Dit lekkere courgettebrood maak je met extra veel pittige kaas en verse rozemarijn. Het courgettebrood is bovendien glutenvrij en koolhydraatarm.

Courgettebrood met rozemarijn en pecorino

Courgettebrood met rozemarijn en kaas

Het recept voor dit courgettebrood komt van Amber Alberda. Het komt uit het boek Gezond Bakken. In al haar boeken staan heerlijke recepten overigens dus kies eender wel boek en je zit zeker goed. Ik had al meerdere keren gelezen over courgettebrood en het leek me een goed idee om er zelf eens een te maken. Het brood maak je met amandelmeel, maar je kunt hier eventueel ook chufameel voor gebruiken als je een notenallergie hebt.

Courgettebrood met rozemarijn en kaas

Supermakkelijk

Om dit glutenvrije brood te maken heb je niet veel nodig. Een mengkom en een cakeblik van 25 centimeter is wat ik hier heb gebruikt. Het wordt niet heel hoog, dus wil je een iets hoger brood bakken neem dan een kleinere vorm of vermenigvuldig de hoeveelheden van het deeg. Dat is altijd een optie.

Let op dat je de courgette raspt en vervolgens heel goed uitknijpt. Je wilt niet teveel vocht in je courgettebrood hebben zitten. En er komt behoorlijk wat vocht uit de courgette. Daar zul je versteld van staan. Ik hou in totaal 200 gram uitgeknepen courgette over. De kaas die in het brood gaat is pecorino. Dat is lekker pittig, maar heeft wel een heel specifieke smaak. Ben je daar nou geen fan van, dan kun je dit ook prima maken met bijvoorbeeld parmezaanse kaas of een andere lekker pittige kaas. Gebruik bij voorkeur wel een kaas die niet al te snel smelt. Dus een jong belegen zou ik in dit courgettebrood niet gebruiken.

In het oorspronkelijke recept gebruik je 2 volle eetlepels fijngehakte verse rozemarijn. Ik vond dat zelf net even te heftig en heb het met de helft naar beneden gedaan. Rozemarijn is een aanwezige smaak en hoewel ik absoluut fan ben van dit kruid kan het soms ook te aanwezig zijn.

Maar kun je er geen genoeg van krijgen ga dan voor die twee eetlepels. Minder fan van rozemarijn? Je kunt het ook prima vervangen voor bijvoorbeeld gehakte tijm of ga voor een eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden. Dat is een veel mildere smaak en kun je makkelijker voorzetten aan iedereen.

Snack of bijgerecht

Door de uitgesproken smaak kun je het courgettebrood prima gebruiken zonder beleg. Het is lekker als snack om mee te nemen of als lunch. Ook belegt met bijvoorbeeld wat hummus of gerookte zalm is dit ook een prima lunch!

20140515 MH2A0476

Courgettebrood met rozemarijn en kaas

3.58 van 19 stemmen
GangBijgerecht
KeukenGlutenvrij

Dit heerlijke courgettebrood maak je met lekker veel kaas en rozemarijn
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 55 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

10 personen

Materiaal

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

  • 225 gr amandelmeel
  • 200 gr courgette biologisch, geraspt, goed uitgeknepen
  • 2 scharreleieren losgeklopt
  • 80 gr pecorino geraspt
  • 2 tl wijnsteenzuurbakpoeder of gewoon bakpoeder
  • 1 snufje keltisch zeezout
  • 1 el verse rozemarijn fijngehakt

  • Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Vet een cakeblik van 25 cm in. Bekleed met bakpapier. Roer alle ingrediënten goed met een spatel door elkaar en schep het deeg in een bakblik. Strijk het even glad.
  • Bak het brood 50-55 minuten in de oven. Laat het goed afkoelen voor je het aansnijd.
  • Hou je wat minder van de smaak van rozemarijn? Doe er dan wat minder in. De smaak kan vrij overheersend zijn. Je kunt de rozemarijn ook vervangen voor tijm of gedroogde Italiaanse kruiden.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 175kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 9g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 1g | Cholesterol: 41mg | Natrium: 212mg | Kalium: 73mg | Vezels: 3g | Suiker: 1g | Vitamine A: 126IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 195mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.