Route 66
2.7K00
HomeOm te doenRoute 66 zelf rijden – waar moet je rekening mee houden
UsaUSA

Route 66 zelf rijden – waar moet je rekening mee houden

Route 66 was een beroemde snelweg in de Verenigde Staten die oorspronkelijk liep van Chicago, Illinois naar Santa Monica, Californië. Het was een van de eerste verharde wegen in het Amerikaanse snelwegsysteem en werd officieel geopend op 11 november 1926.

Wat is route 66?

Route66 op zich bestaat dus niet meer in een volledige vorm maar je kunt wel nog steeds gedeeltes van de weg volgen. Hier om te beginnen wat weetjes over deze historische route.

  • De oorspronkelijke lengte van route 66 was ongeveer 3940 km lang (2448 mijl)
  • Route 66 had vele bijnamen, “Main street of Amerika” en “Mother Road” waren slechts twee van die namen.
  • Route 66 werd populair in de jaren ’30 en ’40 als belangrijke route voor migranten die naar het westen trokken tijdens de zogenaamde Dust Bowl-periode. Later in de jaren ’50 en ’60 werd het populair onder vakantiegangers die zo het echte (Wilde) Westen wilden verkennen.

In diezelfde periode van de vijftiger en zestiger jaren werden er echter allemaal nieuwe snelwegen aangelegd die het reizen veel efficiënter maakten. Route 66 werd hierdoor steeds minder vaak gebruikt.

Route 66 zelf rijden

In de jaren ’80 was het officiële einde van route 66. Het werd officieel verwijderd uit het Amerikaanse snelwegsysteem. Veel delen van de oorspronkelijke route zijn nu verlaten, maar sommige delen zijn nog bewaard gebleven als historische route of als toeristische attractie.

Langs de route vind je tegenwoordig tal van motels, diners en bezienswaardigheden die route 66 tot een iconische toeristische attractie maken. Het is een perfecte manier om een stukje terug in de tijd te reizen en te ervaren hoe het al die jaren geleden was.

Het rijden langs Route 66 is een populaire manier geworden om de geschiedenis en de diversiteit van de Verenigde Staten te ontdekken. Hoewel de oorspronkelijke route niet langer als een samenhangende snelweg bestaat, blijft Route 66 een blijvend symbool van de Amerikaanse cultuur en geschiedenis.

Na het lezen van de blogs Route 66 – deze bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen! en Route 66 – de leukste restaurants en motels heb je misschien ook wel zin gekregen om binnenkort Route 66 te gaan rijden. Als je je route wil gaan uitstippelen zul je echter al gauw merken dat dit nog niet zo eenvoudig is. Dit komt omdat Route 66 officieel niet meer bestaat en dus niet op wegenkaarten en navigators te vinden is. De wegen die vroeger samen Route 66 vormden bestaan nog wel, maar je hebt specifieke instructies nodig om te voorkomen dat je op een doodlopende weg of een (snel)weg terecht komt die niet tot Route 66 behoort.

Glenrio ghost town

Waarom bestaat Route 66 niet meer?

Voordat de auto een populair vervoermiddel werd bestond het wegennet van de Verenigde Staten uit een willekeurige collectie van zand- en grindwegen. Toen aan het begin van de vorige eeuw de massaproductie van auto’s op gang kwam werden in Amerika steeds meer straten geasfalteerd, maar er zat aanvankelijk weinig structuur in dit wegennet. Hier kwam verandering in toen 1926 het ‘Federal Highway System’ werd geïntroduceerd, waarbij bestaande wegen als het ware aan elkaar werden geknoopt en routenummers kregen. Ook Route 66 ontstond op deze manier en werd een route die van Chicago in Illinois naar Santa Monica in Californië liep, met een afstand van ca. 3945 kilometer. Alhoewel Route 66 niet beschouwd werd als een hoofdroute (die hadden een 0 op het einde, zoals bijvoorbeeld Route 50 en Route 60), werd de weg toch al snel populair, vooral onder werklozen die tijdens de Dust Bowl van de jaren 30 naar het westen trokken, op zoek naar werk.

De hoogtijdagen van Route 66 waren de jaren 50, 60 en 70, toen steeds meer mensen een trotse autobezitter werden. In deze periode werd het wegennet van de Verenigde Staten echter ook opnieuw geherstructureerd, waarbij langs veel bestaande routes snelwegen (‘highways’ en ‘interstates’) werden aangelegd, zodat reizigers die lange afstanden wilden afleggen niet meer door steden en dorpen hoefden te rijden. Omdat de meeste automobilisten hun voorkeur gaven aan de snelweg werd Route 66 vanaf de jaren 70 steeds minder populair. In 1985 is Route 66 zelfs officieel verwijderd uit het ‘United States Highway System’, je kunt de weg sindsdien dus niet meer op wegenkaarten vinden.

Golden valley

Route 66  zelf rijden met de auto, motor of camper

Ondanks dat Route 66 dus niet meer bestaat kun je hem nog wel rijden, want de wegen die vroeger samen Route 66 vormden bestaan voor een groot deel nog steeds, ze heten alleen anders. Als je Route 66 zelf wil gaan rijden is het dus verstandig een gids te gebruiken waarin precies staat aangegeven hoe je op Route 66 komt én erop blijft zodat je geen bezienswaardigheden mist. Rijd je het liefst met een navigator, dan is Route 66 Planner van Martine Piket een ideale reisgids, want hierin staat tot in detail wat je op je navigator moet invoeren zodat je Route 66 zonder problemen kunt rijden. Met Route 66 Planner kun je Route 66 in 14 dagen helemaal rijden van Chicago naar Santa Monica, maar dankzij de duidelijke en eenvoudige instructies kun je er ook korter of langer over doen, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoe groot je reisbudget is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like