Simone's Kitchen

Reizen: Phnom Penh – Cambodja

Phnom Penh Markt | simoneskitchen.nl

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en de eerste gedachte die bij mij op kwam na het horen van de naam is The Killing Fields. Tijdens de Vietnam oorlog werd Phnom Penh de uitvalsbasis van de Khmer Rouge en Pol Pot en ongeveer 15 km van de stad vandaan waren de killing fields waar lichamen werden gedumpt. De Tuol Sleng high school werd omgedoopt tot S21 gevangenkamp en tegenwoordig zijn zowel de killing fields als de voormalige school een museum om de slachtoffers van de oorlog te herdenken. En dat waren er veel. Ik denk dat we allemaal wel een beeld hebben bij de Vietnam oorlog van films en dergelijke. Ondanks het feit dat we er dichtbij waren hebben we besloten om niet naar een van beide locaties te gaan. Ik had onderweg al een boek gelezen over de Vietnam oorlog en ik vond het wel even genoeg ellende.

phnom penh markt

In plaats daarvan besloten we om de stad in te gaan. Mijn eerste indruk van Phnom Penh was vooral vieze grote stad. Nee maak daar vieze, drukke grote stad van. Gekkenhuis met verkeer en we zaten met ons hotel een beetje in een achteraf wijk dus zeker niet de beste buurt van de stad. Tijdens onze wandeling ’s morgens heel vroeg om de hitte te ontwijken, stuitten we al snel op een grote markt en wat een leuke markt bleek dat te zijn! Ik heb een – vreselijk amateuristisch – filmpje die een beetje een indruk geeft van het binnengedeelte van de markt.

Heerlijk toch? Ik blijf dat echt geweldig vinden en dan met name in dit soort landen. We hebben dan ook het merendeel van de ochtend over de markt geslenterd en kregen het al warmer en warmer. Het was – tijdens ons verblijf – een heuse hittegolf in Cambodja dus zelfs de Cambodjanen klaagden steen en been over de hitte. Kun je na gaan hoe wij westerlingen er aan toe waren. Nog een voordeel dat de grootste hitte aan het eind van de reis zat. Waren we in ieder geval een beetje geacclimatiseerd.

phnom penh market2

Ik weet jammer genoeg niet hoe de markt heet maar mocht je in Phnom Penh zijn, het is de buurt van straat 136. Vanaf de markt hebben we een tuktuk genomen (wind!) naar de Russian market die ook wel leuk was maar niet zo leuk als de eerste markt.

20130226-MH2A3954

Nog wat tips voor Phnom Penh:

 • Ben je op zoek naar een beetje normaal ontbijt check dan de Blue Pumpkin. Die hebben een vestiging in Siem Reap maar ook in de hoofdstad
 • Wij houden minder van dit soort markten maar ben je op zoek naar een souvenir dan is de Russian Market een goede plek om te gaan zoeken
 • Op zoek naar een boek over Cambodja in het Engels? Monument books op de Norodom Boulevard heeft een aardige selectie. Ik ging er heen op zoek naar een kookboek met traditionele Cambodjaanse gerechten

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

 1. Leuk om te lezen. Phnom Penh is voor mij een bijzondere stad, omdat we er best lang bleven (en oa vrijwilligerswerk deden). Dan leer je zo’n stad echt goed kennen en krijg je zelfs vaste adresjes waar je naartoe gaat. Bij die laatste foto moest ik echt 2 keer kijken… ik heb een vergelijkbare foto gemaakt op de markt, maar is toch een ander vrouwtje.

  • O hahaha… Dat zou toch grappig zijn als we hetzelfde vrouwtje op de foto hadden gezet. En wat tof dat je daar vrijwilligerswerk hebt gedaan. Dan zie je een stad inderdaad denk ik met hele andere ogen. En misschien speelde voor ons ook mee dat Phnom Penh aan het einde van de reis zat, we kwamen net uit het drukke Siem Reap en het was heéét in de stad.

 2. Grappig om over Phnom Penh te lezen. Ook wij hebben het niet echt als een ‘drukke vieze’ stad ervaren.. Wel hectisch 🙂 En warm.. en ook niet echt schoon, maar vooral charmant authentiek, en vriendelijk.

  Het Tuol Sleng Museum hebben wij wel bezocht, inderdaad heftig maar ook één van de meest ontroerende momenten van Cambodja voor mij (http://eatcooklove.nl/phnom-penh-museum/). De geschiedenis, ook nog zo recent, is zo indrukwekkend en gruwelijk.. bijna niet voor te stellen!

  Wanneer waren jullie er?

  Liefs, Elize

  • Ik denk dat het bij Phnom Penh heel erg afhankelijk is van de plek waar je zit gok ik. Wij waren er in 2014 geloof ik, of was het nou 2013? Ik heb net geprobeerd om een comment achter te laten op je website maar er is een verbindingsprobleempje geloof ik. Het is – voor zover ik kan zien – niet gelukt!

 3. Door jouw berichtje zag ik dat idd de hosting niet werkte. Inmiddels is de site weer online gelukkig ?

  Bij Aziatische steden is het toch vaak n beetje haat of liefde.. Ik vind drentelen en mijn ogen uitkijken in zo’n stad überhaupt heerlijk ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.