Ieder jaar na de feestdagen zie (en soms ervaar..) ik hetzelfde: een fikse verkoudheid of zelfs griep. Ook dit jaar was het weer raak na al die pepernoten, gourmetschotels en oliebollen. Niet alleen door de slechte voeding in de decembermaand is de weerstand laag. Wat te denken van de onregelmatigheid, te weinig nachtrust en misschien wel die decemberstress van de sinterklaascadeautjes en luxe kerstdiners. Ons lichaam kan het best hebben om een kort uitstapje naar een minder verantwoorde leefstijl te maken. Maar, als die uitspatting maand lang duurt is het toch wel een ander verhaal.

canstockphoto7933121

Met een verlaagde weerstand ben je extra vatbaar voor een griep of verkoudheid. Als je het virus of verkoudheid te pakken hebt, werkt een stuk fruit niet meer om het uit je lijf te weerhouden, wel te verbannen! Een reden des te meer om je gezonde leefstijl weer snel op te pakken. En ja, dan is een extra stuk fruit nodig. Dit, om je lijf de eerlijke kans te geven weer snel op te knappen.

Op een zondagmiddag app-te ook Simone me, “Nicole, ik voel me niet lekker, is het verstandig om te trainen?” Een feit dat je zelf moet vaststellen is of je koorts hebt. Zo ja, dan mag er per definitie niet getraind worden. Je lichaam heeft alle energie nodig om te kunnen herstellen. Op zo’n moment mag je niet nog meer van je lijf vragen door dit te belasten met een (te zware) training.

Niet alleen koorts is een graadmeter om wel of niet te trainen. De thermometer kan wel uitwijzen dat je geen koorts hebt, maar hoe voel je je? Heb je last van een beginnende bronchitis? Hoofdpijn door een voorhoofdsholte ontsteking? Ook dan is het niet raadzaam om te trainen. Maar, een snotneus en een kuchje? Dan kan er prima getraind worden. Ook al voelt het minder fijn.

Sporten met een griep of verkoudheid | simoneskitchen.nl

 

Als trainer zou ik de training aanpassen. Dat houdt in; minder hoge hartslag tijdens een cardio workout (belasting <80% van je maximale hartslag), een minder lange training in tijd , het aantal sets bij krachttraining naar beneden bijstellen en de rusttijden tussen de sets en oefeningen verhogen. Dit om je lichaam de tijd te geven weer even te herstellen. Train ze!

Delen is fijn!