Hungary Boedapest | simoneskitchen.nl

Misschien wel een van de leukste dingen van het bezoeken van een andere stad of een ander land is het ontdekken van de lokale delicatessen. En ja, tuurlijk kun je dat op eigen houtje doen maar ik vind het volgen van een foodtour bijna altijd een aanrader. Ten eerste omdat je vaak op plekjes komt die je anders misschien niet zo snel had gevonden, of omdat je dingen eet die je anders van zijn leven niet in je mond had gestopt… Haha… Nou viel dat dit keer reuze mee hoor, maar toch; ik had vast geen glaasje unicum gedronken zonder de tour.

Langos, Boedapest | simoneskitchen.nl

Langos, traditionele Hongaarse snack. Vet, kaas en room, what’s not to love??

Ik weet niet eens meer precies hoe ik aan het adres van Taste Hungary kwam maar ik heb de tour als eerste geboekt. De groepjes die ze hebben zijn klein en wij waren slechts met drie personen. Dat maakt het heel persoonlijk en makkelijk ook om te communiceren. Onze gids was Elsa, een enthousiaste leuke jonge meid die ons eerst een stukje geschiedenis van Hongarije vertelde op onze verzamellocatie in de Centrale Markthal van Boedapest.

Centrale markthal

Centrale markthal

Tom en ik waren op tijd dus we hadden zelf al een rondje door de hal gelopen maar Elsa nam ons mee naar boven voor een glaasje Unicum, een soort kruidenbitter maar dan veel bitterder als wij gewend zijn. Lekker? Nou nee, maar wel typisch Hongaars, want we kwamen het echt overal tegen! Van de Unicum door naar de Langos, die me een stuk beter beviel! Langos is een populaire fastfood snack in Hongarije en is in essentie een gefrituurd stuk brood dat besmeerd wordt met knoflook olie, zure room en geraspte kaas. Althans dat is de traditionele manier, maar je kunt tegenwoordig elk beleg vinden die er maar is. De Hongaarse pizza eigenlijk.

Gepickelde baby watermeloen

Gepickelde baby watermeloen

Alles inmaken is ook een populaire bezigheids therapie in Hongarije, zeker als je kijkt naar alle figuurtjes en poppetjes en gezichtjes die er uit worden gesneden! Wij proefden een baby watermeloen die gepickeld was.. 🙂 Onderin de centrale markt zit ook de visafdeling en karper is een gewilde vis in Hongarije, maar ik vond de manier waarop de karpers werden bewaard nu niet echt getuigen van diervriendelijkheid. Er waren echt enorm veel karpers bij elkaar gepropt in een waterbak. De vissen waren nagenoeg allemaal zwaar beschadigd en her en der dreef een dode rond. Ik snap wel dat het langer vers blijft zo maar toch…

Belvarosi Diznotoros | simoneskitchen.nl

Belvarosi Diznotoros

Van de centrale markt gingen we verder de stad in om te lunchen bij Belvárosi Diznótoros, van oorsprong slager maar nu een gewilde lunchplek voor traditioneel Hongaars eten: veel worst, gepickelde dingen, kool en brood. Erg lekker en vullend ook!

Dessert bij Augustz

Dessert bij Augustz

Dessert hadden we bij Augustz, een zogeheten cukrászda, wat een soort van patisserie is eigenlijk, met heerlijke taarten en andere zoete lekkernijen. De allerbeste is Gerbeaud in Boedapest, en daar zijn we dan ook nog twee keer geweest maar Augustz is ook zeker een aanrader en minder druk en massaal als Gerbeaud.

De papa bubble van Boedapest en houten tegels!

De papa bubble van Boedapest en houten tegels!

We brachten nog een bezoek aan Cukorka een soort van papa bubble maar dan in Boedapest maar het meest bijzonder was daar misschien nog wel de houten tegeltjes naar de winkel toe. Zie je niet vaak!

Winetasting bij de Tasting Table

Winetasting bij de Tasting Table

We eindigden onze tour met een winetasting bij de Tasting Table, waar we drie heerlijke wijnen kregen van Hongaarse oorsprong. We begonnen met een witte Barat, daarna een rode Vida en om af te sluiten een Tokaji, waar de regio vooral om bekend is. Dat alles vergezeld van lekkere Hongaarse kaasjes, brood, pompoenpitolie en nou ja, vooruit een glaasje water… 😉

Tasting Table

Tasting Table

Met ons buikje rond liepen we uiteindelijk rond een uur of half drie de wijnkelder uit, het zonnetje weer in. Al met al een hele leuke tour dus zeker een aanrader als je naar Boedapest gaat en een idee wilt hebben van de culinaire achtergrond van het land en wat traditionele dingen wilt eten.

Taste Hungary heeft diverse foodtours. Wij deden de walking tour, maar er zijn ook markttours, bezoeken aan wijngaarden, wijntastings enzovoort. Neem zeker een kijkje op de website voor meer info en alle opties!

 

 

Delen is fijn!