Speltsalade met bietjes en granaatappel
Een lekker kleurige speltsalade met bietjes, grapefruit en granaatappel. De salade is makkelijk om mee te nemen, zit vol met groente en door de kleur word je er extra vrolijk van.
Speltsalade met bietjes
Hoe belangrijk is kleur in een gerecht? Ik vind het wel een extra pluspunt. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de smaak van een gerecht, maar deze speltsalade met bietjes maakt me ook blij door die mooie kleur. De eerste keer dat ik het maakte had ik spelt nog niet echt eerder uitgeprobeerd. Je hebt soms van die ingredienten die ineens populair worden. Spelt kon je eerst nergens kopen, vervolgens lag het ineens in alle supermarkten en laatst viel me op dat het nu weer wat minder goed verkrijgbaar is. Wellicht niet populair genoeg.
En dat is jammer want spelt is echt een heerlijk graan. Het is over het algemeen beter verteerbaar dan tarwe en door de nootachtige smaak past het heel erg goed in een salade. Zoals dus in deze speltsalade met bietjes en granaatappel.
To grapefruit or not to grapefruit
Grapefruit is ook weer zo’n typisch fruit waar je van houdt of je vindt het niks. De smaak is natuurlijk iets bitter en niet iedereen is daar fan van. Hou je nu niet van grapefruit maar wil je wel de speltsalade met bietjes maken? Dan kun je de grapefruit ook vervangen voor stukjes sinaasappel. Bloedsinaasappel zou dan het beste passen qua kleur maar die is niet altijd goed verkrijgbaar. Gewone sinaasappel kan dus zeker. Door de kleur van de bietjes kleuren de partjes sinaasappel waarschijnlijk toch wel roze.
Schoonmaken van de granaatappel
Het schoonmaken van de granaatappel is altijd een lastig karweitje. Je ziet allerlei manieren voorbij komen en de een zegt dat het geweldig werkt door er met een pollepel op te slaan, de ander zweert weer voor een andere methode. Jamie Oliver doet het met een pollepel, maar heb je wel eens gezien hoe enorm veel spetters dat oplevert? Op jezelf, op de muur en overal eigenlijk. Ik weet niet hoe het met jou zit maar dat heeft niet echt mijn voorkeur.
Ik snij de granaatappel in twee en zet dan een bakje met de twee helften in een kommetje en die zet ik in de gootsteen. Dan breek ik de lamellen los met mijn handen en verwijder op die manier alle pitjes. Ook niet 100% spettervrij maar wel een stuk beter dan erop slaan.
Natuurlijk kun je tegenwoordig ook vaak kant- en klare bakjes met granaatappelpitjes kopen, maar dat vind ik niet altijd een goed idee. Ze bederven ook sneller en het is veel duurder. Maar op zich een goede oplossing als je voor snel en makkelijk gaat. De speltsalade met bietjes en granaatappel zal het niet veel uitmaken. 🙂
Speltsalade met bietjes en granaatappel
Ingrediënten
- 75 gr spelt
- 1 granaatappel
- 1/2 gekookt bietje
- 1 rode grapefruit + 1/2 grapefruit voor het sap
- 1 el olijfolie
- 1 el witte balsamico of witte wijn azijn
- peper
- zout
- 2 el pijnboompitjes
- Kook de spelt voor tien minuten, giet af en laat afkoelen. Haal de pitjes uit de granaatappel en gooi de rest weg. Snijd de dikke schil van de grapefruit rondom weg inclusief de vliesjes. Haal vervolgens de partjes uit de grapefruit zonder het witte vel mee te nemen.
- Rooster de pijnboompitjes kort en zet apart.
- Rasp de biet grof.
- Maak een dressing van het sap van een halve grapefruit, de olijfolie en de witte wijn azijn. Proef en maak op smaak met peper en zout.
- Voeg alle ingredienten voor de salade bij elkaar, strooi er de pijnboompitjes overheen en doe de dressing erdoor.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Beste Simone,
je recept geprobeerd, de smaak was prima, maar ik vond het te veel sap.
Ik zou er geen grapefruitsap en wat meer olijfolie doorheen doen.
Ook heb ik er een rode ui doorgedaan, die het geheel wat pittiger maakte.
Sla had ik niet in huis, maar wat rucola zou er goed bij passen.
He Ronald, ik vond het erg lekker met het grapefruitsap maar meer olijfolie kan natuurlijk ook. 🙂 Makkelijk aan te passen naar wens!
Pingback: Quinoa salade met feta en bietjes - simoneskitchen.nl
Ik dacht dat ik de enige was die altijd staat te worstelen om de pitjes uit een granaatappel te halen, maar fijn dat ik niet de enige ben 😉
De combinatie van biet en granaatappel lijkt me heerlijk, en je salade ziet er heel mooi uit!
Ja de salade is heerlijk en volgens mij zit iedereen te prutsen met die pitjes hoor Nicky!