Ik ontmoette Sarka virtueel denk ik een jaar of 4 a 5 geleden. Ik raak de tijd nog wel eens kwijt als het om dit soort dingen gaat. Maar ik vind haar schrijf stijl heel erg prettig en haar fotografie prachtig, dus ik bleef hangen en kwam vaak terug. We ontmoetten elkaar eindelijk in levende lijve tijdens FBC in 2011 waar ze onderdeel was van de organisatie en tevens de fotograaf voor het event. Ze heeft een ‘no nonsense’ approach voor fotografie en behalve haar foodfotografie vind ik haar foto’s van mensen ook geweldig. Plus ze is een schat van een meid… 🙂 Sarka blogt sinds bijna vijf jaar op Cook your dream.

DSC_7781

Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van food foto’s?

Ik ben mijn blog begonnen in Augustus 2009 dus het wordt binnenkort vijf jaar. Ik wist helemaal niks van foodfotografie voor ik mijn eerste blogpost publiceerde. Ik moest mijn vriend – die wel geinteresseerd was in fotografie – vragen of hij foto’s voor me wilde maken. Het begon hem al te vervelen na drie blogposts en ik was verslaafd. Een nieuwe passie was geboren.

and-sarka-shoots

Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en is dat veranderd?

Ik begon met het maken van foto’s met mijn vriend’s Nikon D200 en ik was gek op die camera. Toen het tijd werd om mijn eigen D700 te kopen, werd ik vrij emotioneel. Ik ontwikkel over het algemeen een soort van relatie met mijn camera’s en het duurt altijd een paar maanden voor ik fatsoenlijk gedag kan zeggen tegen de oude en gewend ben aan de nieuwe. Toen ik langzaamaan food fotografie ook professioneel oppakte heb ik ook mijn lenzen, statief en ander studio apparatuur vervangen. Ik fotografeer momenteel met een Nikon D800 en een paar verschillende lenzen.

A selection of wild mushrooms in a black plate

 Heb je jezelf alles geleerd of heb je workshops en dergelijke gevolgd?

Ik heb mezelf alles aangeleerd. Ik heb geprobeerd om me in te schrijven voor een paar cursussesn maar die werden of gecancelled of gingen om andere redenen niet door dus ik heb er uiteindelijk nooit een gevolgd.

Kun je je huidige setup omschrijven voor het maken van foto’s?

Ik werk een hoop op locatie dus ik heb verschillende setup’s afhankelijk van het project waar ik voor aan het werken ben. Als ik echter foto’s maak in mijn studio thuis, werk het meestal met daglicht. Mijn setup is heel simpel met een tafel voor het raam. Ik pas het licht aan met diffusers als het te sterk is of met reflectors on schaduwen te verminderen.

Sarka Babicka

 

Heb je een process waar je doorheen gaat voor een shoot voor je blog? Is het een spontane actie of plan je alles nauwkeurig in?

Ik moet toegeven dat ik al een hele tijd geen fatsoenlijke recepten post heb gemaakt voor mijn blog. Als ik foto’s maak voor mijn blog is wel vaak last minute planning. Ik kan geinspireerd raken door een bepaald bord of een ingredient. Props en de sfeer van de foto worden beinvloed door het soort gerecht, het seizoen en mijn stemming op dat moment.

Sarka Babicka

Wat is het soort licht waar je mee werkt?

Ik werk met zowel daglicht als kunstlicht. Ik geef de voorkeur aan het werken met daglicht als het mar even mogelijk is, maar ik heb niet de luxe om in de UK alleen maar met daglicht te werken. Ik klaagde vaak over de hoeveelheid wolken in Londen, maar het geeft in feite het beste licht voor food fotografie, zacht en diffused. Ik ben gek op het ochtend licht, maar ik ben niet echt een ochtendmens om er echt vaak gebruik van te kunnen maken.

master-of-light

Wat was je aha moment als het aankomt op eten fotograferen?

Ik weet niet zeker of mijn ‘aha’ moment al is geweest… 🙂 Ik leer elke dag en elke shoot en elke foto die ik neem is een leer moment.

DSC_7151

Wat is datgeen waar je nog graag in zou verbeteren?

Mijn editing skills of misschien wel mijn gebrek aan enthousiasme voor editing. Ik vind dat gedeelte van de fotografie gewoon niet het leukste en ik ben een ster in het uitstellen van dingen als editing op mijn to-do lijst staat.

DS00-dip-spread

Heb je nog tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s willen verbeteren?

Schiet, schiet en schiet. Hoe meer foto’s je noemt hoe beter je zult worden. Het is fijn om een fatsoenlijke camera te hebben maar je moet weten hoe je compositie moet maken, het licht moet controleren en het meest belangrijk – je eigen stijl vinden. Het komt allemaal neer op ervaring en oefening.

Sarka-Tagine

Wie zijn je rolmodellen (foodbloggers of foodfotografen die je bewonderd)

Ik ben gek op het werk van Ditte Isager. Haar Scandinavische eenvoud en gevoel voor detail, kleur en contrast zijn fascinerend voor mij. Ik vind ook het werk mooi van  Ellen Silverman, Anna Williams, Chris Court, Mikkel Vang, Con Poulos or Jenny Zarins. Van de foodbloggers raak ik heel geinspireerd door Nicole Franzen of La Buena Vida, Aran Goyoaga of Cannelle et Vanille, Mimi Thorisson of Manger, Changelle Grady or Green Kitchen Stories.

DSC_1386 Sarka Babicka Sarka Babicka

 

Delen is fijn!