Een lekker kleurige speltsalade met bietjes, grapefruit en granaatappel. De salade is makkelijk om mee te nemen, zit vol met groente en door de kleur word je er extra vrolijk van.

Speltsalade met bietjes en granaatappel | simoneskitchen.nl

Speltsalade met bietjes

Hoe belangrijk is kleur in een gerecht? Ik vind het wel een extra pluspunt. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de smaak van een gerecht, maar deze speltsalade met bietjes maakt me ook blij door die mooie kleur. De eerste keer dat ik het maakte had ik spelt nog niet echt eerder uitgeprobeerd. Je hebt soms van die ingredienten die ineens populair worden. Spelt kon je eerst nergens kopen, vervolgens lag het ineens in alle supermarkten en laatst viel me op dat het nu weer wat minder goed verkrijgbaar is. Wellicht niet populair genoeg.

En dat is jammer want spelt is echt een heerlijk graan. Het is over het algemeen beter verteerbaar dan tarwe en door de nootachtige smaak past het heel erg goed in een salade. Zoals dus in deze speltsalade met bietjes en granaatappel.

Speltsalade met bietjes en granaatappel | simoneskitchen.nl

To grapefruit or not to grapefruit

Grapefruit is ook weer zo’n typisch fruit waar je van houdt of je vindt het niks. De smaak is natuurlijk iets bitter en niet iedereen is daar fan van. Hou je nu niet van grapefruit maar wil je wel de speltsalade met bietjes maken? Dan kun je de grapefruit ook vervangen voor stukjes sinaasappel. Bloedsinaasappel zou dan het beste passen qua kleur maar die is niet altijd goed verkrijgbaar. Gewone sinaasappel kan dus zeker. Door de kleur van de bietjes kleuren de partjes sinaasappel waarschijnlijk toch wel roze.

Speltsalade met granaatappel en bietjes | simoneskitchen.nl

Schoonmaken van de granaatappel

Het schoonmaken van de granaatappel is altijd een lastig karweitje. Je ziet allerlei manieren voorbij komen en de een zegt dat het geweldig werkt door er met een pollepel op te slaan, de ander zweert weer voor een andere methode. Jamie Oliver doet het met een pollepel, maar heb je wel eens gezien hoe enorm veel spetters dat oplevert? Op jezelf, op de muur en overal eigenlijk. Ik weet niet hoe het met jou zit maar dat heeft niet echt mijn voorkeur.

Ik snij de granaatappel in twee en zet dan een bakje met de twee helften in een kommetje en die zet ik in de gootsteen. Dan breek ik de lamellen los met mijn handen en verwijder op die manier alle pitjes. Ook niet 100% spettervrij maar wel een stuk beter dan erop slaan.

Natuurlijk kun je tegenwoordig ook vaak kant- en klare bakjes met granaatappelpitjes kopen, maar dat vind ik niet altijd een goed idee. Ze bederven ook sneller en het is veel duurder. Maar op zich een goede oplossing als je voor snel en makkelijk gaat. De speltsalade met bietjes en granaatappel zal het niet veel uitmaken. 🙂

Speltsalade met bietjes

Speltsalade met bietjes en granaatappel

5 van 1 stem
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse keuken

Heerlijke speltsalade met veel granaatappelpitjes, grapefruit en geraspte bietjes
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

1 persoon

Ingrediënten

  • 75 gr spelt
  • 1 granaatappel
  • 1/2 gekookt bietje
  • 1 rode grapefruit + 1/2 grapefruit voor het sap
  • 1 el olijfolie
  • 1 el witte balsamico of witte wijn azijn
  • peper
  • zout
  • 2 el pijnboompitjes

  • Kook de spelt voor tien minuten, giet af en laat afkoelen. Haal de pitjes uit de granaatappel en gooi de rest weg. Snijd de dikke schil van de grapefruit rondom weg inclusief de vliesjes. Haal vervolgens de partjes uit de grapefruit zonder het witte vel mee te nemen.
  • Rooster de pijnboompitjes kort en zet apart.
  • Rasp de biet grof.
  • Maak een dressing van het sap van een halve grapefruit, de olijfolie en de witte wijn azijn. Proef en maak op smaak met peper en zout.
  • Voeg alle ingredienten voor de salade bij elkaar, strooi er de pijnboompitjes overheen en doe de dressing erdoor.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 402kcal | Koolhydraten: 84g | Eiwit: 14g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Natrium: 38mg | Kalium: 784mg | Vezels: 13g | Suiker: 26g | Vitamine A: 2966IU | Vitamine C: 82mg | Calcium: 84mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze speltsalades

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.