Na het ongeluk is mijn slaappatroon er niet beter op geworden. Eerst door de pijn, daarna door ongemakkelijke houdingen waarin je moet slapen met twee benen in het gips en weer daarna doordat je spieren pijn gaan doen van het vele liggen en zitten. Bovendien wordt je niet echt fysiek moe als je niet kunt bewegen zoals je zou willen.

Plus – en dat speelt ook nog wel mee – ik zit ook nog eens in de overgang en dat is traditioneel ook al niet de beste slaapperiode.

Dus ben ik eens in de lange lijst met “oplossingen” gedoken voor mensen die slecht slapen. Misschien heb je er iets aan. Ik ga ze allemaal proberen! (ok misschien niet allemaal…)

Slapeloze nachten | simoneskitchen.nl
  1. De eerste is misschien een inkoppertje maar een goed bed en een goed matras zijn wel essentieel voor een goede nachtrust. Een gemiddeld matras gaat een jaar of 8 mee, dus op tijd vervangen is een goed idee.
  2. Gebruik je bed alleen om te slapen en voor sex. Dus ontbijt er niet, lees er niet, computer er niet enzovoort… Dat is wel een dingetje want ik vind niks lekkerder als een luie zondagochtend met ontbijt op bed, boekje erbij enzovoort en voor het slapen gaan is de Ipad standaard. Misschien ook maar wat minder doen.
  3. Kun je niet slapen? Blijf dan niet eeuwig liggen woelen in bed, maar sta op en ga naar een andere kamer. Het schijnt dat je anders de slaapkamer gaat associëren met niet kunnen slapen.
  4. Geen dutjes doen in de middag. Nu is dit wel een grappige want op zoek naar tips en trucs zei de ene partij ‘doe wel dutjes’ en de ander ‘doe geen dutjes’. Omdat het laatste me het meest logisch lijkt, zet ik die hier neer. Bovendien ben ik niet van de dutjes (wordt altijd vreselijk brak van dutjes!) dus nog een reden.
  5. Sport regelmatig en ga vaak naar buiten om lichaamsbeweging te hebben. Sporten doe je dan overdag en niet vlak voor het slapen gaan want dat bevorderd de slaap weer niet.
  6. Probeer regelmaat aan te houden, dus ga niet in het weekend ineens heel laat naar bed of heel laat op. Dat verstoord je waak-slaap ritme en als je daar al last van hebt is het geen goed idee (heb je er geen problemen mee dan lekker zo doorgaan)
  7. Eet ’s avonds lichte maaltijden en geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan. Slapen op een (over) volle maag is gewoon niet lekker. Trust me, ik heb er ervaring mee.
  8. Verminder de inname van alcohol en cafeïne. Ik merk zelf dat ik na een paar wijntjes makkelijker inslaap maar na een uurtje of twee wakker wordt en dan niet meer kan slapen. Dus dat is zeker een goed punt voor mij. Bij 1 glas heb ik er overigens geen last van. En koffie is natuurlijk een bekende. Ik drink zelden om tien uur ’s avonds nog een kop koffie maar als ik er om acht uur eentje drink heb ik er – volgens mij – geen last van. Maar als je weet dat je er gevoelig voor bent, niet drinken dus. Ook geen thee, chocola en sigaretten overigens.
  9. De beste natuurlijke remedies tegen slapeloosheid zijn melatonine en valium. De laatste heb ik geen ervaring mee maar melatonine helpt me wel om in te slapen. Schijnt ook goed te werken om het ritme weer op te pakken als je jetlag hebt.
  10. Probeer je hoofd leeg te maken voor je gaat slapen. Heb je nog een mega to-do lijstje voor de dag erna, schrijf dat eerst allemaal op voordat je gaat slapen. Dan hoef je ’s nachts niet bang te zijn dat je iets vergeet of continue maar alles op een rijtje proberen te zetten.

Een aantal zou ik graag willen uitproberen (dat sporten bijvoorbeeld) maar ja, dat is even wat lastig he momenteel… 🙂 En de meeste zijn ook wel bekend denk ik, maar altijd goed om jezelf nog eens te herinneren aan wat je er zelf aan kunt doen. Nog een tip van een ervarings deskundige; het helpt ook om je enkel niet te verbrijzelen.. 🙂 Is heel goed voor de nachtrust…

Delen is fijn!