Simone's Kitchen

Sinaasappel tijm ijs en tijm, het plantje

Sinaasappel tijm ijs | simoneskitchen.nl

Deze week een dapper kruid in de schijnwerper: tijm.
De heerlijk pittig ruikende plantjes zijn er inmiddels in veel gekweekte varianten, maar de soorten die je veel tegenkomt zijn de zogeheten echte tijm en citroentijm; de laatste omdat die… heerlijk fris naar citroen ruikt, natuurlijk. De blaadjes aan de houterige takjes zijn verantwoordelijk voor de geur en smaak en bij gebruik van dit kruidje worden de takjes ook vaak verwijderd nadat de smaak is afgegeven.

Waarom noem ik het een dapper kruid?
Omdat er aangenomen wordt dat deze plant zijn naam ontleend aan het Griekse woord voor ‘moed’; thumus. De Romeinse soldaten namen een tijmbad om sterker te worden en Engelse ridders hadden vaak een takje tijm op schilden en symbolen om ze moed te geven. Ook zijn er recepten vanuit de Middeleeuwen gevonden die vertelden van tijmsoep en hoe je hiermee van je verlegenheid af kon komen en Schotse clans die er thee van trokken om nachtmerries te voorkomen. Allemaal zaken die tegenwoordig met alcohol worden opgelost, dus.
Een andere verklaring voor de naam leidt ook weer terug naar de oude Grieken en die stelt dat het kruid genoemd is naar het woord ‘thymus’, dat ontsmetten betekent.
Het kruid werd en word nog regelmatig gebruikt in wierook en is sinds jaar en dag één van de basisingrediënten van balsemvloeistoffen. Ook is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van tijm een goed middel is tegen schimmels.

Sinaasappel tijm ijs | simoneskitchen.nl

Maak er een thee van en het helpt tegen de kater en als zoete siroop zou het werken tegen verkoudheid, keelpijn en hoesten.
Tijm is als ‘hard kruid’ goed geschikt om mee te laten koken en sudderen in gerechten zoals stoofschotels en slowcook gerechten met wijn.

Pas alleen wel goed op dat je er niet teveel van gebruikt omdat de typische, pittige smaak al snel gaat overheersen. Vaak is 1 takje met een gerecht mee laten trekken al genoeg.
De frisse geur die je overwegend ruikt bij Provençaalse kruiden is van de echte tijm die erin verwerkt is.

Eigenlijk kunnen alle soorten vlees, wild en gevogelte wel aan de smaak van een takje verse thymus gekoppeld worden en is citroentijm weer een welkome smaakmaker in visgerechten.

Verse tijm | simoneskitchen.nl

De blaadjes kunnen gedroogd worden (de smaak wordt dan wel intenser) of je maakt er een lekkere olie of azijn van.

Een wat onverwachte, maar goede combinatie is chocola en tijm.

Zoek een recept voor tijmijs op internet en overgiet dit ijs met heerlijke, warme chocoladesaus. Yammie!

Maak ook zeker eens een tijmolie met daarin schil van sinaasappel of citroen. Fluitje van een cent, want met gekneusde takjes en rasp van de schil van de citrusvrucht bij de olijfolie, heb je na een dag of drie al een heerlijke frisse en toch kruidige olie te pakken. Mooi voor een dressing of bij een lekker nagerecht.

Hier ter inspiratie nog een recept in het verlengde van deze mooie smaakcombinatie; sinaasappel tijm ijs.

Orange thyme icecream | insimoneskitchen.com
Print recept Pin recept
No ratings yet

Sinaasappel tijm ijs

De smaak van tijm had van ons nog wel iets uitgesprokener mogen zijn. Dus wellicht meer tijm? Een andere leuke optie is een caramel maken met tijm erin en dit verkruimelen over je ijs!

Ingrediënten

  • 3 dl melk
  • 4 dl room
  • 3 eidooiers
  • 100 gr fijne suiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 5 takjes tijm

Instructies

  • Doe de 3 dl melk samen met 2 dl van de room in een pannetje en zet dit op een laag vuur op. Doe de gehakte tijm en de sinaasappel rasp erbij en laat het tegen de kook aankomen. Zet het vuur uit en laat dit voor minimaal 30 minuten trekken.
  • Zodra het half uur voorbij is kun je de eidooiers opkloppen met de suiker tot je een romige en dikke subtantie hebt. Voeg hier je kruidenmelk/roommengsel en het sinaasappel sap aan toe en klopt het geheel luchtig op. Klop de overige 2 dl slagroom lobbig en schep dit door je kruidenmengsel
  • Bereid het ijs vervolgens in een ijsmachine of doe het in een diepvries bakje. Zet dit in de vriezer en roer het iedere 30 minuten goed los totdat het ijs stevig is.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.