Au Bain Marie

We zijn net terug van een heerlijk weekendje Belgie waar vrienden van ons wonen. We gaan deze zomer met ze op vakantie naar Italie, dus we zijn al druk geweest met alles inplannen, de route bepalen enzovoort. Altijd een uitzonderlijk leuke bezigheid en elke keer als wij in Belgie zijn, of zij in Nederland gaan we in een lekker restaurantje uit eten. Zo ook gisterenavond. De keus was gevallen op een restaurant wat wel heel erg dichtbij lag en dus door ons te voet kon worden gedaan. Ideaal natuurlijk, aangezien er nu niemand de Bob hoefde te spelen!

Het restaurant was Au Bain Marie wat langs de weg van Gent naar Deinze ligt. Bij binnenkomst werden we meteen verwelkomt door een vriendelijke jongeman die ons naar het aparte zaaltje leidde waar onze tafel stond. We waren gezeten in de zaal waar een – nogal luidruchtige – groep mensen zat dus dat was af en toe even flink hard praten om elkaar nog te kunnen verstaan, maar ik stoor me daar meestal verder niet zo aan. De kaart werd ons aangereikt door de eigenaresse van de zaak zonder enige verdere uitleg en ook niet met de vraag of we misschien alvast wat wilden drinken. Vreemd en niet echt omzet verhogend voor het restaurant denk ik, maar ok. Geen drama natuurlijk.

Onze keus was al snel gevallen op het menu dat ze aanbieden voor een aantrekkelijke prijs inclusief een wijnarrangement. We hoefden tenslotte niet te rijden!

We begonnen met een amuse van een gefrituurde gamba op een lekkere mayonaise en een zalmsalade. Ik moet er even bij zeggen dat ik het allemaal niet opgescheven heb dus of ik de exacte benamingen allemaal goed heb onthouden waag ik te betwijfelen, maar het gaat om het idee toch? Bij het voorgerecht werd een aperitief geschonken van een soort champagne met perzik likeur, wat erg lekker was maar misschien al iets te zoet voor de amuses zelf.

Het tweede gerecht was een heerlijke kort gebakken tonijn op een bedje van ananas, bosui, parmezaan met een saus. Erg lekker en de tonijn was super klaargemaakt. Daarna gingen we verder met een stoofpotje van vongole en zeeduivel. Dat smaakte erg goed, maar ik vond de naam stoofpotje van vongole een beetje verkeerd gekozen aangezien er welgeteld in elk bord twee schelpjes lagen… 🙂 En voor de rest zaten er kleine garnaaltjes in. De vis was echter heerlijk, de bijbehorende saus ook goed gekozen en dus heb ik die andere vongoles niet zo gemist, maar toch… Noem het dan een stoofpotje van garnalen met een verdwaalde vongole of zoiets. Het derde gerecht was een superlekker soepje al weet ik niet meer wat voor soep het was. De portie vond ik wel wat groot voor een dergelijk aantal gangen, dus ik heb de helft opgegeten maar aan de smaak lag het zeker niet.

Au bain marie Astene | simoneskitchen.nl

We hebben in totaal twee verschillende witte wijnen gedronken en 1 rode bij het hoofdgerecht. Ik had nog wel een dessertwijn verwacht bij het dessert maar dat was er niet meer bij. De wijnen zelf waren lekker en pasten redelijk goed bij de gerechten. Ik ben geen grote wijnkenner dus nou ja, als een wijn lekker is dan hoor je me al niet meer, maar ik proef dan nog wel of een wijn bij een gerecht past of niet.

Na de soep kregen we het hoofdgerecht en dat was hertenbiefstuk op een bedje van spruitjes met veenbessen, aardappelpuree en een stukje peer gebakken. Het hert was SUPER lekker gebakken, echt geweldig lekker en de veenbessen pasten er goed bij. Het was jammer dat de spruitjes niet gaar genoeg waren. Die hadden nog net een tikkie langer gemogen, maar verder was het een heerlijk gerecht. Complimenten aan de chef! Het dessert was vanilleijs met speculoos en een grillotte. Echt geen idee wat een grillotte is maar het was erg lekker. Het ijs en de gemalen speculaas wat er naast lag was niet zo bijzonder maar verder wel ok.

Au bain marie astene

Maar dan….. de bediening… die was erbarmelijk slecht. Of nou ja, misschien is slecht nog niet eens het juist woord, meer onverschillig, arrogant en ongeïnteresseerd. De borden werden nog net niet op tafel gesmeten, de uitleg van de gerechten werd opgelepeld terwijl ze alweer weg liep en ze had echt geoefend op zo chagrijnig mogelijk kijken. Zouden ze daar niet zo gesteld zijn op fooi? Voor een dergelijk restaurant wat Au Bain Marie toch echt wel pretendeert te zijn en – afgaande aan het eten wat de chefkok op tafel zet – ook echt wel zou kunnen zijn, verwacht je een dergelijke bediening echt allerminst. We waren al gewaarschuwd dat de bediening wat nors kon zijn en nou ja, in het algemeen niet al te vriendelijk, maar ik vond dit echt redelijk dramatisch. Het eten was heerlijk en dat maakt een hoop goed, maar het gaat uiteindelijk toch om het totaalplaatje en hoewel Au Bain Marie een dikke voldoende scoort voor het eten, scoren ze beneden alle peil als het gaat om de bediening. Echt heel erg jammer van een anders prima restaurant! Als je het echt zo erg vind om in de horeca te werken, ga dan wat anders doen of probeer op zijn minst je best te doen als je aan het werk bent. Ze kon blijkbaar wel lachen want de tafel naast ons bleken bekenden van haar te zijn en daar was het een gelach van jewelste. Uiteindelijk hebben ze het wel gemerkt in de fooi… !

Dus mocht je in de buurt zijn en je wilt eens lekker eten dan kun je daar zeker voor terecht bij Au Bain Marie, maar de bediening; daar moeten ze eens serieus naar gaan kijken!

Au Bain Marie, Emiel Clauslaan 141 (baan Gent-Deinze) 9800 Astene-Deinze. Tel. 09 222 4865 (dinsdag, woensdag en zondagavond gesloten)

We gingen ook eten bij restaurant Volta

Delen is fijn!