Een stukje buiten het centrum in het mooie museumkwartier ligt Simple. Utrecht. Al drie jaar staan ze in de Lekker 500, maar het was er nog niet van gekomen om een bezoekje te brengen. Hoogste tijd om dat te veranderen. Meneer en ik hadden iets te vieren en Simple leek de perfecte locatie.

simple 4

Vlot, maar verzorgd

Een eerste indruk is natuurlijk erg belangrijk en daar zat het al voor ons bezoek direct goed mee. ’s Middags kreeg ik een telefoontje om de reservering te bevestigen en eventuele dieetwensen door te geven. Simple serveert namelijk een – maandelijks wisselend – vast menu van 3, 4, 5, 6 of 7 gangen.

Ook de ontvangst bij binnenkomst is fijn. Losjes en vlot, maar verzorgd. Aan de zijkanten van het smalle pand vind je mooi gedekte tafeltjes en in het midden staat een lange tafel met glaswerk, wijn en drank. Simple is namelijk het kindje van een chef en een sommelier. De keuken bevindt zich tegen de achterwand van het restaurant en gunt je door vitrages een inkijkje. Dankzij zachte en lichte kleuren heeft het geheel een rustgevende, maar ook moderne sfeer.

5-gangen menu

Onder het genot van een broodje met ansjovisboter en basilicumolie kiezen we voor het 5-gangenmenu met bijpassende wijnen (in halve glazen). De twee amuses die volgden, maakten ons nog nieuwsgieriger naar het menu zou komen.

simple 1

Het voorgerecht bestond uit heilbot met onder andere biet, venkel en appel. Daarna volgden twee tussengerechten. Gebakken avocado met Hollandse garnaal, paprika, quinoa en een kwartelei (1) en raviolo gamba in een hot en sour bouillon met peultjes en pijnboompitten (2). Deze laatste was absoluut mijn favoriet. Echt een hele fijne combinatie van smaken. Meneer genoot op hetzelfde moment van een meer ‘mannelijk’ tussengerecht: buikspek met pompoen, raz el hanout en paddenstoelen

simple 2

Het hoofdgerecht was duif van de big green egg met mais, groene asperge en kaneel en in ons laatste gerecht speelde hazelnoot de hoofdrol. Heel bijzonder daarbij was het groene curry-ijs, de geurige schil van de kaffir limoen en een sliert marshmellow.

simple 3

Verrassende smaken

Het leuke van zo’n vast menu vind ik dat je je echt kunt laten verrassen door gerechten. Als je kunt kiezen, ben je toch sneller geneigd om te gaan voor iets waarvan je zeker weet dat je het lekker vindt. Die raviolo had ik er op een kaart waarschijnlijk ook wel uitgepikt, want ik ben echt een grote gambafan, maar duif en een nagerecht met groene curry had ik denk ik niet zo snel genomen.

Genieten als gast

De hele avond verliep net zo verzorgd en vlot als de ontvangst. Zowel de gerechten als de wijn werden uitgebreid en met veel enthousiasme toegelicht. De bediening ging met veel aandacht: we voelden ons echt gast. Bij de thee – altijd een pluspunt als je verse gember-citroenthee kunt krijgen – geen koekje, maar een mini kokosmakroon en een chocolade friandise. Dit maakte het geheel echt af.

Simple is wat mij betreft een plek om uitgebreid te genieten op een speciaal moment. We hebben echt ontzettend lekker (maar dan ook echt heel lekker) gegeten. Aangezien het menu maandelijks wisselt, is de kans groot dat we nog een keertje terug komen.

Simple. Utrecht 

Lange Nieuwstraat 88, Utrecht

PS In april opent Simple een nieuwe vestiging op een unieke locatie: de oude Pastoefabriek. Het restaurant krijgt de naam Ketelhuis Utrecht. Ook in het Ketelhuis zal een vast seizoensgebonden menu worden geserveerd. Extra voordelen van deze locatie zijn het terras en parkeergelegenheid voor de deur.

Delen is fijn!