Simone's Kitchen

Relaxen in Fremantle

Heb je al wel eens van Fremantle gehoord? En zo ja, heb je het op je must-do lijstje staan? Nou… ik had dat niet. Maar na tot twee keer toe ons verblijf daar verlengd te hebben, moet ik eerlijk toegeven dat Freo, zoals de locals zeggen, toch wel een beetje mijn hart gestolen heeft. Waarom? Tja, dat is natuurlijk altijd lastig, maar ik ga een poging wagen.

Central Fremantle

Het centrum van de stad is het bekende toeristengebied. Je wandelt daar tussen de victoriaanse gebouwen met restaurantjes en historische plekken.
Market Street zit zo vol met cafeetjes, dat het op de parkeerborden zelfs wordt aangegeven als Cappuccino Strip. Dat kan natuurlijk een afknapper zijn, maar zolang de bediening zo vriendelijk is als hier, vind ik het niet zo erg. Daarbij vind ik het, als ik langer reis, ook belangrijk om af en toe een ‘vrije dag’ te nemen. Dat klinkt misschien raar tijdens je vakantie, maar voor mij noodzakelijk om alle indrukken te verwerken. En ik doe dat het liefst met koffie.

Favorieten hier waren voor ons The Coffee Club (lang op ’t terras in de zon) en Dome (lekkere zitjes, goede WiFi en gratis tijdschriften te leen). Als je een hapje wil eten heeft Central ook genoeg keuze, maar goedkoop is het niet.
In het centrum zitten ook een aantal verschillende micro breweries. De bekendste is waarschijnlijk Monk, die schuin tegenover de markthallen zit. En vlak bij de haven zit een andere bekende: Little Creatures.
In dit gebied vind je ook de meeste historische gebouwen zoals Town Hall, the Round House en verschillende musea.

Fremantle Markets

Als je in het weekend in Fremantle bent, is het zeker de moeite waard om hier heen te gaan. De Fremantle Markets zijn een overdekte markthallen, in gebruik sinds 1897. Dus erg oud volgens Australische begrippen. De markthallen zijn open op vrijdag, zaterdag en zondag. In het voorste gedeelte vind je de normale toeristen- en marktspullen. Variërend van groentesnijders, tot chocolatiers, van zeepjes tot kleding en crafts. Aan de straatkant zitten kleine restaurantjes, waar je van binnen en buiten in kunt.

De tweede hal is mijn favoriet: Eat street! En daar staat heel wat lekkers. Allemaal verschillende kleine kraampjes met eten. Bij Gozbar namen we een heerlijke Gozleme met feta, spinazie, pompoen en olijven. Maar de echte favoriet was toch wel de ambachtelijke patat met pulled lamb van Flames. En mocht je toch liever Hollandse frietsaus op je patat willen, moet je dat even lief vragen aan Elle.
De laatste hal is de Yard, hier koop je verse groenten en brood en staan ook nog wat kleiner eettentjes.

South Fremantle

Als je vanaf de Fremantle Markets verder naar het zuiden loopt over South Terrace loop je de toeristenbuurt uit. Vanaf Howard Street zie je de barbershops, fietsenwinkels en muurschilderingen verschijnen. Welkom in hipstertown!

Dit is de plek waar er tientallen kleine koffietentjes zijn, die bijna allemaal een hondendrinkbak buiten hebben staan. Waar de meeste winkels een combinatie van kleding, sieraden en lifestyle verkopen.
Alles is kleinschalig en persoonlijk. Ik kan uren ronddwalen in zulke buurten, de verschillende winkeltjes verkennen en natuurlijk koffie en cake proeven.

Ik vond Corner Shop en Abhi’s Bread erg leuk, maar er was nog zoveel meer veelbelovends. Wat dacht je van een oud benzinestation omgetoverd tot (koffie-) Roasthouse? Of het leuke servies-, meubel- en bloemenwinkeltje Pekho.
South Fremantle ligt aan South Terrace, en loopt ongeveer van het ziekenhuis tot South Beach.

Shipwreck Gallery

De westkust van Australië is ‘ontdekt’ door de Hollanders. In 2016 wordt zelfs het 400-jarig jubileum hiervan gevierd. Aan de hele westkust, vind je dus ook veel Hollandse naamgeving en geschiedenis terug. Al gebiedt de eerlijkheid ook wel te zeggen dat een groot gedeelte van die geschiedenis uit scheepswrakken, die op het rif zijn gelopen, bestaat. In Fremantle is dan ook de Shipwreck Gallery, waar je vanalles te weten kunt komen over de Zuytdorp, de Vergulde Draek, en het meest beroemde wrak: de Batavia. Van die laatste is er ook een stukje echt wrak te zien wat is opgedoken. En dan besef je pas hoe enorm groot de vroegere VOC schepen waren!

Growers Market

Elke zondag is de Growers Green Farmers Market, en de eerste zondag van de maand is deze extra groot. De markt is op het terrein van de Senior High School, 171 Lefroy Rd. Dit is dé plek waar de locals elkaar ontmoeten en bijkletsen, toeristen zie je hier eigenlijk niet.

De markt is niet heel groot, maar wel erg gezellig. Natuurlijk kun je er verse groenten en ambachtelijk brood kopen, maar er zijn ook crafts en veel stalletjes met eten. Tip: de shashuka was echt heerlijk!
Aan beide kanten van de markt is er live muziek, en er staan tafels verspreid over de markt. Je kunt er ook voor kiezen om lekker op één van de kleden te picknicken. De ultieme zondagochtend brunch.

Rottnest Island

Rottnest Island ligt vlak voor de kust bij Fremantle. Het eiland is bekend om de allerschattigste buideldieren, namelijk de quokka’s, en is echt een must do als je hier in de buurt bent. Strikt genomen is dat natuurlijk helemaal niet in de stad, maar Fremantle is wel een ideale basis om Rottnest te verkennen. De veerboten gaan een paar keer per dag heen en weer, en de oversteek duurt een half uurtje.

Praktische tips

  • In het centrum van Fremantle rijden gratis bussen via twee verschillende routes. Hoewel Fremantle zo compact is, dat het meeste goed lopend te doen is, is dat toch wel erg makkelijk.
  • Parkeren in het gebied waar de gratis bussen rijden is behoorlijk prijzig. Vrijwel alle plekken hebben een maximale parkeertijd, variërend van een kwartier tot 3 uur. De kosten variëren van $2,80 tot maar liefst $8,00 per uur. Betere parkeerplekken zijn in het noorden Victoria Quay ($10 voor een dagkaart) of in het zuiden South Beach (gratis).
  • Er is natuurlijk veel keuze qua accommodatie. Wij reisden met een camper rond, en vonden de camping Fremantle Village een fijne optie. De camping heeft fijne plaatse, goede voorzieningen en kostte ons $40 per nacht. Vanaf de camping is het een kwartiertje lopen naar South Beach, of je kunt de bus nemen die voor de ingang stopt. Een enkel reis kost $2,60 per persoon.

Delen is fijn!

Lis

Gek op eten en reizen. Gecombineerd is helemaal favoriet. Nerd en schaamt zich daar niet voor. Is in het dagelijks leven technisch auteur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.