Smullen op Bali

bali2

Bali, een plek waar mijn houding in het leven een andere wending heeft gekregen. Een plek waar ik een yogaopleiding heb gedaan. Een plek waar ik mooie mensen heb mogen ontmoeten. Een plek waar ik een klein stukje van mijn hart ben verloren. Maar ook een plek waar ik mijn liefde voor eten nieuw leven heb ingeblazen!

Indonesië is wat eten betreft het land van de zogeheten ‘warungs’. Van oudsher kleine zaakjes van bamboe, hout en later ook baksteen. Ze zijn er in allerlei variaties maar worden bijna altijd gerund door een traditionele Indonesische familie. Mijn ervaring met warungs is niet eens gewoon positief te noemen, eerder ontzettend geniaal!

 

Een warung, hoe leg je dat uit. Stel je een buffet voor met allerlei soorten vlees, vis, groenten, ei in alle soorten en maten en niet te vergeten de noodles, witte en rode rijst. Ik als vegetariër kon m’n lol op! Ik ben niet zo gek op tofu maar ik heb een andere vleesvervanger ontdekt, namelijk tempeh, gemaakt van soja. Het water loopt me al in de mond als ik dit alleen maar typ. Afhankelijk van de familie die de warung runt ben je vrij om het eten zelf op te scheppen of het wordt voor je gedaan op basis van jouw keuzes. De kosten zijn afhankelijk van wat je hebt gekozen en het aantal scheppen dat je hebt genomen. Warungs zijn er in allerlei soorten en maten maar over het algemeen is het altijd goed te betalen.

 

De traditionele warungs waarborgen een deel van het heerlijke eten op Bali. Het eiland is een trekpleister voor Westerse toeristen en ook de eetgelegenheden zijn hierop ingesteld. Er worden nog steeds regelmatig nieuwe tentjes uit de grond gestampt. Bali wordt vooral aangetrokken door spirituele mensen, yogis, yoginis en surfers. Dat is ook terug te zien op de menukaarten van een groot deel van de eettentjes. Er is veel gezond eten te krijgen, van de welbekende quinoa tot hoemoes en van de gezonde buddha bowls tot aan smoothies .

bali1

Zit er tot nu toe nog niets bij waar het water u van in de mond loopt? Geen zorgen, bijna alle soorten voedsel is te vinden op Bali. Italiaans, Mexicaans, Frans en ook voor de zoetekauw is er genoeg te krijgen. Bakkerijtjes zijn er in overvloed en ik heb zelf een vergelijkend warenonderzoekje ingesteld om uit te zoeken waar de lekkerste cheesecake te vinden was!

Vanwege de yogaopleiding en mijn budget heb ik ook gebruik gemaakt van de lokale markt. Ik haalde heerlijk verse ingrediënten om mijn eigen ontbijt en lunch te bereiden. Met de diners en op vrije dagen heb ik natuurlijk dankbaar genoten van al het bovenstaande.

 

Mijn relatie met eten is altijd een beetje een haat-liefde verhouding geweest. Zo ook op reis. Ik wilde gezond eten maar ook genieten. Bali heeft me laten zien dat lekker eten niet ongezond hoeft te zijn. Daarnaast heb ik me ook weer eens durven laten gaan zonder me schuldig te voelen. Wat heb ik genoten van de taartjes. Het gaat allemaal om balans en dat heb ik daar voor een groot deel weer terug gevonden en niet alleen op het gebied van eten.

Nog even praktisch, je kunt het op Bali zo duur maken als je zelf wilt, dat vind ik ideaal. Als je jezelf écht een keer wilt verwennen is het voor Aziatische begrippen wat aan de duurdere kant. Maar zelfs minder luxe is het eten verrukkelijk dus laat dat je niet in de weg staan. Ik kan heel veel redenen geven om een keer naar Bali te gaan, en het eten is daar zeker één van!

bali3

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Nienke Drenkelford

Nienke Drenkelford

"Ik wil anderen inspireren" zei Nienke een poos geleden tegen zichzelf. Een passie voor het leven en de behoefte dit ten volste te beleven om vervolgens haar ervaringen te delen, dat is haar doel. Be inspired!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *