serveren op een handige schaal met servet.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!