Met nog maar twee weken te gaan voor we weg vliegen naar Indonesie, begin ik me alvast af te vragen wie er in onze groep zal zitten. Ja we reizen met een groep. In dit geval hebben we de reis geboekt met Sawadee, aangezien zij Baobab hebben overgenomen nadat die niet zo lang geleden failliet is gegaan. En je raadt het al, voor die tijd reisden we veel met Baobab.

Reizen en het groepsproces | simoneskitchen.nl

We zijn kieskeurig als het aankomt op groepsreizen en we willen zeker niet terecht komen in de bus-in/bus-uit reizen… Als je begrijpt wat ik bedoel. Ik weet wel zeker dat we die allemaal wel kennen. Grote toer groepen arriveren op een bezienswaardigheid, vallen allemaal uit de bus met air conditioning, nemen 100 foto’s van elkaar recht voor de bezienswaardigheid en vallen dan weer over elkaar de bus in. Tijd ter plekke: tien minuten. Ik gok dat dat dezelfde mensen zijn die opscheppen dat ze maar liefst vijf landen hebben “gezien” in drie weken.

DSCN2341

En weet je wat? Als zij daar blij van worden dan vind ik dat prima. Ik geef hier geen waarde oordeel. Ik vertel alleen waar wij heel ongelukkig van zouden worden. Niet onze manier van reizen!

Dus als het aankomt op de organisatie waar we mee reizen dan zijn we kieskeurig. We hebben altijd met veel plezier met Baobab gereist en meestal kwamen we dan op aparte plekken met fijne kleine lodges, pensions of hotels. Iets waar ik altijd de voorkeur aan geef boven de massa hotels. Er is ook altijd een goede balans tussen primitief (als in geen warme douche en dergelijke maar meestal wel een prachtige plek) en luxues (warme douche!!) en ik vind dat geweldig.

Het geeft ons het gevoel dat we wel echt op reis zijn, zonder de extra kopzorgen als je alles zelf uit moet zoeken. En begrijp me niet verkeerd; dat vind ik ook geweldig maar de realiteit is dat we daar meestal geen tijd voor hebben als we maar drie weken op vakantie kunnen en toch het meeste eruit willen halen. Als iemand anders de planning voor je doet, is dat alvast een zorg minder.

We kijken ook altijd goed naar het schema. Is er genoeg tijd om een bepaalde plek te ontdekken? In principe zijn voor onze aankomende reis de enige vaste gegevens de reisdagen van A naar B. Alle andere dingen zijn optioneel.

En soms ontmoet je nieuwe vrienden onderweg
En soms ontmoet je nieuwe vrienden onderweg

En hoeveel tijd we met de groep doorbrengen ligt aan de groep. 😉

En ik verbaas me er altijd weer over hoe dat dan werkt. De eerste keer dat we onze reisgenoten ontmoeten is bijna altijd enigszins teleurstellend. Iedereen is nieuw en introducties vaak stroef en stijfjes. Tom en ik gaan dan terug naar onze kamer en komen tot de conclusie dat we een vreselijke groep hebben getrofen. Niemand die leuk is dus we moeten dan maar met zijn twee op pad voor de komende drie weken.

Maar dan – meestal binnen een dag ofoz – is alles veranderd en blijkt het toch niet zo erg te zijn als we dachten en hebben we uiteindelijk een geweldige tijd.

En ondanks dat ik dat inmiddels wel een beetje verwacht, verbaasd me toch elke keer weer. Hoe 16 individuen zo heel ineens een groep blijken te zijn. Hoe je van iemand niet leuk vinden kunt overgaan naar iemand echt wel leuk vinden en in sommige gevallen zelfs een jarenlange vriendschap er aan over houden.

Ik kan niet wachten om te zien hoe deze reis gaat verlopen. Het enige dat ik tot nu toe heb gezien van de deelnemers is de leeftijdsgroep. Niet heel erg informatief. Leeftijden varieeren van 20- nog iets tot 50- nog iets.

O en voor het geval je het je afvroeg: we reizen ook alleen, afhankelijk van de bestemming.

Delen is fijn!