Route66 zelf rijden

Na het lezen van de blogs Route 66 – deze bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen! en Route 66 – de leukste restaurants en motels heb je misschien ook wel zin gekregen om binnenkort Route 66 te gaan rijden. Als je je route wil gaan uitstippelen zul je echter al gauw merken dat dit nog niet zo eenvoudig is. Dit komt omdat Route 66 officieel niet meer bestaat en dus niet op wegenkaarten en navigators te vinden is. De wegen die vroeger samen Route 66 vormden bestaan nog wel, maar je hebt specifieke instructies nodig om te voorkomen dat je op een doodlopende weg of een (snel)weg terecht komt die niet tot Route 66 behoort.

Glenrio ghost town | route 66
Glenrio ghost town

Waarom bestaat Route 66 niet meer?

Voordat de auto een populair vervoermiddel werd bestond het wegennet van de Verenigde Staten uit een willekeurige collectie van zand- en grindwegen. Toen aan het begin van de vorige eeuw de massaproductie van auto’s op gang kwam werden in Amerika steeds meer straten geasfalteerd, maar er zat aanvankelijk weinig structuur in dit wegennet. Hier kwam verandering in toen 1926 het ‘Federal Highway System’ werd geïntroduceerd, waarbij bestaande wegen als het ware aan elkaar werden geknoopt en routenummers kregen. Ook Route 66 ontstond op deze manier en werd een route die van Chicago in Illinois naar Santa Monica in Californië liep, met een afstand van ca. 3945 kilometer. Alhoewel Route 66 niet beschouwd werd als een hoofdroute (die hadden een 0 op het einde, zoals bijvoorbeeld Route 50 en Route 60), werd de weg toch al snel populair, vooral onder werklozen die tijdens de Dust Bowl van de jaren 30 naar het westen trokken, op zoek naar werk.

De hoogtijdagen van Route 66 waren de jaren 50, 60 en 70, toen steeds meer mensen een trotse autobezitter werden. In deze periode werd het wegennet van de Verenigde Staten echter ook opnieuw geherstructureerd, waarbij langs veel bestaande routes snelwegen (‘highways’ en ‘interstates’) werden aangelegd, zodat reizigers die lange afstanden wilden afleggen niet meer door steden en dorpen hoefden te rijden. Omdat de meeste automobilisten hun voorkeur gaven aan de snelweg werd Route 66 vanaf de jaren 70 steeds minder populair. In 1985 is Route 66 zelfs officieel verwijderd uit het ‘United States Highway System’, je kunt de weg sindsdien dus niet meer op wegenkaarten vinden.

Route 66  zelf rijden met de auto, motor of camper

Ondanks dat Route 66 dus niet meer bestaat kun je hem nog wel rijden, want de wegen die vroeger samen Route 66 vormden bestaan voor een groot deel nog steeds, ze heten alleen anders. Als je Route 66 zelf wil gaan rijden is het dus verstandig een gids te gebruiken waarin precies staat aangegeven hoe je op Route 66 komt én erop blijft zodat je geen bezienswaardigheden mist. Rijd je het liefst met een navigator, dan is Route 66 Planner van Martine Piket een ideale reisgids, want hierin staat tot in detail wat je op je navigator moet invoeren zodat je Route 66 zonder problemen kunt rijden. Met Route 66 Planner kun je Route 66 in 14 dagen helemaal rijden van Chicago naar Santa Monica, maar dankzij de duidelijke en eenvoudige instructies kun je er ook korter of langer over doen, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoe groot je reisbudget is.

Delen is fijn!