Route 66 – deze bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen

Als er één roadtrip is die absoluut niet op je bucketlist mag ontbreken dan is het wel Route 66, ongetwijfeld de beroemdste highway van de Verenigde Staten. Lonkt bij jou ook de vrijheid en het avontuur? Dan wordt het tijd om de ‘moeder aller snelwegen’ te rijden, zoals zij door de Amerikanen liefkozend wordt genoemd.

Wat is Route 66 en waar loopt hij?

Route 66 is een weg in de Verenigde Staten, die helemaal van Chicago in Illinois tot Santa Monica in Californië loopt. De route, die eigenlijk een aaneenschakeling van afzonderlijke wegen is, heeft een lengte van ca. 3945 kilometer en is prima in 14 dagen te rijden. Overal op Route 66 zijn (vaak prachtig gerestaureerde) motels, restaurants en tankstations uit vervlogen jaren vinden, en daarnaast barst het overal langs de weg van de toeristische attracties.

Hoogtepunten Route 66

Gewoon alleen al op Route 66 rijden geeft natuurlijk een enorme kick, maar uiteraard maak je de roadtrip ook om regelmatig te stoppen en bezienswaardigheden te bekijken… en die zijn er plenty! De 5 absolute hoogtepunten zijn wat ons betreft:

  1. Cadillac Ranch, Amarillo (Texas)

Dit adembenemende kunstwerk staat er al sinds 1974 en is gemaakt door Chip Lord, Hudson Marquez en Doug Michels van de kunstenaarsgroep Ant Farm. Al kijkend naar de uit de grond stekende Cadillacs voel je de ‘spirit’ van Route 66, en als je wil kun je ook je naam erop ‘vereeuwigen’ met spuitverf (zelf meenemen), want dat is de traditie.

  1. Grand Canyon National Park (Arizona)

De Grand Canyon is een indrukwekkende kloof die vijf tot zes miljoen jaar geleden is gevormd door de Colorado River, en wordt tot de zeven wereldwonderen gerekend. Het nationale park waarin de Grand Canyon zich bevindt ligt ca. anderhalf uur rijden ten noorden van Flagstaff, een stadje dat aan Route 66 ligt en ook leuk is om te bezoeken.

  1. Gay Parita Sinclair Station, Everton (Missouri)

Van alle antieke tankstations die langs Route 66 te vinden zijn is dit misschien wel de mooiste. Officieel heet dit tankstation tegenwoordig Gay Parita Sinclair Station Route 66 Memorabilia, omdat het nu een museum is waar je behalve benzinepompen ook Amerikaanse oldtimers en andere originele voorwerpen van vroeger kunt bewonderen.

  1. Elmer’s Bottle Tree Ranch, Oro Grande (Californië)

Een kleine anderhalf uur rijden van Los Angeles bevindt zich Elmer’s Bottle Tree Ranch, een tuin vol ‘flessenbomen’ die meegalmen in de wind en zo voor een bijna spirituele vibe zorgen. Zorg dat je er vroeg in de ochtend bent, dan heb je de tuin helemaal voor jou alleen.

  1. Wig Wam Motel, Holbrook (Arizona)

Dit motel, dat uit losstaande stenen wigwams bestaat, werd gebouwd in 1950 en is tot op de dag van vandaag in gebruik. Bij alle wigwams staan mooie Amerikaanse oldtimers geparkeerd, waar je eigen huurauto naast mag zetten. Wel vooraf reserveren, want dit motel is vaak volgeboekt.

Meer Route 66 bezienswaardigheden

Wil je een compleet overzicht van alle belangrijkste bezienswaardigheden op en nabij Route 66, lees dan Route 66 Planner van Martine Piket, een praktische reisgids boordevol kleurenfoto’s waarin ook tot in detail staat beschreven hoe je Route 66 zelf met een navigator kunt rijden.

Dit is de eerste blog van een drieluik over Route 66. Volgende week lees je wat de leukste restaurants en motels zijn langs Route 66, en de week daarna kun je lezen hoe je zelf Route 66 (of een deel daarvan) kunt gaan rijden.

Delen is fijn!