“…hey Nikita, is it cold…?” sinds ik het vliegticket heb geboekt, speelt dit nummer door mijn hoofd. Zou het plaatje met al mijn typische vooroordelen uitkomen? Of, word ik verrast? Na het zien van foto’s met besneeuwde grachten en kleurrijke suikertorens droom ik over Sint Petersburg. Over een winterwonderland vol matruschka’s, bontmutsen en met kaviaar gevulde Fabergé eieren.

Kerk van de Verlosser op het Bloed

Bureaucratie

De eerste verbazing is een feit als ik zonder ingewikkelde bureaucratische procedures, simpelweg online mijn visum aanvraag. Een 30 dagen toeristenvisum is bij wijze van stadspromotie zowaar gratis.
Sterker nog: bezoek je een voetbalwedstrijd tijdens de UEFA EURO 2020, heb je niet eens een visum nodig. Met het wedstrijdticket en een zogenaamd FAN.id zit je gebeiteld in het voormalig land van de hamer en sikkel.

E-Visum

Vodka vs. voda

Zodra ik de norse vrouwelijke douanier, met niet in de verste verte de looks van Nikita passeer, word ik ingehaald door een Rus wiens bagage rinkelt als een krat statiegeldflessen. Tja, véél drinken, typisch Russisch, schiet door mijn hoofd. Als het woord vodka en voda (water) maar één letter verschillen is een vergissing immers gauw gemaakt… *hik!*

In de reisgids lees ik dat vodka het verkleinwoord is van voda, oftewel: weinig water. Wanneer ik rond lunchtijd bij de supermarktkassa naast aanstekers, kauwgom en chocola ook vodka-to-go aantref, zie ik mijn kans schoon. Puur een impulsaankoop …uhm, in proost(nood)gevallen, ofzo?!

Vodka-to-go

Mijn reisgenoot vermoed dat ook hier ad fundum het devies is. Bij een buitentemperatuur van – 4 tot -7 zeggen we ‘na zdorov’ye‘ naast een vuurkorf op Holland Island. Maar helaas blend onze geadopteerde Russische lifestyle niet vlekkeloos in met de omgeving.
De kille, afwijzende blik van een agent werkt ontnuchterend. In niet mis te verstaan Russisch krijgen we te horen dat drinken in het openbaar niet is toegestaan. Verrassend! Ongestraft maar met hangende pootjes verlaten we de crime scene. Om hopelijk buiten het zicht van de geheime dienst de glazen alsnog achterover te tikken. Dit innerlijke vuur zal de ergste kou uit de lucht halen.

Ijsbaan bij Holland Island

High tsjaj

Achteraf moet ik bekennen niet één lallende rijke Rus of beschonken zwerver te zijn tegengekomen. En überhaupt geen agressie, of macho dominantie.

Nu ik erover nadenk zag ik niet op elke straathoek liquor stores. In de supermarkt mag na 22:00 zelfs geen alcohol meer verkocht worden.
Geniet liever, zoals de locals van de nationale drank ‘tsjaj’ (thee), nauw verbonden met de traditionele Russische cultuur. Het Four Seasons serveert een hartverwarmende High Tea en is daarbij zelf een mierzoete architectonische suikertaart.

Hazelnoot karamel tart

Taalbarrière

Nu is mijn Russisch matig tot njet. De taxichauffeur probeer ik tegemoet te komen door de belangrijkste woorden luid te herhalen met -ski erachter. Dan zal hij mij wel begrijpen. Banksi! … ATM-ski?! Die vlieger gaat dus niet op. Hoewel soms een taalbarrière, blijft hij vriendelijk. De Rus is niet heel coulant of overdreven charmant. Maar stug kan ik Sint Petersburgers niet noemen. Blij verrast!

Bontjes en ballerina’s

Hoe ziet de typische Rus er eigenlijk uit? Ik stel me vooral iets te zware mannen voor, met een uitgestreken gelaat. Weinig mimiek, wat een gebrek humor doet vermoeden.
Surprise! Onze gids kon er de grap wel van inzien, toen wij zijn dubbelganger aantroffen in de eregalerij van de Hermitage.

Gids met dubbelganger (r) in eregalerij Hermitage

Dat ik zelf weinig mensen zie lachen, kan ook aan mijn sub-zero comedy skills liggen. Al is bij deze temperatuur mijn gevoel voor stijl in een ANWB jas met wolmuts absoluut lachwekkend.

Om mij heen zie ik verzorgde vrouwen met gevoel voor mode. Geen ranke ballerina’s en weinig domme bontjes. Er zijn inderdaad opvallend meer vrouwen dan mannen in Rusland. En ze doen hun best om aantrekkelijk voor de dag te komen. Kou speelt voor hen geen rol.

Hermitage

Zo nu en dan marcheert een (vintage) bontmuts of nertsmantel in een wolk van amber-achtig parfum door het straatbeeld van Sint Petersburg. Stoffig of stylish? In elk geval bevestigt de uitzondering hier de regel. Weer een vooroordeel naar de pels.

De Russische keuken

Inmiddels heb ik trek gekregen van al die gesneuvelde aannames. Voor mijn vakantie sla ik er een Russisch kookboek op na en stel mijn verwachtingen naar beneden bij op het niveau van reuzel, vlees, aspic en zuur. Én lekker zwaar zuurdesembrood. Ook mijn tafelgenoten verwachten een smakeloze dis met weinig zout, peper of specerijen, doorgekookt en hoofdzakelijk aardappelen en draadjesvlees.

Bieten en zure room

De menukaart van restaurant Mahcapga is daarentegen zo mooi in beeld en inhoud dat ik er foto’s van neem. Uiteindelijk mag ik een exemplaar mee naar huis nemen. Er is zo veel te zien en te proeven. Hier is het uitzicht over de stad en de prachtig uitgelichte Izaäkkathedraal adembenemend. Ook bij Holland Island vinden we ruime keuze uit hippe restaurants met verassende items op de kaart. Ik laat me verrassen door veel trendy, internationale restaurants, soms zelfs hipster materiaal met een uitstekende selectie gerechten en dito wijn.

Als vegetarianski voel ik de biet wel hier in Sint Petersburg. Naast borsjtsj, de klassieke bietensoep probeer ik een bieten-en-noten paté met stevig brood, een portie gegrilde bieten met groente, knoflook, koriander en zure room en een bietensalade met kersen, zachte geitenkaas en een kruim dat lijkt op bastogne. Allemaal bijzonder smakelijk. Ten minste, als je van biet houdt. Maar, ook buiten het gebaande bietenpad is er volop variatie.

Modern Sint Petersburg

Waarschijnlijk had ik een traditioneler beeld bij deze bestemming. Van de eetcultuur, het klassieke rollenpatroon versterkt door stampende volksmuziek of een galmend kozakkenkoor. Maar Sint Petersburg is zowel tijdloos als modern. Met beats van Europese popmuziek uit de speakers. Duimpje omhoog!

Wat mij verder nog verraste …

De matruschka, voor velen een typisch souvenir is van Chinese oorsprong. Het representeert familie: oma, moeder en kind, maar ook de filosofische gedachte dat elk object uit een kleiner object bestaat, tot het kleinste atoom.

Het iconische Fabergé ei is het vakmanschap van een Franse juwelier, die na de val van de Romanov zelfs moest vluchten uit Rusland. Het eerste ei was een paasgeschenk aan de vrouw van de Tsaar.

En de laatste ontgoocheling: Nikita blijkt in Rusland een mannennaam te zijn!

Matruschka’s op straat te koop

Delen is fijn!