Soep van geroosterde tomaat en geroosterde kikkererwten
Persoonlijk ben ik fan van bonen in het algemeen en nou ja, eerlijk is eerlijk van kikkererwten in het bijzonder. Zeker als we een vegetarische maaltijd eten komen daar vaak bonen bij. Dus toen ik hoorde van de oproep van Herman den Blijker om een bonenplantje toe te voegen aan de bekende moestuintjes, vond ik dat een briljante actie.
Het leuke is dat HAK op de oproep van Herman is ingesprongen en een bonenplantje als aanvulling op het moestuintje heeft. Nu nog hopen dat ik met mijn niet zo erg groene vingers het boontje tot een echte plant kan laten groeien. Haha… Ik ben al tevreden als mijn plantje er één boontje uitperst. Dan kan ik hem straks – als het weer wat beter wordt in ons mini moestuintje zetten. Wil je ook weten hoe je zelf een bonenplantje kunt maken of krijgen, check dan hier voor alle info.
Wat kun je nou eigenlijk allemaal met bonen? Blijkbaar zijn er toch nog veel mensen die moeite hebben om verder te komen als de standaard chili con carne of capucijners met piccalilly (overigens ook erg lekker!) HAK heeft een flink aantal soorten bonen in het assortiment en introduceert dit jaar ook nog eens drie nieuwe bonenmixen. Het zou simpelweg zonde zijn als je je tot bruine bonen en capucijners zou beperken. Want bonen zijn gezond, voedzaam en ook nog eens erg lekker. Vol met vezels, eiwitten en ook nog eens vetarm en rijk aan allerlei andere voedingsstoffen. Om je op weg te helpen heb ik alvast drie recepten met bonen gelinkt zoals deze witte bonen en ricotta salade of een heerlijke linzensoep of mijn kikkererwtenburger! En dan natuurlijk een nieuw recept.
Deze soep is geïnspireerd op een recept van The Green Kitchen stories en is behalve heel veelzijdig (en vegetarisch) ook nog eens heel lekker en gezond. Soep is per definitie al de ideale manier om overgebleven groentes te gebruiken dus het is makkelijk om te variëren en met – in dit geval – kikkererwten erbij heb je een volwaardige maaltijd op tafel.
Als mijn bonenplantje groot en sterk is, gaat hij hier de tuin in. En dan ga ik ervoor zitten om te kijken wanneer er een heus nieuw boontje tevoorschijn gaat komen. Kan echt niet wachten op de zon en de warmte! (en verse tomaten uit eigen tuin en hopelijk ook heuse boontjes!)
Wat is jouw favoriete bonensoort?
Soep van geroosterde tomaat en kikkererwten
Ingrediënten
- 1 kilo tomaat door midden gesneden
- 1/2 courgette in kleine stukjes
- 450 gram kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
- paar takjes tijm
- 250 ml groentenbouillon
- paar geroosterde paprika uit pot
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 1 tl paprika poeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Doe de tomaten op een bakplaat of grote ovenschaal en voeg de courgette, de kikkererwten en de knoflook toe. Bestrooi met de paprikapoeder, wat grof zeezout en peper en doe de tijm erbij. Besprenkel ruim met olijfolie. Zet ongeveer een uur in de oven of tot de tomaten her en der een beetje geblakerd zijn. Hou een paar kikkererwten apart om te decoreren.
- Doe over in een pan en voeg 250 ml groentenbouillon toe en de geroosterde paprika. Gebruik een staafmixer om alles te pureren (kan ook in een keukenmachine) en voeg eventueel extra bouillon toe als je de soep te dik vind.
- Doe in soepkommen, bestrooi met de kikkererwten en serveer meteen.
- Lekker met een stuk stevig brood
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Een heel uur in de oven is wel lang! En ik mis de olijfolie in de omschrijving, terwijl het wel bij de ingrediënten staat. Ik heb het maar over de ingrediënten gesprenkeld voordat de ovenplaat de oven in ging. Ben benieuwd naar de smaak van deze soep.
Hoi Mieke,
Ja dank je ik zag dat ik de olijfolie ben vergeten in de omschrijving heb het er nu bij gezegd.
De toomaten moeten echt roosteren en dus her en der een paar zwarte plekjes is niet erg. hoe lang het duurt, ligt geheel aan de grootte van je tomaten dus even in de gaten houden en af en toe checken. Bij mij stond het er echt een uur in voor het naar mijn ‘smaak’ was. Ben benieuwd wat je ervan vind!
it looks suuper deliicious 🙂
https://aspoonfulofnature.wordpress.com/
Oooh, dit klinkt lekker. Wij zitten op het noorden, dus doen alleen bladgroenten, knollen en kruiden het goed. Dus hadden ze maar snijbiet enzo in de groentetuintjes gedaan 😉 Maar de sla gaat wel lukken. Hier trouwens ook een kikkererwten fan (maar wel een luie hoor, uit blik… dat weken duurt me veel te lang).
O hier hetzelfde hoor! Ik neem altijd kikkererwten uit blik of pot. Dat geweek duurt me te lang en dan vergeet ik het net als ik ze nodig heb!