Blankenberge | simoneskitchen.nl

Bourgondisch

Als er een ding is waar de Belgen in uitblinken dan is het wel in waardering hebben voor lekker eten en drinken. En dat merk je als langs de Belgische kust rijd. Wij verbleven een paar dagen in Blankenberge, maar brachten ook een bezoekje aan De Haan en aan Knokke. Beide steden liggen op korte afstand van Blankenberge en heb je in no time bereikt. Wat we allemaal nog meer in Blankenberge deden kun je hier lezen in deze post . En waar we lekker hebben gegeten ga ik je hier vertellen!

Blankenberge

Blankenberge kozen we als uitvalsbasis maar de diverse plekken langs de kust liggen niet op grote afstand van elkaar dus verblijf je in Blankenberge dan is het net zo makkelijk om naar Knokke te rijden (15 km) of naar De Haan (10 km). Blankenberge beleefde gouden tijden aan het eind van de 19e eeuw, de periode die bekend staat als de Belle Epoque. De overblijfselen daarvan zie je door de hele stad terug. Dus vergeet vooral niet om af en toe omhoog te kijken als je aan het wandelen bent. Het was rustig toen wij er waren want het was ten eerste nog ruim voor het seizoen en ten tweede was het slecht weer. Maar in de zomer is Blankenberge een bedrijvige stad.

Silversand

We arriveerden rond een uur of half twee in Blankenberge dus uiteraard was onze eerste ’taak’ een lekker lunchplekje vinden. Niet al te ver van ons hotel (we sliepen in hotel Riant Sejour aan de Zeedijk) vonden we een klein tentje, Silversand. Het was niet echt weer (echt niet) om buiten te zitten maar als de zon schijnt kun je hier vlak aan het strand zitten. Onze lunch was in ieder geval prima!

Italiaans restaurant Da Sergio

’s Avonds wandelden we naar Italiaans restaurant Da Sergio. Da Sergio ligt aan de rand van het winkelgebied en ook weer vlak bij de Zeedijk. Het restaurant bestaat al meer dan 35 jaar (!) wat voor een restaurant in deze tijd best bijzonder is. De inrichting is gezellig en sfeervol en het zat er bommetje vol. Altijd een goed teken, zeker op een doordeweekse dinsdag nog voor het seizoen is begonnen. Ik at er een tonijncarpaccio vooraf en als hoofdgerecht koos ik voor de saltimbocca. Tom had langoustines vooraf en de ossobucco als hoofdgerecht. En natuurlijk sloten we af met een dessert. Pannacotta met witte chocola voor mij en tiramisu voor Tom. Heerlijk! Als je van Italiaans eten houdt is dit restaurant echt een aanrader!

Slufferkoek bij Huisje van Majutte

Huisje van Majutte | simoneskitchen.nl

Het huisje van Majutte is het oudste nog bestaande visserhuisje langs de Belgische kust. Het wordt gerund door Peter en zijn vrouw Lena die het twee jaar geleden kochten. Ze beheren het huisje nu als een soort mini museum en bovendien kun je er genieten van de lokale specialiteiten. Met name dan de slufferkoek… Ik ga niet verklappen wat het is, al spreekt de foto denk ik boekdelen.. 🙂 Leuk om een bezoek aan te brengen! (Check wel van tevoren even de openingstijden online)

De Haan

Even verderop ligt De Haan. Wij parkeerden onze auto bij het ronde parkje en liepen vandaar richting het winkelgebied. Ik had in de Time to momo gids al even opgezocht waar we het beste konden lunchen en dat werd Markt XI. Vanaf het parkje kwamen we langs de nodige Belle Epoque gebouwen zoals het Astoria hotel en hotel Bellevue. De Haan is wat kleiner dan Blankenberge wat het een wat knusserige uitstraling geeft.

Markt XI

Lunchen bij markt XI | simoneskitchen.nl

Lunchen deden we bij markt XI. Het restaurant wordt gerund door Benny (de chef) en Katrijn (die de zaken runt in het restaurant zelf) en man wat hebben we hier heerlijk gegeten. Het begon al goed met twee heerlijke amuses en zalig brood. Ik hoorde ooit iemand zeggen dat je de kwaliteit van een restaurant al kunt aflezen aan het brood dat ze er serveren. En ik ben het daar eigenlijk wel mee eens. 🙂

Elk gerechtje was prachtig opgemaakt en smaakte fantastisch. Wij kozen voor het drie gangen marktmenu, maar je kunt er ook een vijf of zes-gangen lunch/diner nemen. Het marktmenu is per persoon € 42,-. Niet goedkoop maar de prijs zeker waard. Vooral het dessert met de titel ‘rijstepap’ was subliem. Absoluut gaan eten als je in de buurt bent!

Lunchen bij markt XI | simoneskitchen.nl

Traiteur Coqotte

Ben je op zoek naar de lokale specialiteiten van de regio dan is een bezoekje aan  de traiteur Coqotte de moeite waard. De winkel vind je vlak bij markt XI. Makkelijk als je uit het restaurant komt en meteen hop de winkel in kunt rollen… 🙂

Traiteur Coqotte | simoneskitchen.nl

Ijs van Rene

Jammer genoeg was ijs van Rene nog niet open. Ik had me al helemaal verheugd op een speciaal ijsje gemaakt met biologische ingrediënten maar maart was nog net even te vroeg. Ik wilde het toch vermelden want ik vermoed dat het heerlijk ijs is!

In Knokke hebben we vooral veel gewandeld door de lange winkelstraat. 😉

Al met al is de Belgische kust een prima plek voor een zomervakantie, met of zonder culinaire genoegens.

Disclaimer; Wij waren in Belgie op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen en Time to Momo

Delen is fijn!