20061003-IMG_6481zw

Er zijn maar weinig mensen die geen foto’s maken op vakantie; iedereen heeft tenslotte tegenwoordig wel een digitale fotocamera. Sommige een compact (lekker makkelijk meenemen) en anderen een spiegelreflex (want de kwaliteit wil natuurlijk ook wat), maar hoe dan ook; vakantie is het moment waarop ongetwijfeld de meeste foto’s worden gemaakt.

Maar wat maakt een vakantiefoto nou echt een mooie foto? Hoe zorg je ervoor dat jouw vakantiefoto’s je ook echt weer mee terug nemen naar dat moment op die mooie locatie?

Om te beginnen is het belangrijk dat je niet bang bent om te experimenteren; je hebt vakantie, alle tijd van de wereld dus maak er dan ook wat moois van. Ren niet over een markt op zoek naar een mooi plaatje, want op die manier zul je die zeker niet vinden. Probeer een praatje aan te knopen met mensen, vraag of je ze mag fotograferen en je zult zien dat je foto’s direct meer inhoudt krijgen.

Elderly man in Indonesia with little hat on

Vooral in Azie vinden de meeste mensen het leuk als je foto’s van ze maakt, zelfs in die mate dat je er af en toe een beetje moe van wordt, want iedereen wil op de foto! Als dat het geval is probeer juist dan om misschien ongemerkt toch een andere foto te maken als je reisgenoten; ga eens van het standaard pad af, kijk om je heen! Onderstaande foto is bijvoorbeeld gemaakt tijdens een plaatselijk optreden van een dansgroep. Leuk, maar natuurlijk toeristisch en ik vind het op zo’n moment leuker om te letten op wat er omheen gebeurd als op het evenement zelf. Zo maak je de leukste plaatjes!

20090831-_MG_9720

Probeer ook te letten op invallend zonlicht; zeker als je tegen het licht in fotografeert zul je gebruik moeten maken van een zonnekap om je lens of – als je een compact camera gebruikt – je hand als schild moeten gebruiken tegen invallend zonlicht. Onderstaande foto is gemaakt op een marktje en hoewel het kind niet in de zon zat, stond ik daar wel in maar door het felle licht zag ik weinig meer met als gevolg dat ik de lichtvlek rechtsonderin pas zag toen het al te laat was. Het blijft een leuke foto, maar jammer van die zonnevlek!

Speel met je scherptediepte; heb je een spiegelreflex camera dan is dit misschien het moment om hem eens van de automatische stand af te halen en te kijken wat er gebeurd als je met je diafragma aan de gang gaat. Voor een uitgebreidere uitleg van wat je diafragma doet kun je hier even kijken. Juist door gebruik te maken van onscherpte creeer je een beeld met meer diepte als wanneer alles scherp zou zijn. Ik ben gek op beelden met heel weinig scherptediepte en heb dan ook een 50mm lensje met een diafragma van 1.8 (= groot gat, dus weinig scherptediepte) en die is ideaal voor dat soort foto’s. Bovendien is het een superlicht lensje en als ik geen zin heb om te sjouwen neem ik alleen die mee. (Tip; voor Canon gebruikers, het is de goedkoopste lens die Canon produceert en echt waar voor zijn geld. Zoek je dus een goedkope lichtsterke lens kijk dan eens naar deze. Hij voelt ook wel goedkoop aan maar doet zijn werk goed en kost nog geen 100 euro)

20091204-_MG_4744

En dan als laatste; let ook eens op de details. Ik ben gek op het fotograferen van kleine details die juist een sfeerbeeld geven van de locatie waar je bent geweest. Of dat nou gaat om een markt met heerlijk verse producten, de koffie die je gedronken hebt of een bloem die je ziet; elk object heeft de potentie om een mooie foto te maken! En vergeet natuurlijk vooral niet om om je heen te kijken en te genieten!

Check ook even de post van Chris met fotogenieke momenten in Marokko

20091205-_MG_4797

Delen is fijn!